Cadde ‘Kadınlar ağlanacak haldeler’

‘Kadınlar ağlanacak haldeler’

21.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Hep Yek’ filminde mafya Şahin karakterini canlandıran Fırat Tanış, “Kadınlar ağlanacak durumdalar. Kafayı kaldırabilseler, dünyayı değiştirecekler ama izin vermiyoruz” dedi

‘Kadınlar ağlanacak haldeler’

- Şahin nasıl bir karakter?

Haberin Devamı

Vicdanlı bir mafya. Mafyanın vicdanı olmaz ama Şahin’in var. Cezaevinden çıktıktan sonra, minnet borcu duyduğu insanlar, Şahin’e iş yaptırıyorlar. Bir arabayı alıp, bir yere götürmelerini istiyorlar.

- Senaryoda sizi çeken ne oldu?

Güzel bir yol hikayesi... Yapımcıyla da çalışmak istedim.

- Rolünüze nasıl hazırlandınız?

Üç saat televizyonda haber izleyince mafyanın nasıl olduğunu görüyorsunuz. Özel bir çalışma yapmaya gerek yok. Şahin, sert görünüşlü ama yumuşak kalpli bir adam. Kimi örnek alayım diye düşündüm ama kimseyi bulamadım. O zaman, kendi başıma bir şeyler çıkardım.

- Role bürünmek zor oldu mu?

Hiçbir oyuncu için role bürünmek zor değildir.

- ‘Hep Yek’ filminin hayatınızdaki yeri nedir?

Haberin Devamı

Oynadığım bir sinema filmi. Yönetmen Ali Yorgancıoğlu’yla ilk defa çalıştım. Görüntü yönetmeni Hayk Kirakosyan’la tanıştım. Pek çok anlamda ilginç şeyler öğrendiğim bir set oldu.

- Komedi filmlerinde olduğu gibi ‘Hep Yek’ de erkek ağırlıklı. Kadın komedyenlerin az olmasından dolayı mı filmlerde yer almıyorlar?

Memleketimin bütün filmlerinde olduğu gibi; bu toplumun ön kabulu. Demet Akbağ, Perran Kutman, Ayşen Gruda, Gülse Birsel, Demet Evgar, Gupse Özay ve Binnur Kaya gibi birçok isim sayarım. Erkeklerden daha fazla kadın komedyen olabilir. Bizde komedi pespayeleşti. Mizah, eleştiriyle ilgili yönünü kayberderse, pespayeleşir. Rotasını kaybedince, belden aşağıya ve erkek eğemenliğine dönüşür. Oysa mizah incitmeden, eleştiri yoludur.

Şimdi komedi diye, küfür duyuyoruz. Kadınlar ağlanacak durumdalar. Her gün kadın cinayeti işleniyor. Kafayı kaldırabilseler, dünyayı değiştirecekler ama izin vermiyoruz.

- Küfürsüz komedi olabilir mi?

Projenin söyleyecek sözü olursa küfür olmadan olabilir. Mizah aslında çirkin, belden aşağıya gibi her şeyle anlatılabilir. Bir fikrin doğrultusunda uğraşmazsa ise, işin sadece posası kalır.

‘İkinci albümü istiyorum’

- Dram ya da komedi diye ayırıyor musunuz?

Hiçbir oyuncu için fark etmez böyle şeyler. Hayat sadece komik şeylerden oluşmuyor. Hayatta ne kadar renk varsa, oyuncu onları oynar. Ama yaşamış bir kişiyi canlandırmak istiyorum.

Haberin Devamı

- ‘Karınca Kapanı’ filmini yönettiniz. Size neler kazandırdı?

Müthiş bir deneyim oldu. Olumlu ya da olumsuz eleştirileri cebime koydum, değerlendiriyorum. İşin işleyişini gördüm. Oyuncunun ne olduğunu ya da ne olmadığını anladım.

- Filmden sonra yönetmenlere karşı bakış açınız değişti mi?

Değişmedi. Ama yapımcılara karşı bakış açım değişti. Türk sinemasında çok az ön hazırlık yapılıyor.

- Müzik çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Şu an bir şey yok. İkinci albümü yapmak istiyorum. İlk albümde güzel yorumlar geldi.

- Hayatınızın dönüm noktası dediğiniz proje hangisi?

Çalıştığım ilk sinema filmi ‘Sır Çocukları’ benim için önemli...

- Baba olmak nasıl bir duygu?

Dünyanın şöhretine değişmem. Merhamet duygusu artıyor.

- Daha küçük ama oyuncu olmasını ister misiniz?

Canı ne isterse olsun. Yeter ki içinde adalet olsun ve doğruyu söylemekten korkmasın.

‘Yapımcıları tedirgin ediyorum’

- Filmlere gişe üzerinden yorum yapılmasını doğru buluyor musunuz?

Haberin Devamı

Filmin izlenme sayısına göre iyi ya da kötü olarak algılanmaması gerekiyor. Bu işi skorer galibiyete getirenler, dağıtımcılardır. Hem Türkiye’deki sinema salonlarındaki yüzde 60’a sahip olacaksınız hem de dağıtımcı olacaksınız. Bu iş yasal olarak da yasak. İş Kanunu’nda haklı rekabet diye bir şey var. ‘Geniş Aile Yapıştır’ filminden biliyorum, 710 bin gişe yaparak bitirdi. Ama salon ve reklam yeri bulamadı. Bu meselenin acilen çözülmesi gerekiyor.

- Bu sene çok filmde yer aldınız. Bu oyuncu için risk değil mi?

Vizyon tarihleri aynı zamana denk geldi. Fazla rahatsızlık vermiş olabilirim. Sürekli bir yerden çıkmak, oyuncu için risk. Filmler vizyon tarihi bulamayınca, aynı zamana denk geldi gibi oldu. Bazı filmleri iki sene önce çektik.

- Uzun zamandır dizilerde yoksunuz. Küslük mü var?

Küslük yok. Twitter’da yazdıklarımdan dolayı yapımcılar tedirgin oluyor herhalde... Pişmanlık duyacağım tek satır yazmadım. Küfür yazmıyorum, fikirlerimi beyan ediyorum. Tarafsızım. Ama sosyal medya yüzünden teklif gelmiyorsa, bu mobbingdir.