Ayla Bilmez, 11 yıl çalıştığı hastaneden “ahlaki itaatsizlik” gibi tuhaf bir gerekçeyle atıldı... 2.5 aydır hastanenin önüne kurduğu çadırda hakkını arıyor

Tek başına direnen kadın

İyi gazetecilik budur: Filiz Yavuz, 83 gündür tek başına eylem yapan Ayla Bilmez’in öyküsünü yazdı. Dile kolay, Ayla Hanım 25 Eylül’de atıldığı hastanenin önünde çadır kurmuş, direniyor. Ne destek çıkan var, ne sesini duyan...
Sıkı durun, işten çıkarılma gerekçesi “ahlaki itaatsizlik”! Ne demekse?
Hikaye şöyle: 11 yıl Silifke Devlet Hastanesi’nde çalışan Ayla Bilmez, yüzde 55 engelli. Hastanenin taşeron firması Arıtem, birikmiş izinlerini kullandırtmıyor. Bilmez, sendika aracılığıyla hakkını aramaya kalkınca pat diye kapının önüne konuyor.
O gün bugündür, hastanenin önünde kurduğu çadırında, bir başına bekliyor.

Haberin Devamı

Temizlikçi, sekreter, hastabakıcı
Devamını, Bilmez’in hikayesini bloguna taşıyan Filiz Yavuz’dan dinleyelim:
“Bilmez, hastanede temizlikçi olarak işe başlamış ancak sekreterlik ve özel bilgi gerektiren hastabakıcılık da dahil olmak üzere pek çok işi yapmış. 10 yıl boyunca çalışkan ve sevilen biri olarak bilinmiş. Ta ki Çalışma Bakanlığı’na başvurarak, kullanmadığı izin günü sayısını tespit etmelerini isteyene dek.”
Sen misin izin günlerini hesaplatan? İş müfettişleri 146 gün izin hakkı olduğunu belgeledikten sonra taşeron firma, Bilmez’in izinlerini kullandığına dair kağıt imzalatmak istemiş. İmzalamayınca gelsin yıldırma politikaları...
Bilmez, işten atıldıktan sonra da sular durulmamış. Açtığı işe iade davasından dolayı şirketin kendisini tehdit ettiğini söylüyor. Çadır eylemine o güne dek karşı çıkan ailesi, bu noktadan sonra onu desteklemeye başlamış.

Arkadaşları da tehdit ediliyor
“İşi ve onuru için” yazlık çadırda soğuğa rağmen direnen Bilmez’in arkadaşları da işten atılmakla tehdit ediliyor... “Uyumsuz olduğu, rahatsız ettiğini yazan bir belge” imzalamaları isteniyormuş!
Taşeronluk sistemi, özellikle sağlık sektöründe çok yaygın. Türkiye’de 1 milyon taşeron işçi var. Ancak çoğu, ekmeğinden olmamak için kötü koşullara sesini çıkaramıyor, işten atılınca da hakkını arayamıyor.
Taşeron işçiler için “yeni haklar” gündemdeydi... Bunca kavga gürültü arasında ne zaman Meclis’in gündemine gelecek, kim bilir?
Haberin tamamı için: http://filizyavuz.wordpress.com/2013/12/17/504/

Haberin Devamı

TAŞERON ÇiLESi
- Taşeron işçiler, yasalara aykırı uygulanan taşeron sistemine karşı açtığı davaları kazanmaya başladı.
- Sadece Karayolları işçilerinin açtığı davalarda verilecek ücret ve masrafların toplamı, 2.5 milyar TL’yi buldu.
- Kasımda Hacettepe Üniversitesi’ndeki taşeron ihalesine karşı çıkan 56 işçi, “yasadışı eyleme katıldıkları“ iddiasıyla işten atıldı. İşçiler direniş çadırı kurdu...