Çağdaş sanat koleksiyoneri Tansa Mermerci Ekşioğlu, küratör arkadaşları Zeynep Öz ve Laura Carderera’yla SPOT’u kurdu. SPOT’un güncel sanat derslerinden birine katıldım
Akaretler’de W’nun konferans salonlarından birindeyim. Kendimi öğrencilik yıllarına geri dönmüş gibi hissediyorum. Herkes bıcır bıcır birbiriyle konuşuyor, öğretmen “Hadi” deyince ders başlayacak. Önümüzde kağıtlar, kalemler hazır. Tek fark, bu sefer bir mecburiyet yok. Herkes gerçekten burada olmak istediği için burada.
SPOT nedir?
SPOT’u Tansa Mermerci Ekşioğlu, Zeynep Öz ve Laura Carderera birlikte kurdu. Amaç, sanat eğitimi ve yapımına destek olmak. Sanat derslerinden elde ettikleri geliri, genç sanatçılara aktaracaklar. Biliyorsunuz, son zamanlarda Türkiye’de ve dünyada çağdaş sanata müthiş ilgi var. Tansa Mermerci Ekşioğlu aslında bir çağdaş sanat koleksiyoneri. Çağdaş sanat toplamaya başladıktan sonra bu alandaki eksikleri fark etmiş ve SPOT’un temelleri atılmış.
İlk kursun konusu, ‘Güncel Sanatı Kavramak’. Bir nev-i sanata giriş dersi. Yeni ilgilenmeye başlamış olanlar için çok iyi bir başlangıç. Kursun son dersine katıldım. Derslerin ne kadar interaktif olduğuna şahit oldum. Vasıf Kortun’dan Halil Altındere’ye önemli isimler derslere konuşmacı olarak geldi. Ayrıca öğrenciler Cevdet Erek, Güçlü Öztekin gibi sanatçıların atölyelerini ziyaret etmiş, Salt Galata’yı daha açılmadan gezmiş ve hatta bir koleksiyoner evine bile konuk olup birinci ağızdan bilgi edinmişler. Tabii bunda Tansa Mermerci Ekşioğlu’nun da bir koleksiyoner olmasının katkısı çok.
Yeni kurs 18 Ocak’ta
‘Güncel Sanatı Kavramak’ başlıklı kurs, 18 Ocak’ta başlayacak. 7 Şubat’ta başlayacak ikinci kursun başlığıysa ‘Sanatçı Okumaları, Güncel Sanatçılarla Sanat Tarihine Bakış’. İlk kurda olduğu gibi burada da her cumartesi düzenlenen galeri turları olacak. Üstelik bu turlara katılımcılar birer arkadaşlarını da davet edebilecek. Ekşioğlu’nun dediği gibi “Önemli olan ağı genişletmek, çağdaş sanat sevgisini daha fazla kişiye aşılamak.” Kursa bu kadar ilgi olmasının nedenlerinden biri de çağdaş sanatla daha çok genç koleksiyonerlerin ilgilenmesi bence. Aralarında yeni yeni çağdaş sanatla ilgilenmeye başlayıp, belli ki koleksiyon yapacak olanlar da var. Hatta katılımcılar bazen gittikleri galerilerde beğendikleri eserleri de alıyor.
Farkı ne?
SPOT gibi platformların olması, Türk çağdaş sanatı için sevindirici bir gelişme. Belki duymuşsunuzdur, bir de yurt dışında Türk sanatçıları desteklemek için dokuz koleksiyoner tarafından kurulan SAHA var. “SPOT’un SAHA’dan farkı ne?” diyenlere: SAHA, fon oluşturup seçilmiş sanatçıları ve işlerini destekliyor. SPOT’taysa küratöryel seçim yapılıyor, tanıtımdan çok üretim süreci destekleniyor ve bu desteği oluşturmak için sanat kursları düzenleniyor. Aslında önemli olan SPOT ve SAHA gibi oluşumların daha da çok desteklenmesi, böylece daha çok sanatçının bu oluşturulan kaynaklardan yararlanabilmesi. SPOT, bu yıl bir sanatçıyı destekleyecek. Bakalım hangi sanatçıyı seçecekler... Daha fazla bilgi için:
www.spot-education.com