Uluslararası İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin ikincisi başladı. Bu defa usta sadece adıyla değil, eserleri, düşünceleri ve edebiyatçıların onun hakkında yaptığı yorumlarla aramızda

'Huzur’un artık Çince, 'Beş Şehir'in İspanyolca okunabildi- ğini, Fransızlar’ın Tanpınar’ı anlamak üzerine yazılar döktürdüğünü biliyor muydunuz? Edebiyat dünyası, Türk yazarların sadece Orhan Pamuk ve Elif Şafak gibi son dönemde parlayan isimlerden ibaret olmadığını yeni yeni keş-fediyor. Bu da Türk edebiyatı ustalarının tanınması ve yeni yazarlara yolların açılması demek.
Üstelik Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ismiyle düzenlenen, uluslararası çapta bir edebiyat festivalimiz de var: İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, iki yaşına girdi. Dün başlayıp salı gününe kadar sürecek festivalde 30 ülkeden, 70 yazar-eleştirmen-çevirmen İstanbul’da olacak. Yeraltı edebiyatının önemli ismi Vladimir Makanin ve 'Tirza' romanıyla övülen Arnon Grunberg, festivale katılacak isimlerden bazıları.

Haberin Devamı

Sonbahara yakışan festivalEn çok konuşulan yazar
Geçen yıl "Tanpınar'ın adı var kendisi yok" diye festivali eleştirmiştim. Ancak bu kez hem Ahmet Hamdi’ye hem de edebiyata doyacağız gibi görünüyor. Usta edebiyatçıyla ilgili Mimar Sinan’da iki gün sürecek sempozyumun en ilginç bölümü, Tanpınar’ı başka dillere çeviren çevirmenlerin katılacağı 'Dünya’nın Tanpınar’ı'.
MSÜ Güzel Sanatlar Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Doç. Dr. Handan İnci, "Tanpınar, Türk edebiyatının en çok konuşulan yazarı olma yolunda. Sempozyumun hareket noktası, ‘ne içinde ne de büsbütün dışında’ yaşadığı zamanın, Tanpınar yorumlarını nasıl yönlendirdiği üzerinde düşün-mek" diyor.
Sempozyumdaki ilginç başlıklardan bazıları şöyle: 'Günlüğünün İzinde Tanpınar’a Bakışlar'. 'Hikayeci, romancı ve şair Tanpınar'. 'Tanpınar’ın muhafazakarlığı meselesi'. Ve Selim İleri’den 'Bir Tanpınar romanı yazmak'.

Kültür Başkenti desteklemedi
Festivali düzenleyen Kalem Ajans’ın koordinatörü Mehmet Demirtaş, edebiyat festivali kavramının çok yeni olduğunu söylüyor. Festival deyince akla hep müzik, eğlence, gösteri gelir ya. Bu yüzden yerli-yabancı yazarlarla edebiyat söyleşilerinin yanı sıra film gösterimi ve partiler de düzenlenecek.
Tanpınar festivalini düzenlemek kolay olmamış. İlkinde 2010 Kültür Başkenti sadece logosunu vererek manevi destek sağlamış. Bu yıl logo da yok, desteği de. Demirtaş’ın ifadesiyle toplam 30-40 bin euro'luk bütçe, kendi çabalarıyla toparlanmış. En büyük destek, Okan Üniversitesi’nin gönüllü öğrencilerinden gelmiş.
Tanpınar, bana göre İstanbul’u en güzel anlatan yazardır. Ne mutlu ki ölümünden 50 yıl sonra bile şehrin damarlarını beslemeye devam ediyor.


KAHVELi, LiKÖRLÜ SOHBET

İTEF, sadece sempozyumdan ibaret değil. Önümüzdeki üç gün boyunca Midpoint, Karga ART, Fransız Kültür, Casa d’Italia ve D&R’larda, Ahmet Ümit’ten Ayfer Tunç’a, Vladimir Makanin’den Arnon Grünberg’e, edebiyatın önemli isimleri farklı noktalarda okuma ve söyleşilere katılacak.
'Hare ile Edebiyat Kahveleri' başlığıyla düzenlenen bu sohbetler için önceden yer ayırtın, çünkü katılım sınırlı olacak. Program akışıyla ilgili bilgi için: http://www.itef.com.tr/tr/index
Rezervasyon: 0212 245 44 06

Haberin Devamı