TikTok ve X’e erişim engeli!

18 Nisan 2024

Sosyal medya platformu TikTok, artık dünyanın en popüler uygulamalardan biri. Özellikle gençler arasında Instagram ve Facebook gibi devleri bile kıskandıracak noktaya gelen TikTok, ABD medyasında yer alan haberlere göre ciddi bir tehlikeyle de karşı karşıya. Çin ürünü bir uygulamanın bu kadar popüler hale gelmesinden rahatsız olan ABD, platformu yasaklamaya hazırlanırken TikTok, Oxford Economics’e hazırlattığı raporu açıkladı. Rapora göre TikTok’un sadece 2023 yılında ABD’nin gayri safi milli hasılasına katkısı 24.2 milyar dolar.

Şimdi merak edilen şu:

ABD, gayri safi hasılasına geçen yılki katkısı olan 24.2 milyar dolar hatırına TikTok’un toplumda yarattığı tehlikeleri göz ardı edecek mi?

ABD’liler bakalım ‘Para’ mı, yoksa ‘Toplumsal tehlike’ mi daha önemli diyecek?

ABD, böyle bir karar aşamasındayken Türkiye’de, iki sosyal medya platformuyla ilgili önemli kararlar alındı.

Bu kararlardan biri Facebook ve Instagram’ın bağlı olduğu Meta’nın X’e (Twitter) rakip olarak çıkardığı Threads uygulamasıyla ilgili.

Re

Yazının Devamı

Alışık, formunu nasıl koruyor?

16 Nisan 2024

Milliyet Pazar için şimdiye kadar Acun Ilıcalı, Bengü, Oktay Kaynarca, Tamer Karadağlı, KÖFN–Selami Şahin, Ediz Hun, Nevra Serezli–Leyla Feray, Emre Altuğ ve Kerem Alışık ile röportaj yaptım. Milliyet Pazar’da tam sayfa yayınlanan bu röportajları cep telefonumun ses kaydedicisine alıp, sonra deşifre ettiğim için ünlülerin söylediklerine noktasına, virgülüne dokunmadan yer verdim.

Röportajlarımdan hiçbirini yazı konusu yapmadım, ama Kerem Alışık, benim için bir ilk olacak. Çünkü Kerem Alışık’ın hobilerinin neler olduğu ve kendine kalan zamanı nasıl değerlendirdiği soruma verdiği yanıt, röportaja ayrılan alana sığmadı. Kerem Alışık’ın edebiyatçı yanını konuşturarak verdiği renkli yanıtı siz değerli okurlarımıza ve sanatçının hayranlarına iletmeden edemedim. İşte Kerem Alışık’ın, hobileri ve boş zamanlarını nasıl değerlendirdiğine dair soruma verdiği yanıt:

“Kerem Alışık, kendi gökyüzünde göçebe, kendi vicdanında özgür, kanatlarını yüreğine takıp, kuşlara emanet etmiş birisi. Ama sahici, ama

Yazının Devamı

Aleyna Tilki’nin gizli düşmanları!

14 Nisan 2024

“Varoluşumdan ve duruşumdan dolayı sahnelerimin iptal edildiğini, bazı yerlerden banlandığımı zaten biliyorsunuz.

Bir de beni çocukluğumdan beri canım pahasına vicdansızca çalıştıran insanlar, bugün daha fazla para kazanmak için beni ait olduğum sahnelerden alıkoymaya çalışıyor. Ve beni çalıştıranların yanındaki sektörü domine eden sanatçılar da, bu durumu en çok destekleyenler. Hem de çok iyi bildiğiniz isimler bunlar. Hayatımda sizin hayalinizdeki paradan çok daha büyük bir konforum var, o da ait olduğum yerde şarkı söylemek! Şarkı söylemeyi çok özledim ve seyircim bu yılbaşında benden konser bekliyor! Bu olayı sadece beni dinlemek isteyenler çözebilir... Gerisini de canım Allah’ıma şikayet ediyorum.”

Aleyna Tilki’nin isyanını bir videoyla dile getirip sosyal medyasında yayınladığı tarih 7 Aralık 2023’tü.

Bayramda KKTC’de sahne alan şarkıcılardan olan Tilki’nin bu konudaki son açıklaması ise şu:

“Laflarım gerekli kişilere ulaştı. Ekibimle beraber bu engellerin üstesinden geldik. Bu sektörde

Yazının Devamı

“Önüme engeller konulunca yüksekten atlamayı öğrendim”

14 Nisan 2024

İki efsane oyuncu Çolpan İlhan ve Sadri Alışık’ın oğlu, şair Attila İlhan ve yazar Cengiz İlhan’ın yeğeni Kerem Alışık’ı henüz oyuncu ve sunucu olmadığı günlerden tanırım. Profesyonel bir futbolcu olduğu yılların hızlı gençlerindendi, sonra Sibel Turnagöl ile evlendi, baba oldu. Uzak durduğu oyunculuğa ise “Gözleri Türkçe konuşan adam” dediği babası Sadri Alışık’ı kaybettikten sonra başladı. 80’lerin çapkını yıllar sonra sadece anne ve babası gibi oyuncu değil, şair olarak da çıktı karşımıza…

Hem bu yönü hem de Kerem Alışık ile 40 yılı aşan tanışıklığımızdan ötürü keyifli bir röportaj çıktı ortaya.

*Kerem Alışık’a göre bayramın anlamı ne?

