Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

O zaman internet mi vardı? Televizyon mu vardı? Savaşmadıkları zamanlarda yiyip içmekten ve sevişmekten başka yapabilecekleri daha iyi bir şey var mıydı?

Bu imparatorlar sevişmekten nasıl vakit bulup da savaşıyorlarmış? İşte herkesin aklındaki soru bu. Sadece ‘Muhteşem Yüzyıl’da değil imparatorun kadınlara olan düşkünlüğü. ‘The Tudors’ ve ‘Spartacus’de de durum aynı. Hangisini seyretseniz aynı şeyi düşündürecek kadar çok sevişme sahnesi var. Zaten bu dizilere herkesin bayılma sebebi belli, seks ve savaş. Yoksa siz sadece tarih meraklıları mı izliyor zannediyordunuz?

Haberin Devamı

Belgesel değil, TV dizisi
Sonuçta izlenilen bir belgesel değil, televizyon dizisi. O yüzden de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Kanuni’yi Harem düşkünü göstermek beni üzüyor, yasal işlem başlatacağız” açıklaması... Ya da Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın diziyi izlemeden “600 yıl boyunca üç kıtayı yöneten bir imparatorluktan bahsediyoruz” deyip Harem’deki kadınları aşağılayan görüntülere itiraz etmesi... Anlaşılır gibi değil.

Daha yayınlanmadan şikayetler başladı
En anlaşılmaz olan da 11 Aralık-6 Ocak tarihleri arasında RTÜK’ün ‘Muhteşem Yüzyıl’ ile ilgili tam 74 bin 911 şikayet almış olması. RTÜK Başkanı Davut Dursun “Bir yıl içerisinde yapılmış olan ortalama şikayeti de aşan bir oranda, bu programa yönelik şikayet var. Bunu önemsemek gerekir, bu basit bir şey değildir” diye boşuna demiyor.
Dikkatinizi çekerim, dizinin ilk bölümü 5 Ocak’ta yayınlandı. 11 Aralık’ta ise sadece tanıtımları dönmeye başladı. Daha ikinci bölümü izlemedik bile. Sabırsızlık ve önyargı almış başını gidiyor.

Tek eğlence neydi?
Alman Die Welt gazetesi “Çok eşlilik ve kölelikle ilgili sahneler İslamcıları, milliyetçileri ve feministleri rahatsız etti” diye yazmış.
Oysa ki ortada rahatsız olacak bir şey yok. O dönem öyle işte, değiştiremezsiniz. Şimdi geriye bakıp da yanlış yansıtılıyor demenin bir anlamı yok.
Düşünsenize o zaman internet mi vardı? Facebook ve twitter mı vardı? Televizyon mu vardı? Telefon mu vardı? Savaşmadıkları zamanlarda yiyip içmekten ve sevişmekten başka yapabilecekleri daha iyi bir şey var mıydı? Tek eğlence buydu.
Eee, o zaman Kanuni’nin böyle gösterilmesi bizi niye rahatsız ediyor? Başarılı olması özel hayatı olmayacak demek değil ki!

Haberin Devamı

Kadına ilk değer veren padişah
Üstelik Kanuni köle olarak aldığı kadınla ilk resmi nikah kıyan, kadınlara ilk değer veren padişah değil mi? Bkz. Valide Sultan ve Hürrem Sultan’ın tarihteki yeri.
Bir de Sultan İkinci Abdülhamid’in dördüncü kuşak torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu çıkıp ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisiyle ilgili konuşmuş. “Aile olarak karar aldık, kendi tarihimizi kendimiz çekip yapılan yanlışlıklara bir son vereceğiz.” Yorum yok!

Daha çok erken!Bir tek İlber Ortaylı “Bu bir TV dizisi, daha ilk bölümünü izledik” deyip ‘Muhteşem Yüzyıl’ı yerden yere vurmadı.
Diziyi beğenirsiniz beğenmezsiniz, o tartışılır. Şahsen ben ilk bölümü beğendiğimi söyleyemeyeceğim ama bu kadar emeğe “Olmamış” deyip silip atmak için daha çok erken değil mi?

Hayatı kolaylaştıran site
Bürokratik işler nedeniyle siz de benim gibi geriliyor musunuz? Pasaport yenilenecek, vize alınacak, telefon bağlatılacak, notere gidilecek, evraklar tamamlanacak vs. diye uykularınız kaçıyor mu? Eğer böyle durumlarda benim gibi kendinizi gereksiz bir stres içinde buluyorsanız, size doğru bir adresten bahsedeceğim. Bu alanlarda danışmanlık hizmeti veren bir internet sitesi buldum. www.hayatrehberi.com.
Hayat Rehberi’nin adı üstünde. Ne yapmanız gerekiyorsa, arıyorsunuz size yardımcı oluyorlar. Tabii belli bir ücret karşılığında. Bir anda kişisel bir asistana kavuşuyorsunuz. Hayatınızı kolaylaştırıyor. Tavsiye ederim.

Günün özlü sözü:
‘Antik kent Efes’in ismi alkol çağrışımı yaptığı için Çamlıca olarak değiştirilmeli.’