Alternatif Bilişim Derneği’nin Türkiye raporu, internetin devlet ve şirketlerin elinde nasıl bir silaha dönüştüğünü belgeliyor

Benjamin Franklin, “Biraz güvenlik için biraz özgürlük vermeye hazır olan herhangi bir toplum, ikisini de hak etmez. Hem güvenliğini hem de özgürlüğünü kaybeder” demiş.
Son olarak devletin ve şirketlerin, kişisel bilgilerimize kolayca erişilebildiği, isterse saklayıp isterse boncuk gibi dağıtabileceği ortaya çıktı... Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporuna göre, özel bilgilerimiz GSM operatörleri, bankalar, siyasi partilerin keyfine bağlı olarak kullanılabiliyor. Hatta seçmen bilgileri satılabiliyor.
Alternatif Bilişim Derneği, “Türkiye’de internetin durumu 2013” başlıklı bir rapor yayınladı. Rapor, siyasi ve ekonomik iktidarın bu “yeni dijital dünya”nın üzerinde tahakküm kurma girişimlerine dikkat çekiyor...

TARAFSIZLIK İLKESİ: İnternetin açık, sınırsız, gayrı merkezi olma özelliklerini tanımlayan “ağ tarafsızlığı” terimi, aslında ifade özgürlüğü ile birebir örtüşüyor. Fakat yasalarımızda “ağ tarafsızlığı”na atıf yok. Servis sağlayıcılar ve devlet, erişimi engelleyebiliyor, denetleyebiliyor. Dernek, “Bir an evvel bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması gerek” diyor.

BIG BROTHER YASASI: Türkiye’de erişime engellenen sitelerin sayısı 33 binin üzerine çıktı. (2013 Ekim) 5651 sayılı kanun, yeni eklemelerle giderek daha büyük sorunlar yaratıyor. Mevcut düzenlemeler, “Büyük Birader” ruhuyla hazırlandığı için kişisel verilerimizin gizliliğini tehdit ediyor. Kayıtlar nasıl, ne zaman ve kim tarafından tutulabilir, belli değil!
Oysa AİHM kararına göre bu yasa, temel hak ve özgürlüklere aykırı bulundu ve tümüyle yenilenmeli.

DİJİTAL GÖZETLEME: Sadece bizde değil, dünyanın her yerinde devletler, vatandaşların mahremiyetini, ifade özgürlüğü ve bilgi edinme haklarını ihlal etmenin peşinde... NSA skandalında, internet ve mobil iletişim kullanan hemen herkesin gözetlenebildiğini, bu hukuk dışı faaliyetten birçok devletin sebeplendiğini öğrendik. Türkiye’nin de çok ciddi hukuksuz gözetim sabıkası var. Uzmanlar, “Mahremiyet ve kişisel veri koruması bakımından hukuki düzeyimiz Vahşi Batı seviyesinde,” diyor.

TTNET’İN KİRLİ ORTAĞI: Phorm, kullanıcıların internet kullanımlarını izleyip fişleyerek onları profilleyen ve böylece reklam amaçlı “davranışsal hedefleme” veri bankası oluşturan bir şirket. ABD ve AB’den kovuldu. Şu an faaliyet gösterebildiği tek ülke Türkiye! Üstelik ortağı TTNet...
TT, elde edilen veriyi “Gezinti” isimli sunuculara gönderen bir hizmeti devreye aldı. Kullanıcılar bu hizmetle ilgili yeterince bilgilendirilmedi. Alternatif Bilişim Derneği’nin hukuki mücadelesiyle BTK, TTNET’i 1.5 milyon TL para cezasına çarptırdı. Ancak bu karar, yeterli değil. Phorm, Türkiye’deki faaliyetlerine bir an evvel son vermeli. Kişisel veri düzenlemelerinin ve anayasal mahremiyet hakkının açık ihlali olan bu sistemin yasadışı ilan edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

TWITTER ŞAMPiYONUYUZ

Haberin Devamı

* TÜİK 2013 verilerine göre, internet erişimi olan bireylerin yüzde 73.2’si internet’i, sosyal gruplara katılmak amacıyla kullanıyor. Kentte bu oran yüzde 72.1’ken kırda yüzde 78.3!
* Bir önceki yıla göre interneti haber okuma, haber alma amaçlı kullananların sayısı arttı. 2012’de oran yüzde 72.5’ken 2013’de bu oranın yüzde 75.6’ya yükseldi.
* Türkiye sosyal medya ortamlarının kullanımı bakımından dünyada en üst sıralarında yer alıyor.
* Türkiye’nin internet popülasyonunun yüzde 31.10’u Twitter kullanıyor. İnternet nüfusumuz 36.455.000.

Haberin Devamı