Cadde ESKiSi KADAR DOĞAL MEME

ESKiSi KADAR DOĞAL MEME

12.10.2011 - 20:10 | Son Güncellenme:

Meme kanserine yakalanan kadınların en büyük sorunu, ‘dişilik’ sembolü olarak görülen meme kaybı. Ancak tıptaki gelişmeler sayesinde cerrahlar artık doğala yakın bir meme yaparak kadınların tekrar eski güvenlerine kavuşmalarını sağlıyor

ESKiSi KADAR DOĞAL MEME

Acıbadem Maslak Hastanesi’nden estetik plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı Doç. Dr. Şükrü Yazar, meme onarım operasyonlarını anlattı.

* Meme onarımı herkes için uygun mu?
Genelde erken evre kanserlerde uygulansa da, memesini kaybeden her kadına öneriliyor. Ancak zamanlaması değişiyor. Anında, yani mastektomi’yle (kanserli memenin alınması) eşzamanlı veya daha sonra gerçekleştirilebiliyor.

* Onarımın ne zaman yapılacağı hangi kriterlere göre belirleniyor?
Hastanın genel sağlık durumu, yaşı, vücudu, operasyonunun özellikleri, radyoterapi uygulanıp uygulanmayacağı, diğer memenin durumu, hastanın tercihleri ve plastik cerrahın tecrübesi gibi birçok faktör rol oynuyor. Ancak eş- zamanlı onarımın kozmetik sonuçları genellikle daha iyi. Memenin alınmış olmasından dolayı hastanın yaşa- yacağı psikolojik travma riski azalıyor.

* Operasyon nasıl uygulanıyor?
Meme onarımının üç temel aşaması var. Bunlar sırasıyla; meme dokusunun oluşturulması, meme başı ve areolanın onarımı, memeler arası simetrinin sağlanması. Meme onarımında iki seçenek var; memeye protez yerleştirilmesi ve hastanın kendi dokusundan yeni meme oluşturulması.

Haberin Devamı


* Kaç tip meme protezi var?
Meme protezleri başlıca ikiye ayrılıyor: İçi jel ve serum fizyolojikle dolu olanlar. Her iki protez tipinde de dış yüzey, silikon bir çeperden oluşuyor. Hastanın durumuna göre, doğrudan protez yerleştirilerek onarım yapılabildiği gibi önce göğüs duvarındaki yumuşak dokuları genişletmek için doku genişletici balon yerleştirilip daha sonra bu balon çıkarılarak yerine kalıcı meme protezi konabiliyor.

* Uygulamanın avantajları ve dezavantajları neler?
Protezle meme onarımı, teknik olarak daha basit ve kısa süreli. Ancak bu ameliyatla vücuda yabancı bir cisim yerleştiriliyor ve enfeksiyon, silikon sızması ya da protez sönmesi gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bir diğer sakıncası da, silikon protez çevresinde sert doku gelişmesi durumunda memenin yeterince doğal görüntüye sahip olmaması.

* Meme onarımında vücudun hangi bölgelerinden faydalanılıyor?

Haberin Devamı

Otojen doku olarak sıklıkla karın, sırt, kalça ve bacaktan alınan dokular kullanılıyor. Karın alt bölümündeki deri ve deri altı yağ dokusu, karın ön duvarındaki kaslardan biriyle meme bölgesine taşınarak onarım gerçekleştiriliyor. Bu ameliyat sırasında hastaya aynı zamanda estetik karın germe ameliyatı da yapılmış oluyor. Bu yöntemde sırttaki ameliyat izi sutyen altında kalıyor. Karın, kalça ve bacak bölgesindeki deri, deri altı yağ dokusu, mikrocerrahi yöntemiyle meme bölgesine taşınarak da onarım yapılabiliyor.

* Hangi yöntemden daha başarılı sonuçlar elde ediliyor?
Otojen dokular içerik olarak meme dokusuna daha çok benziyor. Yani otojen dokuyla elde edilmiş memenin fiziksel davranışı doğal memeye daha yakın. Onarım sonrası aşırı kilo almaya, vermeye veya yaşlanmaya bağlı sarkma durumlarında iki meme arasındaki simetri daha doğal kalabiliyor. Bu memeler, radyoterapi ve kemoterapi uygulamalarına da engel değil.

* Doğal görünümlü meme başı da yapılabiliyor mu?
Bazen doğal bir meme görüntüsü elde etmek için birkaç ameliyat gerekebiliyor. İlk ameliyat, yani meme dokusunun oluşturulması işlemi en karmaşık olanı. İkinci ameliyat, meme ucu ve areolanın (memebaşı çevresindeki koyu alan) oluşturulmasıysa daha kolay. Meme ucu, bölgedeki dokulardan yapılıyor. Areola için dövme yapılabildiği gibi, karşı meme başından ya da kasıktan alınan deri kullanılabiliyor.

* İki meme arasında simetri nasıl sağlanıyor?
Tek taraflı meme onarımının yapıldığı durumlarda onarılan memenin diğer memeyle simetrik olması beklenmiyor. Özellikle diğer meme sarkıksa. Simetriyi sağlamak için karşı memeye küçültme, dikleştirilme veya büyütme gibi operasyonlar uygulanabiliyor.

Haberin Devamı


FİZİKSEL VE RUHSAL DESTEKMeme onarımı ameliyatları çoğu hasta için adeta hayata yeni bir başlangıç olabiliyor. Bu hastaların aile ilişkileri ve cinsel yaşamları daha uyumlu hale geliyor. Ayrıca hastaların ruhsal durumlarını da güçlendirerek hastalıkla daha iyi mücadele etmelerini sağlıyor.