Cadde HASTA OLMADAN DOKTORA GiTMiYORUZ

HASTA OLMADAN DOKTORA GiTMiYORUZ

10.10.2012 - 22:13 | Son Güncellenme:

Türklerin yüzde 63’ü check-up yaptırmıyor. Oysa bu taramayla ölüm riski taşıyan kalp-damar hastalıkları için önlem almak mümkün

HASTA OLMADAN DOKTORA GiTMiYORUZ

Philips’in, kalp sağlığı üzerine Türkiye genelinde yaptığı yeni araştırmayla ‘Türkiye’nin kalp haritası’ çizildi. Araştırmanın sonuçlarını yayımlamaya devam ediyoruz.
Görüşülen kişilerin yüzde 5’i daha önce kalp krizi geçirdiğini, yüzde 22’siyse birinci dereceden bir akrabasını kalp krizi nedeniyle kaybettiğini belirtiyor. Kalp krizi geçirdiğini belirten fazla kiloluların oranı, zayıflara göre daha fazla. Katılımcıların yüzde 34’ü kendisine ya da ailesinde birinci dereceden bir akrabasına kronik kalp hastalığı teşhisi konduğuna dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Soru

Daha önce hiç kalp krizi geçirdiniz mi?

HASTA OLMADAN DOKTORA GiTMiYORUZ

Soru

Ailenizde birinci dereceden bir akrabanız kalp krizi nedeniyle öldü mü?

HASTA OLMADAN DOKTORA GiTMiYORUZ

Soru

Size ya da ailenizde birinci dereceden bir akrabanıza kronik kalp hastalığı teşhisi kondu mu?

HASTA OLMADAN DOKTORA GiTMiYORUZ

Soru

Check-up yaptırmak için doktora gidiyor musunuz?

HASTA OLMADAN DOKTORA GiTMiYORUZ

Sağlık taraması yaptırmıyoruz

Check-up/genel sağlık kontrolü için doktora gitme sıklığı toplum
genelinde düşük. Halkın yüzde 63’ü hemen hemen hiçbir zaman bu amaçla doktora gitmediğini belirtiyor. Yılda bir kere check-up kontrolü için doktora gitme sıklığı, yaşın artmasıyla paralel olarak artış gösteriyor. Yılda bir kere check-up için doktora gitme sıklığı, fazla kilolu ve obez kişilerde yüzde 25’ken, zayıf ve normal kilolularda yüzde 18.

Haberin Devamı

DÜNYADA DURUM

Her yıl dünya üzerinde 17.5 milyon kişi kalp krizinden ölüyor. Bu, her üç ölümden birinin kalp hastalığı nedeniyle gerçekleştiğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, kalp hastalığına bağlı erken ölümlerin yüzde 80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde görülüyor. Kalp-damar hastalıklarının yüzde 80’i beslenme ve yaşam tarzı gibi değiştirilebilir risk faktörleriyle ilişkilendiriliyor. Her yıl, 8.6 milyon kadın kalp hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu rakam, dünyada tüm kadın ölümlerinin üçte birine karşılık geliyor. 2015 yılına kadar 20 milyon, 2030’a kadarsa 23.6 milyon insanın kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.

TÜRKİYE’DEKİ RAKAMLAR

Devlet İstatistik Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre, ülkemizde her yıl aniden gelişen kalp krizi sebebiyle ölenlerin sayısı, 150 bin civarında. Türkiye’de üç milyon koroner kalp hastası var ve bu rakama her yıl 90 bin kişi ekleniyor. Araştırmaya göre, 35-65 yaş arasında 12 milyondan fazla kişi kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski altında.

YARIN: EGZERSiZi SEVMiYORUZ