Gazetecilik artık “Wikileaks’ten önce ve sonra” diye ikiye ayrılıyor. Peş peşe açılan bağımsız sızıntı platformlarına köklü gazeteler de katıldı. Wall Street Journal kendi sızıntı portalını açtı

Bizde ‘gizli bilgi’ denince artık ilk akla gelen seks kasetleri ve askeri dokümanlar oluyor. Medyaya yansıyanlar, çoğunlukla devletteki güç çatışması ve manipülasyonların bir sonucu. Gazetecilerse bu istihbarat savaşının ya aracı, ya da seyircisi.
Ancak Wikileaks için aynısını söylemek mümkün değil.. Malum, Julian Assange’ın öncülüğündeki oluşum, Amerikan ordusunun istihbarat analisti Bradley Manning’in sızdırdığı belgeleri yayınladı. ABD’nin diplomatik ilişkiler içinde olduğu tüm ülkelere dair ‘orta’ derecedeki bilgilerin ifşası, ortalığın tozunu attırdı.
‘Arap baharı’ patlak verdi, fakat kanlı çatışmalara dönüştü. Epey skandala neden Pakistan belgelerinin Bin Ladin’in öldürülmesinde etkisi neydi, o da zamanla ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

Sızıntı platformları

Gazetecilik açısından Wikileaks belgeleri, gizli bilgilerin nasıl işleneceğine dair bir tartışma ve evet, bir moda başlattı... Wikileaks’in ardından haber kurumları ve hatta gazeteler, kendi sızıntı platformlarını oluşturmaya başladı.
OpenLeaks, Localeaks, Frenchleaks ve El Cezire’nin ‘Transparency Unit’inden sonra Wall Street Journal gazetesi ‘SafeHouse’ (Güvenli Ev) adında kendi sızıntı sitesini açtı... SafeHouse’un, güvenli server’larda kurulduğu ve doğrudan Journal’in editörleri tarafından yönetildiği açıklandı. İsteyen buraya bilgi, ipucu, belge yükleyebiliyor.
Okurlar, herhangi bir konuda bilgi yüklemek için farklı formatlarda, kriptolu bir sistem kullanıyor. İsteyen yazı, isteyen fotoğraf veya ses kaydı yükleyebiliyor. Kimliğini açıklamak istemeyenler güvenli bir online form dolduruyor.
Benzerinin Türk medyasında yapıldığını düşünsenize! Daha okur yorumlarıyla baş edemezken, haber siteleri ‘gizli belge ve bilgi’lerle baş edecek ne altyapıya, ne güvenliğe, ne de özgürlüğe sahip. Bizde bırakın siteye gizli bilgi yüklemeyi, herkesin bildiklerini yazmak bile sorun... Kitap yayımlamak, hapisle sonuçlanabiliyor. ‘Güvenli server’ meselesi ise uzak bir hayal...

Haberin Devamı

Ne kadar güvenli?

Peki WSJ.com nasıl baş edecek bu bilgilerle? Editör Kevin Delaney, Mixed Media’ya şöyle konuşmuş: “Gazetecilerimize çeşitli kaynaklardan bilgiler gelir. Ancak dijital iz bırakmaktan korkanlar, elden ve basılı malzeme iletmeyi tercih eder. Bu yöntem, gazeteciler için giderek daha kullanışsız oldu. Kaynakların, güvenli bir şekilde belgeleri aktarabilecekleri bir mekanizmaya ihtiyacı vardı.”
Buna rağmen ‘Güvenli Ev’ ne kadar güvenli, tartışılıyor. Guardian, WSJ’nin bu bilgileri mecbur kalırsa hukuki otoritelere verebileceğine dikkat çekti. Ayrıca WSJ bu bilgileri, ‘kanuna aykırı’ bir amaçla da kullanamayacak.
Wikileaks’in başına gelen tam da buydu.. Geçen kasım ayında Wikileaks, WSJ’a belgelerin bir bölümünü yayınlamayı teklif etmişti. Ancak gazete, içinde ne olduğunu dahi bilmeden, Wiki’nin yayına dair ön koşullarını kabul etmedi!
Sistemin güvenliği ise ayrı bir sorun. “Güvenli ev, güvenli olmanın tam tersi” diye yorumlar yapılıyor.
En iyisi Amerikalılara BTK’nın ‘filtreli sistem’ini önermek! Fena mı olur? Gazeteciler için ‘medya paketi’ yapıp, gelen bilgileri doğrudan devlete iletirler. Herkes zahmetten kurtulur. Gazeteci gazetecilik yapmaz, gammazlar içeri atılır, mutlu, huzurlu ve ‘güvenli’ bir ortama kavuşuruz.

NE VAR NE YOK?

KONSER:
Brooklyn... Deneysel elektronik müzik... Bunlar sizde heyecan uyandırıyorsa bu akşam doğru Black Dice konserine. IKSV Salon’da, kapı 21.00’de açılıyor, biletler Biletix’te.
ŞİİR AKŞAMI: Küçükçekmece’de oturan şiirseverler şanslı. Belediye, yarın ve 12 Mayıs’ta ‘Göl Saatleri Şiir Akşamı’ düzenliyor. Panelin moderatörü Necip Fazıl Kurt. Yer: Sefaköy Kültür Sanat Merkezi.
MİZAH FESTİVALİ: 12 Mayıs’ta ilk Uluslararası Mizah Festivali’miz başlıyor. Amatör stand-up’çıların maharetlerini sergileyeceği yarışma herkese açık. Perşembe ve cuma Beyoğlu Hayal Bistro’da yarı finaller yapılacak. Final, pazar akşamı Haymatlos’da.

Haberin Devamı