Cadde JiNEKOLOJiK KANSERLER - NADiR GÖRÜLÜYOR

JiNEKOLOJiK KANSERLER - NADiR GÖRÜLÜYOR

27.11.2013 - 19:40 | Son Güncellenme:

Vajina kanseri, kadın genital kanserlerinin en nadir görüleni. Genellikle rutin kontroller sırasında tesadüfen saptanan ve HPV enfeksiyonları sonrasında görülen bir tür.

JiNEKOLOJiK KANSERLER - NADiR GÖRÜLÜYOR

Medical Park Göztepe Hastanesi’nden kadın hastalıkları ve doğum-jinekolojik onkoloji cerrrahisi uzmanı Doç. Dr. M. Murat Naki, vajina kanseri konusunda bilgi verdi:
“Tüm jinekolojik kanserlerin yüzde 2’sini oluşturur. Hastaların yüzde 50’sinden fazlası 70 yaş üzeridir. Vajina kanserinin risk faktörleri, rahim ağzı kanserine benzer. Sıklıkla Güney Amerika’da, ABD’de özellikle siyahilerde ve Hindistan’da görülür.
Birden fazla cinsel partner, sigara ve alkol kullanımı, erken yaşta ilk cinsel ilişki, kötü sosyo-ekonomik düzey, vajinal kanserlerde risk faktörü sayılır. Gebelik sayısıyla ilgili farklı çalışmalar var. HIV’le enfekte olan, bağışıklık sistemi baskılanmış genç kadınların HPV’ye bağlı olarak hızlı ilerleyen vajina kanserine yakalanma riski, yüksektir. Vajinal kanserlerin yüzde 21-76’sında HPV de bulunur.

Haberin Devamı

Özel bir tarama yöntemi yok

Tedaviye bağlı riskleri yüksek olan bir kanserdir. Hastalık ilerledikçe, evre arttıkça 5 yıllık yaşam oranları belirgin olarak düşer. Erken evrede tanı alırsa yaşam beklentisi yüksek, hayat kalitesi daha iyidir. Vajina kanserinin etkin bir tarama yöntemi yok. Tarama yöntemleri klinik gözlem, jinekolojik muayene, vajinal smear, kolposkopi ve yönlendirilmiş biyopsiyi içerir.

Muayenede anormal bulgular

Rutin jinekolojik muayenede vajina kanseri taraması açısından gözlem ve elle muayene önemli. Vajinada şüpheli renk değişikliği, kitle, yüzey düzensizliği, kanama alanları, uzun süre devam eden belirtiler durumunda lezyondan biyopsi şarttır.

Tedavi yöntemleri
Tedavinin yönünü belirleyen, tanı anındaki hastalığın evresi yani tümör yaygınlığıdır. Vajina kanserlerinde tek veya kombine olarak aşağıdaki tedavi modelleri uygulanabilir.
- Cerrahi
- Radyoterapi
- Kemoterapi
Kanserin vajinada sınırlı bulunduğu olgularda bölgesel olarak tümörlü doku çıkarılması en sık uygulanan tedavi şekli. Vajina dışına yayılım gösteren tümörlerde cerrahi ve radyoterapi, jinekolojik onkoloğun değerlendirmesiyle hastanın cinsel yaşamını devam ettirme istemine göre seçilebilecek iki ana tedavidir. Radyoterapi, her evredeki vajina kanserinde uygulanmakla birlikte bağırsak ve mesaneye ait komplikasyonlar oldukça sık görülür. Kemoterapininse vajina kanserinde tedavi edici etkisi oldukça kısıtlıdır ve uzak organlara yayılmış olgularda tercih edilir.”

Haberin Devamı

VULVA KANSERi
Vulva, kabaca kadın genital sisteminin en dış bölgesini oluşturan deri kısımdır. Bu bölgedeki kanser, seyrek görülen bir türdür. Tüm kadın genital kanserlerinin yüzde 4’ünü oluşturur. Hastalık, dış genital bölgede ortaya çıktığı için genellikle erken fark edilir. Erken dönemde tanı konulan hastalarda tedavi oranı çok yüksektir ve hastalık genellikle iyi seyirlidir. Tedaviden sonra 100 hastadan 90’ı beş yıl sonunda sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilir.

Evde kendi kendine muayene
Her kadına ayda bir vulvasına; renk değişikliği, kalınlaşma, ülser, kaşıntı ve yanma açısından bakması, bu bulgular varlığında iki hafta içinde bir doktora başvurması önerilir. Vulvada görülen bazı cilt hastalıkları ileriki dönemlerde kansere dönüşebileceğinden dikkatli bir şekilde tanısı konulmalı ve takip edilmeli. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bazı virüsler suçlanır. Genital bölgede kaşıntı ve hassasiyet en tipik şikayetler. Bazen de ağrı, kanama ve yara şeklindeki lezyonlar ilk belirtiler olabilir.

Haberin Devamı

Cerrahi müdahale
Ameliyat tedavisi ilk yaklaşımdır. Hastalığın yaygınlığına göre, küçük bir alan ameliyatla çıkarılır veya fazla miktarda doku alınıp, gerekli doku düzeltici operasyonlar yapılabilir. Bazen ameliyat tedavisine ilave olarak kemoterapi veya radyoterapi birlikte uygulanabilir.
Cerrahinin şeklini belirleyen faktörler arasında; lezyonun büyüklüğü, yeri, derinliği, lenf yollarının klinik durumu, hastanın genel hali, tümörle kaplı olmayan cilt, genital organ sarkması varlığı gibi birçok etken sayılabilir. Radikal vulva ve iki taraflı kasık lenf bezlerinin çıkartılması tedavide standart operasyondur.
İnce ve hassas vulva cildinin radyoterapiye toleransı azdır. Radyoterapiyle ilişkili akut reaksiyonlar; yangı, kızarıklık ve kuru ve ıslak cilt dökülmeleridir. Erken evrelerdeki hastalar, vulvanın radyasyona belirgin tahammülsüzlüğü nedeniyle öncelikli olarak cerrahiyle tedavi edilmeye eğilimlidir. Vulva kanseri tedavisinde pek işe yaramaz.

Haberin Devamı

YARIN: YUMURTALIK KANSERi