Cadde GÜNE BU TAVSiYELERLE BAŞLAYIN

GÜNE BU TAVSiYELERLE BAŞLAYIN

28.07.2014 - 22:06 | Son Güncellenme:

Oruç nedeniyle bir aydır dinlenen mide, Şeker Bayramı’nda yorulacak. Peki sağlıklı bir başlangıç yapmak mümkün mü?

GÜNE BU TAVSiYELERLE BAŞLAYIN

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden iç hastalıkları uzmanı Özgür Şamilgil, bayram sabahına nasıl başlamak gerektiğini anlattı ve tavsiyelerde bulundu...
Bayramda kilo almanın iki önemli sebebi var.
Birincisi; egzersiz yapmadan, kısa bir zaman dilimine sıkıştırılan beslenme şekli, metabolizmayı yavaşlatıyor.
Oruç, vücudu yağ yakar konuma getiriyor.
Ramazan sonrası ise; kısa aralıklarla beyaz unlu gıdalar, pirinç, baklava gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye geçildiğinde, yağ yakımı duruyor.
İkincisi, açgözlülük... Doyumsuzluk hissi ön plana çıkıyor ve fazla kalori alımı da artıyor.

Haberin Devamı

KAHVALTI ÖNEMLİ
Vücudun içsel saatini çok şaşırtmamak için, mümkünse erken kah-valtı yapılmalı. Öğlene doğru çabuk acıkmamak ve misafirliğe gidildiğinde fazla iştahla sofraya oturmamak için, protein ve yağ ağırlıklı bir kahvaltı tercih edilmeli. Bunun için yumurta, tereyağı, yoğurt, süt, peynir, üzerinde hafif zeytinyağı gezdirilmiş roka, maydanoz, yeşil biber, salatalık, domates, az miktarda bal veya ev yapımı az şekerli reçel, çavdar veya tam tahıllı ekmekle tarçınlı çay tüketilebilir.

TANSİYONUNUZU İHMAL ETMEYİN...
Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Aziz Karabulut, tansiyon ve kolesterol hastalarının dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

SOFRADAki TUZAK
Türkiye’de yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle artan tuz tüketimi, özellikle tansiyon hastaları için büyük sorun. Tuza, “Dikkat sofrada tuzak var” diyoruz... Özellikle kalp ve tansiyon hastalarının yemeklerine ek olarak tuz konulmaması gerek.

Haberin Devamı

BAYRAMı KARARINDA YAŞAYIN
Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlar, kalp ve tansiyon hastalarına göre hazırlanmıyor. Bu hastalar, beslenmelerine uygun olamayan ikramları yememeli. Bu gıdalar tüketildiğinde; beyin kanaması ve kalp krizini tetikleyebiliyor. Günlük yaşam alışkanlıklarının değiştiği bayramda, tansiyon ölçümleri de yapılmalı.

TATLIYA "DUR" DEMELİYİZ?

Bayram ziyaretlerinde kilo almamak için misafirliğe tok gidin. Ayrıca tatlıyla beraber su tüketmek; hem erken tokluk hissi yaratı-yor, hem de şekerin aniden yükselme hızını azaltıyor.

ACILI BESİNLER YEMEYİN...

Acılı ve tuzlu besinler, su-sama ihtiyacını artırdığı gibi daha sık acıkmaya da neden oluyor. Salam, su-cuk yerine; haşlama, ızgara veya fırın yemekleri tercih edilmesi bu açıdan faydalı.

EGZERSİZE BAŞLAYIN

Ramazan sonrası hemen egzersize başlamak ge-rekiyor. Yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi aktiviteler, metabolizmayı hızlan-dırmaya yardımcı oluyor.

YARIN: ŞEKER HASTALARINA ÖNERiLER