Cadde Güney dijitalde yaşayacak

Güney dijitalde yaşayacak

29.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yılmaz Güney’in 11 filminin kaybolmasını engellemek amacıyla 35 mm negatif kopyalarını dijital ortama aktarmak için bir proje başlattı

Güney dijitalde yaşayacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Yılmaz Güney’in 11 filmini dijital ortama aktarmak için çalışma başlattıklarını belirterek, “Dünya çapındaki değerimiz Yılmaz Güney’in filmlerinin dijital ortama aktarılması için çalışmaları başlattık. İlk çalışma tamamlandı, ‘Umut’ filmi restore edilerek tekrar hayata döndürüldü” dedi.

Haberin Devamı

Türk sinemasının ‘Çirkin Kral’ lakaplı efsane oyuncusu Yılmaz Güney’in mirasçılarıyla konuya ilişkin görüşmeler yapıldıktan sonra çalışmaların başladığını vurgulayan Çelik, “Geleceğe ışık tutacak filmleri gerekli teknolojiye ve fiziksel şartlara sahip bir arşivde saklayarak bir önceki kuşağın veriminin yok olup gitmesine, bir sonraki kuşakların ise bu zenginliklerden mahrum kalmasına ’dur’ demek istedik.

Güney’in 11 filminin 35 mm negatif kopyalarının dijital ortama aktarımı için kolları sıvadık ve sinemamızın ödüllü filmlerinden Umut’un bu ay restorasyonunu tamamladık. ’Aç Kurtlar’, ’Ağıt’, ’Arkadaş’, ’Düşman’, ’Duvar’, ’Endişe’, ’Seyyit Han’, ’Sürü’, ’Umut’, ’Yol’ ve ’Zavallılar’dan oluşan bir dizi bu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Prömiyeri Venedik’te
Restore edilen ‘Umut’un prömiyerinin Venedik Film Festivali’nde gösterileceğini belirten Çelik, “Restorasyonu tamamlanan ’Umut’ filmi, dünyanın en eski ve önemli film festivallerinden birisi olan Venedik Film Festivali’nde gösterilecek.
Venedik Film Festivali’nde 2012 yılından itibaren özel bir bölüm olarak restore edilmiş filmlerin gösteriminin yapıldığı ’Venedik Klasikleri’ bölümünde dünya prömiyerinin gerçekleştirilmesi için Bakanlığımızca yürütülen görüşmeler olumlu sonuçlandı. ’Umut’, bu yıl 2-12 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 72. Venedik Film Festivali’nde 20 eserle birlikte seyirciyle buluşacak.
Yılmaz Güney’in senaristlik, yönetmenlik, yapımcılık ve başrol olmak üzere çoklu imzasını taşıyan ’Umut’ birçok önemli ismi bir araya getirmiştir” ifadelerini kullandı.