Cadde Katarakt cerrahisi

Katarakt cerrahisi

14.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Katarakt, yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. Net görmeyi tekrar kazanmanın yoluysa, gözün içindeki doğal lensin yapay lensle değiştirilmesidir.

Katarakt cerrahisi

Veni Vidi Göz Sağlığı Grubu’ndan Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Sultan Kaya Ünsal, katarakt tedavisinde kullanılan akıllı lensleri ve Zepto teknolojisini anlattı.

Haberin Devamı

- Kataraktın tedavisi nasıl yapılır?

Kataraktın tek tedavisi cerrahidir. Eskiden katarakta neden olan gözün içindeki lensi çıkartır ama yerine ya hiçbir şey takmaz, ya da eski usül bir lens koyardık. Bu, sadece kataraktı tedavi ederdi, ancak hastada ameliyattan sonra yakın görme sorunu gelişirdi. Operasyondan önce gözlüksüz olarak uzağı iyi göremeyen hastalarda bu sorun yine devam edebilirdi. Teknoloji ve tıptaki ilerlemeler sayesinde katarakt cerrahisinde tercih edilen akıllı lenslerle hastanın uzak, yakın ve orta mesafede net görüşe kavuşmasını sağlayabiliyoruz. Böylece hasta bir daha ömrü boyunca gözlük takmak zorunda kalmıyor.

Katarakt cerrahisi

- Akıllı lens operasyonu sadece katarakt için mi kullanılıyor?

Akıllı lens tedavisi artık sadece kataraktla sınırlı değil. Gözlük kullanımından kurtulmak isteyen pek çok sağlıklı kişide de bu lensler kullanılmakta. Göz içi mercekler ve ameliyat teknolojileri, günümüzde çok gelişmiş durumda. Ömürlük lenslerdir, uzun yıllar sonra bile deforme olmaz. Uzak, yakın ve orta mesafeyi gözlüksüz görme imkanı sunar. Tedavi sonrası denize, havuza girilebilir. Hastada daha sonra yaşamı boyunca katarakt gelişmez ve gözlük numaraları geri gelmez.

Haberin Devamı

İki teknoloji birleşti

“Zepto teknolojisiyle yapılan katarakt ameliyatında, göz içine yerleştirilen akıllı lenslerin verdiği görüntü kalitesi üst düzeydedir. İşlem, femtosaniye lazerden 1 milyon kez daha hızlı işlev görüyor. Bu kadar kısa bir sürede, katarakt ön yüzeyi açılıyor ve temizleniyor, akıllı göz içi lensi yerleştiriliyor. Özellikle ameliyat riskli bulunan hastalarda (küçük göz bebekleri olanlarda, şişkin kataraktlarda, çocuk hastalarda, doğal göz içi lensin normal olması gereken yerden kaydığı durumlarda) bir seçenek haline geldi.”

Yazarlar