Cadde Gezi dolu bir yıl

Gezi dolu bir yıl

03.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yüzyıllar sonra kendi kural ve terimleriyle dev bir sektör haline gelecek turizmin ilk kahramanları: Seyyahlar... Bunun içinse ilk dürtü; merak. Mesela kim biliyor Amazonlar’ın Samsun’lu, Aziz Pavlus’un Antakyalı olduğunu?

Gezi dolu bir yıl

Yeni yıl, yeni bir heyecanla başladı benim için. Milliyet Tatil’de okuduğunuz seyahat ve turizm yazılarım, yeni bir formatta ve haftalık olarak artık CADDE’de. Masanın başında bu yazıya başladığımda, o tanıdık, 30 sene önce ilk kez mikrofonu elime alıp modern seyyah-ı taliplere, ülkemi anlatmaya başladığımda, acentacı sıfatımla katıldığım ilk fuarda ve üniversitede turizm dersleri vermeye başladığımda da hissettiğim, heyecanla korku arası duygu sardı her yanımı yine.
Dolayısıyla varsa bir hatamız bu ilk yazıda, işte bu heyecana verin.

Haberin Devamı

Seyyah-ı talip

Seyahat yani gezi, insanlık tarihiye başlayan bir eylem. İnsanoğlunun başlarda fiziksel ihtiyaçlarını gidermek için çıktığı seyahatlere katılanların bir kısmı, içlerindeki meraka yenilerek yeni yerler görmek, kültürler tanımak ve bilgi dağarcıklarını genişletmek ister.
Bu insanları diğerlerinden ayırmak için de, bunlara ‘gezgin’ ya da ‘turist’ anlamına gelen ‘seyyah’ denir. Ufak bir kısmı içins, ana amaç öğrenmektir ki, işte onlara denir ‘seyyah-ı talip’.

Gereken ilk dürtü: Merak

Gezmek; zor, dil bilmek ya da çok para gerektiren bir eylem değil esasında. İyi bir seyyah olmak için gereken ilk kıvılcım; merak. Örneğin; hepimiz Ezop’un dünyaca ünlü masallarıyla büyüdük…

Peki kaçımız biliyor Ezop’un Bandırma’da doğduğunu ya da Julius Sezar’ın “Veni,vidi, vici” dediği yerin Tokat’ın Zile ilçesi, İncil’de adı geçen yerlerin neredeyse tamamının Anadolu’da olduğunu? Ortodoks ve Katolik kiliselerinin her ikisinin de kabul ettiği ilk yedi konsilin ikisinin İznik’te, dördünün İstanbul’da, birinin de Efes’te yapıldığını? Dedik ya azıcık merak yeterli ‘seyyah-ı talip’ olmaya giden yolda.

Haberin Devamı

Her gün kültür turu

Sanırım genel olarak bu geçmişi merak dürtüsünden yoksunuz ki, çevremizi saran ve dünyanın başka şehirlerinde görülmesi imkansız kültür hazinelerinin farkında olmaksızın bir yaşam sürmekteyiz İstanbul’da. Her gün ev-iş arasında giderken bile çevremize bakabilsek sıkıcı ve rutin yolumuz eğlenceli bir kültür
turuna dönüşecek aslında…

Her adımda bir hazine barındıran bu şehirde, neredeyse her mahallede bir kültür turu düzenlemek mümkün.
Yıllar önce İstanbul Kültür Yürüyüşleri’ne başladığımızda, “Beşiktaş’ta, Şişli’de, Sarıyer’de kültür turu mu olurmuş canım?” demişlerdi. Sadece İstanbul’da 200’e yakın farklı yürüyüş turu programı yapıyoruz bugün.

Türkiye’nin her karesi merak edenler için nice hazineler saklamakta.

Seyyah olmak pahalı değil

Meraktan sonra gelen ikinci şart, biraz maceracı olmak, yani kendinizi çok sınırlamayın. Üçüncü şart ise, gittiğiniz yeri yaşayın. Kahvede oturun, pazardan alışveriş yapın, ara sokaklarda yürüyün, pansiyonda kalın, halka karışın ve yerel lokantalarda yeni tatlar deneyin mesela.

Haberin Devamı

Araştırın, okuyun, sorun

İyi bir hazırlık, iyi bir gezinin ilk adımıdır. Nereye gideceğinize karar verince gerisi kolay. Ana rotanızı belirleyin. Kitaplar, haritalar, gezi yazıları, uygulamaları tarayın ve işe yararları not alın. Genel bilgilerden başlayın, detayları sonraya bırakın. Gideceğiniz yerdeki insanlarla bağlantıya geçin mesela, ne kadar yardımsever ve misafirperver olduklarına şaşıracaksınız.

Önümüzdeki haftadan itibaren her hafta yurt içinden ve dışından farklı yer, etkinlik ya da sıra dışı mekanları konuk edeceğiz hep beraber bu satırlara.

Bol seyahatli bir yıl dileklerimle…

2017’de nerelere, ne zaman gidelim?

Her yerin muhakkak en güzel olduğunun söylendiği bir zaman dilimi mevcut. Ama unutmayın ki görmeyi bilmiyorsanız, ne zaman gittiğinizin pek önemi olmayacaktır. İşte seyyahlara tavsiyeler:

Ocak: Sarıkamış, Erciyes ve Kartepe. Bansko, Tirol ve Maldivler.

Şubat: Palandöken, Ilgaz ve Kartalkaya. Hindistan, Kamboçya ve Tayland.

Mart: Safranbolu, Beypazarı ve Amasra. Dubai, Valencia ve Marakeş.

Nisan: Kaz Dağları, Çanakkale ve Gökçeada. Rio de Janeiro, Iguazu ve Atina.

Mayıs: Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin. Girit, Prag ve New York.

Haziran: Doğu Karadeniz, Pamukkale ve Güney Ege. Barcelona, Roma ve Machu Picchu.

Temmuz: Kuşadası, Bodrum ve Antalya. Kopenhagen, Moğolistan ve Fransa.

Ağustos: Mavi Yolculuk, Alaçatı ve Assos. Slovenya, Siri Lanka ve Fiyortlar.

Eylül: Rize, yaylalar, Trabzon ve Trakya.Provans, Santorini ve Namibya.

Ekim: Adrasan, Olimpos ve Kemer. Münih, Toskana ve Buenos Aires.

Kasım: Bursa, Afyon ve Gönen. Tokyo, Rajastan, Venedik ve Vietnam.

Aralık: İstanbul, Uludağ ve Konya.Viyana, Sydney, Lappland ve Berlin.