Cadde KOMEDi DÜNYASI ERKEK HEGEMONYASINDA

KOMEDi DÜNYASI ERKEK HEGEMONYASINDA

27.08.2014 - 20:02 | Son Güncellenme:

Gupse Özay’ın ilk sinema filmi ‘Deliha’ 14 Kasım’da vizyona girecek. Özay, "Kendi yazdığı komedide oynayan ilk kadınım" diyor

KOMEDi DÜNYASI ERKEK HEGEMONYASINDA

Yalan Dünya’nın ‘Nurhayat’ı Gupse Özay, senaryosunu yazdığı ve başrolünü üstlendiği ‘Deliha’ filminin çekimlerini tamamladı. “Nefes aldırıcı bir proje oldu” diyen Özay, yeni filmini Hafta Sonu dergisine anlattı.

Haberin Devamı

Böyle bir film çekme fikri ilk nasıl çıktı?
Küçüklüğümden beri komedi yazıp oynamak istiyordum. Kendi yazdığımda oynama hayali kurardım. Hep söylerdim iki tane hayalim var diye; biri Gülse Birsel’le çalışmak, diğeri de kendi yazdığım işte oynamak. Bu şansı buldum, kendimden de parçalar koydum; hafif böyle delikanlı, erkeksi, çatlak ama aslında iyi niyetli biri çıktı. Ben de öyleyimdir.
Zeliha ismini de çok severim, adını ‘Zeliha’ koydum. Hareketleri deli olduğu için ‘Deli Zeliha’ oldu. Yılmaz Erdoğan da “Hadi o zaman adını ‘Deliha’ yapalım” dedi. Böylece filmin adı ‘Deliha’ oldu.

GİŞEDEN KORKUYORUM

Canlandırdığınız karakteri biraz daha anlatır mısınız?
Zeliha, erkek Fatma gibi. Mahallede bir şey olduğunda “Ne oluyor? Bakayım ben de!” diyen bir tip. Kaba saba, aşırı hareketleri olduğu için erkekler tarafından her zaman reddedilmiş bir kız. Mesela Kenan İmirzalıoğlu’na aşık yıllardır. Bence birçok kızımız benimseyebilir.
Ben de ergenlik dönemimde öyleydim; çirkin ördek yavrularından biriydim.

Haberin Devamı

Çekimler nasıl geçti?
Çok bağlandık birbirimize, enteresan bir ekip olmuşuz. Son sahneleri çektiğimiz için çok üzgünüz. Çekimler çok sıcak, eğlenceli geçti; birbirimizi güldürerek...
Senaristimiz çok sahne yazmış. Fakat yazın ortasında çalışmak çok yorucuydu. Çok zor sahneler vardı.

Kendi yazdığı komedide oynayan ilk kadın olmanın da gururu vardır sanırım...
Var, evet. Bende aslında feministlik vardır; kadınların sesini çıkarmasını, var olmasını savunurum. Birçok kadın komedyenimiz var ama aynı anda yazıp oynayan sinema sektöründe yoktu. Onu da Yılmaz Erdoğan söyledi, ben araştırdım, “Yok! Bu ilk olacak” dedi. İlk olmak çok güzel bir şey gerçekten, o da mutlu ediyor beni. Çünkü komedyen dünyasında sinema sektöründe erkek hegemonyası çok yüksek, hep aynı kişiler var.
Çok güzel, nefes aldırıcı bir film olacak bence. Kadın dünyasının olduğu bir iş hareket katabilir sektöre. Bundan sonra da bence bütün kadınlar gelsin. İlk olması ilgi çekebilir. Umarım güzel olur.

Haberin Devamı


Kadın yönetmen de çok az...
Evet, kadın yönetmenler de çok fark yaratıyorlar. Kadın oyuncu-senarist birleşimi de inşallah bir ses getirsin. Çok yoruldum ama tadı başka. Mesela soruyorlar “Korkuyor musun gişeden?” diye. Dürüst olayım tabii ki korkuyorum ama şöyle bir yöntem buldum kendime; yıllardır en çok yapmak istediğin şeyi yaptın, tadını çıkar ve gerisini akışa bırak diyorum!

ROL İÇİN 15 KİLO ALDIM
‘Yalan Dünya’ devam ediyor, değil mi?
Evet, ediyor. Film için kilo aldım, şimdi kiloları verip diziye döneceğim.

Ne kadar kilo aldınız?
15’i buldum. Karakter için gerekliydi. Kilo vücuduma eşit dağıldığı için çok sorun olmadı ama kamerada yanaklarım löp löp görünüyor. Hızlı bir şekilde zayıflayacağım; 10 gün deli gibi rejim yapacağım.

‘Deliha’nın devamı gelir mi?
İnşallah gelir ama önce bir izleyelim 14 Kasım’da... Ben çok isterim, böyle güzel bir şans yakalamışım, böyle güzel bir ekip yakalamışım... Bakalım, bir alnımızın akıyla çıkalım da...

GÜLMEK ÇOK GÜZEL

Belki televizyona da dizisi yapılır, ne dersiniz?
Bakalım, önce bir izleyelim... Filmde açıkçası ‘Zeliha’yı sollayacak karakterler var. Oynarken gözümüzden yaşlar aktı gülmekten. Çok sürprizli. “İnanamıyorum, bu böyle bir insan mıydı?” diyeceğimiz durumlar olacak.
Güveniyorum filme, kendim zevkle izleyeceğim bir film olacağı için herkesin de izleyip gülmesini arzu ediyorum çünkü gülmek çok güzel bir şey, ben de hayatım boyunca komedi seçtim bu yüzden.