Cadde HOŞGÖRÜNÜN ŞEHRi KONYA

HOŞGÖRÜNÜN ŞEHRi KONYA

27.11.2013 - 19:46 | Son Güncellenme:

Konya’da her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin Vuslatı ve Anma Törenleri gerçekleşiyor. Şeb-i Arus haftası öncesinde, şehrin tüm güzelliklerini ve tarihi yerlerini görme şansını yakaladık.

HOŞGÖRÜNÜN ŞEHRi KONYA

Yerleşik hayata geçişin ilk mekanı olarak kabul edilen Çatalhöyük’ten Hititler’e, Lidyalılar’dan Persler’e, Grekler’den Büyük İskender’e, Roma’dan Selçuklular’a, Osmanlılar’a ve Cumhuriyet’e kadar birçok toplumun, milletin ve medeniyetin merkezi olan Konya, farklı bir şehir deneyimi yaşamak isteyenleri bekliyor.
Her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında Hz. Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin Vuslatı ve Anma Törenleri’nin gerçekleştiği Konya’ya, ülkemiz ve dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçiler, Rixos Konya’da bu döneme özel hazırlanarak sunulan konaklama ve etkinlik programından faydalanıyor.
Otel her yıl Şeb-i Arus haftası boyunca her öğlen saat 13.00 ve akşam 20.00’de Mevlâna Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Sema törenlerinde misafirlerini ağırlıyor. Şeb-i Arus haftası öncesinde Rixos tarafından düzenlenen Konya gezisinde, şehrin tüm güzelliklerini ve tarihi yerlerini Eray Senkal rehberliğinde görme şansını yakaladık.
Mevlâna Müzesi, Meram Bağları, Karatay Müzesi, Sille Aya Elena Kilisesi, Şemsi-i Tebrizi Camii ve Türbesi gibi tarih kokan yerleri ziyaret ettik. Yıllardır rehberlik yapan Senkal’ın doyumsuz anlatımıyla Konya’nın tarihini, Hz. Mevlâna’nın hoşgörüsünü, Şemsi-i Tebrizi’n hayatını ve daha nicelerini dinleme olanağını bulduk. Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Semazenlerin konsantrasyonunun bozulmaması için flaşlı fotoğraf çekmek yasaktır”, “Gösteri sırasında alkışlamayınız” ve “Gösteri bitene kadar yerinizden kalkmayınız” anonslarıyla başlayan Sema gösterilerini ise soluksuz izledik.

Haberin Devamı

“Mevlâna’nın 22’nci kuşak torunu”
Gösteri yaklaşık 1 saat sürdü. Tabii ki çağrıların hiçbirine uyulmadı. Gezi boyunca Konya’ya özgü ‘etli ekmek’ ve ‘saç arası’ gibi tatlı ve yemeklerin tadına bakmayı da ihmal etmedik.
Sevgi ve hoşgörünün şehri Konya’da 30 Eylül 1207’de Türk boylarının yaşadığı Horasan’ın Belh şehrinde dünyaya gelen Hz. Mevlâna’nın 22’nci kuşak torunu Esin Çelebi’yle tanışma fırsatını da yakaladık. Başkan yardımcısı olduğu Uluslararası Mevlâna Vakfı’nda bir araya geldiğimiz Esin Çelebi, 2 Nisan 1949 tarihinde Halep’te dünyaya gelmiş. Babası Hz. Mevlâna’nın 19’uncu kuşak torunlarından Konya Makan Çelebisi, Konya mebusu ve TBMM I. Dönem Başkan Vekili Abdülhalim Çelebi’nin torunu Celâleddin Bâkır Çelebi, annesi Osmanlı vezirlerinden Nâmık Paşa’nın torunu Güzide Hanım’ı Esin Çelebi’den dinledik.
1958 yılında ailesiyle İstanbul’a yerleşen Esin Çelebi ilk, orta ve lise tahsilini İstanbul Özel Işık Lisesi’nde tamamlamış. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümü’nde tahsil görmüş. Bir taraftan eğitimini devam ettirirken diğer taraftan babası Celâleddin Bâkır Çelebi başta olmak üzere dönemin tanınmış Mevlevîler’inden Mevlevî kültürü ve âdâbı üzerine yetiştirilen Çelebi, kardeşi Faruk Hemdem Çelebi’yle Resuhi Baykara’dan 1959 yılında Semâ çıkartmış.
2005’te Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulan Mevlâna Araştırma ve Uygulama Merkezi Danışma Kurulu Üyeliği’ne de seçilen Esin Çelebi, ülkemizin birçok şehrinde ve diğer ülkelerde konferanslara katılıyor. Ayrıca yerel, ulusal ve uluslararası TV programlarına da konuşmacı olarak davet edilen Esin Çelebi, büyük ceddi Hz. Mevlâna’yı, onun evrensel fikirlerini, örnek yaşam tarzını ve edeb yolu olan Mevlevî Kültürü’nü anlatıyor.
Mayıs 2011’de “Dünya Birliği, Barış ve Adalet” konularında yaptığı çalışmalar ve katkılardan dolayı Berkeley California Star King School For The Ministry tarafından ABD’de “Fahri Doktora” unvanı alan Çelebi’yle yaptığımız sohbette saatin nasıl geçtiğini anlayamadık. Huzur veren sesi ve anlatımıyla ceddini anlatan Çelebi’nin, “Yüzyıllar Boyu Mevlana ve Mevlevîlik” kitabını adlarımıza imzalamasının ardından Konya’dan ayrıldık.