Geri Dön
Biseksüel nedir? Biseksüellik ne demek?

Biseksüel nedir? Biseksüellik ne demek?

Panseksüel olarak da adlandırılan Biseksüel nedir? Biseksüellik ne anlama geliyor? İşte biseksüel ve biseksüellik terimleri hakkında bilmeniz gereken her şey...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Biseksüel terimi her iki cinse de ilgisi olan bireyleri tanımlamak için kullanılır. Biseksüellik, eşcinsellik ve heteroseksüellik üç ana cinsel eğilim sınıflandırmasının başını çeker. Biseksüel bireyin her iki cinse karşı da eşit oranda cinsel ya da duygusal çekim beslemesi beklenemez. Biseksüel birey kadın ya da erkeğe değişen oranlarda ilgi gösterebilir.

Haberin Devamı

Biseksüellik yalnızca insanlara özgü değildir. Biseksüellik hayvanlar aleminde de görülen bir cinsel eğilim biçimidir. Biseksüellik terimi tıpkı heteroseksüellik ve eşcinsellik gibi 19'uncu yüzyılda ortaya çıkmış bir kavramdır.

Biseksüel cinsel eğilim, davranış ve kimlik

Biseksüellik hem kadın hem de erkeğe duyulan duygusal ve cinsel çekimdir. Amerikan Psikoloji Birliği bireyin yalnızca eşcinsel ya da heteroseksüel olmayabileceğini ve her iki cinse karşı da değişen oranlarda duygu besleyebileceğini açıklar.

Cinsel çekicilik ya da davranışların kimlikle örtüşmesi beklenemez. Bazı bireyler hiçbir cinsel tecrübesi olmadığı halde kendisini heteroseksüel, eşcinsel ya da biseksüel olarak tanımlayabilir. Ayrıca kendisini lezbiyen ya da gay olarak tanımlayan bireyler karşı cinsle cinsel ilişkiye girse dahi kendilerini biseksüel olarak tanımlamayabilir.

Haberin Devamı

Geleceğin cinsel yönelimi Dijiseksüellik nedir?

Eşcinsel, homo-esnek ya da poliseksüel gibi terimler de cinsel eğilimi ya da cinsel davranış biçimlerini tanımlamada kullanılabilir.

Bazı kaynaklar biseksüelliği her cinse karşı romantik ya da cinsel çekicilik olarak tanımlar. Panseksüellik kavramı kasti olarak ikili cinselliği reddeder.

Biseksüel aktivist Robyn Ochs biseksüelliği birden çok kişiye ve cinsiyete zaman, yöntem ve oran fark etmeksizin romantik ya da cinsel olarak çekici olma potansiyeli olarak tanımlar.

Biseksüelliğin geçişken bir kimlik olduğu da incelenmiştir. Lezbiyen, gay ve biseksüel gençler arasındaki cinsel kimliği inceleyen derinlemesine bir çalışma biseksüelliğin zaman içerisinde ciddi anlamda değişim gösterdiğine dair kanıtlar bulunmuştur.

Biseksüellik ve Kinsey Ölçeği (Kinsey Scale)

Hayvan bilimvi Alfred Kinsey 1940 yılında heteroseksüellikten eşcinselliğe cinsel eğilimin sürecini inceleyen bir ölçek düzenlemiştir. Kinsey Ölçeği (Kinsey Scale) adı verilen bu yapı bireyin cinsel tecrübesini ya da cevabını belli bir süre içerisinde değerlendirmeye yarar. Ölçekte sıfır (0)'dan altı (6)'ya kadar rakamlar bulunur. Sıfır (0) heteroseksüelliği altı (6) ise eşcinselliği tanımlar. İki (2) ve dört (4) arasında kalan bireyler biseksüel olarak kabul edilir. Sosyolog Martin S. Weinberg ve Colin J. Williams prensipte bir (1) ve beş (5) ölçeğinde değerlendirilen kişilerin de biseksüel olduğunu söyler.

Haberin Devamı

Kinsey Ölçeği konsepti 1978 yılında yayınlanan ''Homosexualities'' yayınından sonra oldukça değişmiştir.

Bireyin heteroseksüel, eşcinsel ya da biseksüel ilgileri nasıl geliştirdiğine dair net bir sebep yoktur. Bazı bilim insanları bu tercihlerin genetik yqa da çevresel sebeplerle oluşabildiğini öne sürer.

Amerikan Pediatri Akademisi cinsel eğilimin tek bir sebeple açıklanamayacağını bunun için genetik, hormon ve çevresel etkileri hesaba katmak gerektiğini belirtir.

Amerikan Psikoloji Birliği bireyin cinsel eğilimi hakkındaki sebeplerin kişiden kişiye değişebileceğini söyler.

Magnus Hirschfeld, bireyin cinsel eğiliminin anne karnında belirlendiğini açıklar.

Sigmund Freud ise her bireyin aslında biseksüel olduğuna inanır.

Haberin Devamı

Heteroseksüellik, eşcinsellik ve biseksüelliğin beyin yapısı, kromozon, evrim, erkeksileşme, doğum öncesi hormonlar ve cinsel dürtü ile ilgili olduğu da öne sürülür.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler

Sıradaki Haber
Sıradaki Haber
Sıradaki Haber