Cadde BiR ŞARKI HAYATIMI DEĞiŞTiRDi

BiR ŞARKI HAYATIMI DEĞiŞTiRDi

27.04.2014 - 20:09 | Son Güncellenme:

‘Hakim Bey’ şarkısıyla çıkış yapan Mehmet Erdem, “Ben bugüne kadar bin tane şarkı okudum, besteledim ama bir şarkı hayatımı değiştirdi” diyor

BiR ŞARKI HAYATIMI DEĞiŞTiRDi

Müzik platformu Deezer’da editör koltuğuna geçen Mehmet Erdem, bir hafta boyunca favori şarkılarını paylaştı. Bir yandan da yeni klibi ‘Gibi Gibi’nin heyecanını yaşayan Erdem’le meslek idolüm dediği isimleri ve yeni albümünü konuştuk.

Haberin Devamı


Deezer’da size ilham veren albümleri, favori şarkılarınızı paylaşıyorsunuz... Nasıl bir müzik listesi oluşturdunuz?
Bu liste, müzikle uğraşmak istediğime karar verdiğim zaman oluşmaya başladı. Erkan Oğur, benim hayatımda çok önemli bir yerde. Erkin Koray, Neşet Ertaş, Orhan Gencebay, Barış Manço... Zaten vokal ve ton olarak bu erbai insanlara benzetiliyorum. Çoğu şarkıcının da temeli, farklı alanlarda. Kimi ozan, kimi felsefeci... Mesela Erkan Oğur, konuştuğu zaman şarkıcı mı yoksa felsefeci mi konuşuyor insan anlamıyor.

Siz de aslında Boğaziçi Makine Mühendisliği mezunusunuz...
Küçüklükten beri matematik ve fiziğe meraklıydım. İzmir Fen Lisesi’nde okudum ama müziğe her zaman meyilim vardı. Anne-babanın isteğini bir şekilde halledip, mezun oldum. Okurken de Kardeş Türküler’le tanıştım.

Haberin Devamı

Kardeş Türküler’le çalışmak ne kattı size?
1999 yılında gruba dahil oldum. Dört albüm çıktı, binin üzerinde konser verdik. Beni bugüne getiren tecrübelerden biri odur. Birçok farklı müzik tarzıyla tanıştım. Tek yönlü müzik yaparsan, kısır oluyorsun.


İdolüm dediğiniz biri var mı?
Erkan Oğur’u söyleyebilirim. Onun Türkiye’de yeterince anlaşılmadığını düşünüyorum. Neşet Ertaş ve Ahmet Kaya’nın yeri de çok ayrıdır. İkisi de çok çile çekmiş bu hayatta.

“Sokakta bana ‘Hakim Bey’ diye sesleniyorlar” demiştiniz. Hâlâ böyle hatırlanmaktan rahatsız mısınız?
O bir dönem daha kalacak sanırım! Bir gün Sezen Aksu’nun evindeyken, “Bu ‘Hakim Bey’ üzerime yapıştı” diye serzenişte bulunmuştum, bunun üzerine Nükhet Duru, “Bana senelerdir ‘Melankoli’ diyorlar, kurtulamadım. Sen mi kurtulacaksın?” dedi. Ama işin güzel yanı, bizim için lokomotif oldu ve diğer şarkılarımızın dinlenmesine de vesile oldu. ‘Hakim Bey’ olmasaydı, belki de geriye kalan şarkılar arada kaynayacaktı. Ben bugüne kadar bin tane şarkı okudum, besteledim ve daha birçok iş yaptım. Ama bir şarkı hayatımı değiştirdi işte.

EZAN MÜZİĞİMİZİ ETKİLİYOR
‘Herkes Aynı Hayatta’nın başarısı, yeni albümü hazırlarken üzerinizde bir baskı yarattı mı?
E tabii sizi sevenleri mahcup etmek istemiyorsun. Kötü bir iş yaptığım anda bazıları, hemen hayranlarıma bulaşıyor; “Ne oldu? Beğendiğiniz şarkıcı bir şey yapamadı” diye. Ben onu seyircime dedirttirmem. Bir de her zaman sevdiğim şarkıları söylüyorum. Cover olması ya da başkasına ait olması beni çok ilgilendirmiyor.

Haberin Devamı

Yeni albüme ilgi nasıl peki?
Sosyal medya gibi bir şey var, anında istatistikleri görüyorsun. Dinleyici sayımız arttı, konserlerimiz de çok iyi geçiyor.


Siz neler dinliyorsunuz?
Ben Rubato’yu bu ara çok sık dinliyorum. Bora Duran’ın ‘İnsan’ şarkısı gerçekten güzel. Türkiye’de rock’tan arabeske kadar hicaz hakimiyeti var. Duman’ından Sezen’ine (Aksu) kadar hep 2-3 makam arasında dolaşıyoruz. O da biraz ezandan kaynaklanıyor. Günde 5 vakit dinliyoruz ve bu gerçekten belirleyici bir şey. Çocukluktan beri duyduğumuzu düşünürsek, kulakta ton olarak bir şekilde oturuyor. O yüzden “Arabesk mi? Iyy” diyen tipler ortaya çıkıyor ama bu gerçekten mümkün değil. Çünkü insan bir yerden sonra alışıyor.

Haberin Devamı

“SESİ YOK” YORUMLARINA TAKILMIYORUM

Hakkınızda güzel yorumların yanı sıra kötü yorumlar da yapılıyor. Takılır mısınız bunlara?
Ben ne yaptığımı biliyorum. Teknik olarak da biliyorum, mühendisim sonuçta! Sosyal medyada “Sesi yok ki bu adamın”, “Öksürse sesi gidecek”, “Onun söylediğini ben de söylerim”, “Yanlışlıkla balgam söktürücü içse müzik kariyeri bitecek” gibi yorumlar yapıyorlar. O iş o kadar kolay değil! Çok istiyorlarsa ayrıca, söyleyebilirler.
Twitter’da saçmalama özgürlüğü olduğu için ben çok takılmıyorum.

BİR SAHNE İÇİN SAATLERCE BEKLEMEK ÇOK SAÇMA

Bir-iki dizide rol almıştınız. Oyunculuğu sevdiniz mi?
‘Kuzey Güney’de sahnede şarkı söylüyordum. ‘Behzat Ç.’de, Neşet Ertaş’ı anma sahnesinde vardım. ‘Leyla ile Mecnun’da hem oynadım hem müziklerini yaptım. Ama ben gerçekten oyunculuk yapamı-yorum, bunu da gördük. Benim için oyunculuk olmasa da olur. Beş dakikalık bir sahne için dört saat orada durmak çok saçma bence. Konsere çıkıyorum, iki saat performans gösteriyorum ama sette beş dakikalık bir sahne için dört saat bekliyoruz. Oyunculuk gerçekten zor.