Sen bayramın adına bakma. Adı bayram olsa da bayramın bir hüznü vardır. Bir tarafı coşkudur bayramın, umut günleridir, dayanışma günleridir… Öbür tarafı içlidir, hislidir. Hüzün günleridir bayramlar. Ben böyle bayramlara giderim, gidenler benden gider…

*Türk sinemasının iki ünlü sanatçısının oğlusun,

Yazının Devamı

Akpınar’ın kızı kime, niye kızdı?

13 Nisan 2024

Metin Akpınar ile evlilik dışı ilişkisinden 1988’de dünyaya gelen ikizlerinden Duygu Nebioğlu arasında sular durulmuyor. 

Nebioğlu, yargı kararıyla biyolojik babası olduğunu ispatladığı Akpınar’a karşı 1 milyon lira maddi, 10 milyon lira da manevi tazminat davası açtı. Nebioğlu, muhtarlıktan aldığı fakirlik belgesini karşı tarafın iptal ettirmek istediğini öğrenince küplere bindi. 

Nebioğlu, Kanal D’ye, muhtarlıktan fakirlik belgesi alma sebebini şöyle açıkladı: 

“Açtığım tazminat davaları nedeniyle 200 bin lira vergi ödemem istendi. Bunu manevi aileme ödettirmek istemedim. Babamın şu an sağlık problemleri var. Kendisi kanser hastası, ailemi düşünmem gerekiyordu. Ben o fakirlik belgesini o yüzden aldım.” 

Nebioğlu ayrıca, Akpınar’ın tazminat davalarına karşın mahkemeye sunduğu 38 sayfalık itiraz dilekçesinde kendisine ve öz annesine karşı ağır ithamlar olduğunu söyledi. 

Nebioğlu, öz annesinin de er ya da geç ortaya çıkacağına dair sosyal medyasından yaptığı paylaşıma gelen eleştirilere çok sert tepki gösterdi.

Yazının Devamı

Ayşegül Aldinç’e mizahçı dopingi!

11 Nisan 2024

Ramazan Bayramı’nı geçirmek için Akçay’a giderken yanıma aldığım iki kitaptan biri olan Ayşegül Aldinç’in ‘Malumatfuruş’u (*) keyifle okudum. 

5 Mayıs 2020’den 15 Ekim 2023 tarihine kadar hafta sonu günlüklerini okurlarıyla buluşturan şarkıcının nasıl bir yazar olduğunu anlatmak için ‘Önsöz’den bazı alıntılar paylaşacağım. İşte Aldinç’in İnkılap Kitabevi’nden çıkan ‘Malumatfuruş’una yazdığı önsözden bazı satırlar: 

“Editörüm, ‘Kitaba önsöz yazarsanız iyi olur’ dedi. 

Bende bir panik! 

Öyle ya ‘Önsöz’ bu. 

En önde. 

En görünen yerde! 

Yazmak benim için en kolay eylem. 

Yazının Devamı

Satan suçlu da alan değil mi? 

9 Nisan 2024

Londra merkezli Çevre Soruşturma Ajansı (EIA), 8 Nisan’da (dün) yeni bir rapor yayınladı. Rapora göre Çin ile Türkiye’den büyük miktarlarda iklim ısısına neden olan eski soğutucular yasa dışı yollardan Avrupa’ya kaçırılıyor ve bu hurdaların aşamalı olarak ortadan kaldırılmasına yönelik küresel anlaşmalar baltalanıyor.

İki yıllık gizli soruşturmanın sonuç raporunun sunumu böyle, içeriğindeki detay şöyle:

“EIA, HFC kullanımını azaltma taahhütlerine rağmen, Avrupa Birliği çapındaki kolluk kuvvetlerinin Türkiye, Rusya veya Ukrayna üzerinden giren yasa dışı sevkiyatları takip etmekte zorlandığını ve kaçakçıların tespit edilmekten kaçınmak için giderek daha karmaşık taktiklere başvurduğunu belirtti.”

Çin ve Türkiye’yi vitrine yerleştirirken, Rusya ve Ukrayna’yı iç sayfalarda gizleyenlerin raporunda bu hurda soğutucuları para verip alan ve dönüşüm malzemesi olarak kullanan ülke ya da ülkeler yok...

Bak şu işe...

Tamam, onları kaçak yollarla getirenler suçlu.

O zaman

Yazının Devamı

‘İstanbul’u iyi ki erken terk ettim!’

7 Nisan 2024

Türkiye’nin 1980’lerde manken olarak tanıdığı Tarık Tarcan, sonra dizi, film oyunculuğu ve sunuculuk yaptı.

Tarcan, sonra İstanbul’u terk etti. Yıllardır kışı Antalya’da yazı Bozburun’da geçiren Tarcan, oyunculuktan kopmadı, ama rol aldığı proje sayısı bir hayli azaldı. 66 yaşındaki Tarcan, son aylarda katıldığı yayınlarda yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çeken isim oldu.

Pazar günleri TRT 2’de yayınlanan Hülya Koçyiğit’in ‘Film Gibi Hayatlar’ programına konuk olan Tarcan, yine ilginç sözler söyledi. Mega kentten kaçan ilk ünlülerden olan ve bugünkü halini gördükçe, “İstanbul’u iyi ki erken terk ettim!” diyen Tarcan’ın çekimde anlattığı bir olay, her şerde bir hayır olduğunun kanıtı gibi:

“Yerli ve yabancı markalarla çalıştım. Fransa’da sekiz ay kaldım, İspanya’da çalıştım, Japonya’da kaldım. Piramitlerde katalog çekimi yaptım. Bir fotoğraf makinesi markası için her ülkeden yüz istediler ve bana da rol verdiler. Oradan

Yazının Devamı