Cadde KADINLAR DAHA DUYARLI

KADINLAR DAHA DUYARLI

09.10.2012 - 20:54 | Son Güncellenme:

Kadınlar, kalp hastalıkları konusunda erkeklerden daha duyarlı davranıyor. Yüzde 47’si kalp-damar sağlığı için kontrole giderken bu rakam erkeklerde yüzde 38’e kadar düşüyor

KADINLAR DAHA DUYARLI

Hazırlayan: Tülin Açıkbaş

Haberin Devamı

Philips’in, kalp sağlığı üzerine Türkiye genelinde yaptığı yeni araştırmayla ‘Türkiye’nin kalp haritası’ çizildi. Araştırmanın sonuçlarını yayımlamaya devam ediyoruz.

Toplumun yüzde 43’ü bugüne kadar kalp ve damar sağlığı için kontrol amacıyla bir kalp doktoruna ya da sağlık kurumuna gitmemiş kişilerden oluşuyor. Bugüne kadar kalp-damar sağlığını kontrol amacıyla bir kalp doktoruna ya da sağlık kurumuna gitme sıklığı, zayıf ve normal kilolularda yüzde 33’ken, fazla kilolu ve obezlerde yüzde 50’yi
gösteriyor. Bel çevresi kalın kişiler, yüzde 52’yle bugüne kadar kalp-damar sağlığını kontrol amacıyla bir kalp doktoruna ya da sağlık kurumuna gitme oranı, kalın olmayan kişilerden (yüzde 36) açık ara önde.

Haberin Devamı

KADINLAR DAHA DUYARLI

Soru

Bugüne kadar kalp-damar sağlığınızı kontrol amacıyla bir kalp doktoruna ya da sağlık kurumuna gittiniz mi?

Kolesterol farkındalığımız yüksek Araştırmaya katılanların yüzde 80’i kolesterol terimini duyduğunu ve bunun kalp krizine neden olabileceğini bildiğini belirtiyor. Farkındalık, yaşla paralel olarak artış gösteriyor.

Soru

Kolesterol, HDL kolesterol ve LDL kolesterol terimlerini hiç duydunuz mu? Cevabınız “Evet”se, kolesterol düzeyinin kalp krizine neden olabileceğini biliyor musunuz?

KADINLAR DAHA DUYARLI

Soru

Bugüne kadar hiç EKG, efor testi, EKO çektirdiniz mi? Kolesterol düzeyinizi ölçtürdünüz mü?

KADINLAR DAHA DUYARLI

Diğer risk faktörleri de biliniyor
Görüşülen kişilerin yüzde 74’ü uyku sorunlarıyla kardiyovasküler rahatsızlıklarının bağlantılı olduğunu düşündüklerini belirtiyor. Bunların yüzde 71’i diş ve diş eti sorunlarıyla kalp sorunları arasında bağ olduğunu düşünüyor. Bel çevresi kalınlığıyla kalp-damar hastalıklarının bağlantılı olduğunu düşünenlerin oranıysa yüzde 68.

Soru: Diş ve diş eti sorunlarıyla kalp rahatsızlıklarının bağlantılı olduğunu düşünüyor musunuz?
Soru: Uyku sorunlarıyla kalp rahatsızlıklarının bağlantılı olduğunu düşünüyor musunuz?
Soru: Bel çevresi kalınlığıyla kalp rahatsızlıklarının bağlantılı olduğunu düşünüyor musunuz?

KADINLAR DAHA DUYARLI

HAREKET ETMiYORUZ

Toplumun 44’ü hiç spor yapmıyor. Bu oran kadınlarda yüzde 50’ye çıkarken, erkeklerde yüzde 39’a düşüyor. Spor yapanların yaklaşık yüzde 9’u yeterli egzersiz yaptığını düşünüyor. Görüşülen kişilerin yüzde 6.4’ü haftada birden daha az, yüzde 13’ü haftada 1- 2 kez, yüzde 23.1’iyse her gün spor yaptığını söylüyor.

Haberin Devamı

YARIN: KALP HASTALIĞI GEÇMiŞi