Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Almanya’nın başkenti Berlin’de her yıl düzenlenen tüketici elektroniği fuarı IFA’da bu yıl ilk kez ev aletlerine ayrı bir bölüm ayrıldı. Uluslararası Radyo Fuarı diye 1926’da düzenlenmeye başlanan ve daha sonra içinde elektronik barındıran her şeyi kapsayan IFA’da bu yıl ev aletlerine 25 bin metrekarelik bir alanı kapsayan iki hol ayrıldı.
Bosch’tan Miele’ye, Vestel’den LG’ye çok sayıda firmanın, fırın, buzdolabı, mutfak robotları gibi son teknoloji ev aletlerini sergilediği IFA’ya basın gününün olduğu perşembe ve cuma günleri şöyle bir girdim, çıktım. Cuma gününü özellikle ev aletlerine ayırdım. Sözünü ettiğim iki holde kurulan dev mutfaklarda aşçılar, tanıtımını yaptıkları firmaların en lezzetli ve en sağlıklı yemeği yaptığını öne sürüyordu.
Vestel’in mutfak standı, fuarın yoğun noktalarından biriydi ki, markanın LCD televizyonlu buzdolapları ve bulaşık makineleri de ilgi çekiciydi. Ancak insan “kim bulaşık makinesinden televizyon seyreder ki” diye düşünmeden de edemiyor.
Dikkatimi çeken bir diğer husus da Güney Kore markası LG’nin ev aletleri konusundaki iddiasıydı. Güney Kore’deki akıllı evleri cihazlarıyla donatan LG, gözünü Avrupa’ya dikmiş. Markanın, fırın ve mikrodalgayı aynı bünyede bir araya getiren çift fanlı ürünü DuoChef’i beğendim.
Philips, bir evin tüm elektronik ihtiyaçlarını karşılayabilecek çeşitlilik ve yetenekteki ev aletlerini, kendisine ayrılan yarım holde sergiliyordu. Philips’in ev aletlerinden en çok dikkatimi çekenler temizliği yapanın eğilmesini ortadan kaldıracak süper ergonomik elektrikli süpürgesi ve Senseo kahveyle birlikte piyasaya sürdüğü Philips Senseo kahve makinesiydi; bir de ev tipi fıçı bira cihazı...
Etkinliğin yıldızıysa televizyonlardı. Bu konuda Sony ve Samsung arasındaki rekabet doruktaydı. Her iki marka da dünyanın ilk 200Hz LCD televizyonunu yaptıklarını öne sürüyordu. 


Mutfak savaşları




LCD’de Philips 
Philips’in yeni LCD televizyon teknolojileri de IFA’da görücüye çıktı. Kontrast seviyesini artıran ve hızlı görüntülerde bulanıklığı ortadan kaldıran LED Backlighting teknolojisi Philips’in bu yıl piyasaya süreceği bir dizi LCD televizyonda olacak. Bu televizyonlardaki siyah renk, o kadar karanlık ki, karanlıktan korkmasanız bile o rengin içine girerseniz kanınız donabilir. Bu rengi en iyi ancak demodaki Las Vegas görüntüleri anlatabilir.
Hollanda şirketi, Aurea serisinin yeni neslini de Berlin’de tanıttı. 30000:1 konrast oranına sahip yeni Aurea’da kullanılan aktif çerçeve teknolojisi sayesinde, ekranı saran çerçeve, görüntüye uyumlu bir şekilde renk değiştirerek filmin atmosferine katkı sağlıyor. Bu arada Philips holünde düzenlenen atölye çalışmasında, Philips’in görüntü kalitesinin ne kadar iyi olduğunu göstermek için bir Panasonic televizyon kullanması da dikkat çekiciydi. Acaba Panasonic standında, aynı şeyin tersi mi yapılıyordu...
Philips standındaki üç boyutlu görüntü veren LCD ve 8 mm kalınlığındaki LCD de görmeye değerdi.


IFA’da dikkat çeken ürünlerden bazıları şunlar:

Loewe Art SL:
Bu televizyon serisi minimalist tasarımı ve üstün görüntü kalitesiyle bir sanat eseri gibi algılanıyor. Televizyonun çerçevesi, şık kaplamalarla kişiselleştirilebiliyor.

GoGear Opus SA5295:
Philips’in 16 GB kapasiteli müzik kutusu. Bu ürünün LCD ekranı, fotoğraf ve film de görüntüleyebiliyor.

LG PG6900: 160 GB kapasiteli sabit diski olan televizyon, bu özelliği sayesinde 86 saat program kaydı yapabi-liyor. 0.001 mS tepki süresi, 1,000,000:1 kontrast oranı, 100 hertzlik tazeleme oranı televizyonun görüntü kalitesini de mükemmel kılıyor.

JVC HD30-HD40:
Bu iki HD kamera, 80 ve 120 GB’lik sabit diskleri sayesinde 15 saate kadar HD film kaydı yapabiliyor.

Rollei X-8: Sadece 158 gram ağırlığındaki fotoğraf makinesi outdoor meraklıları için tasarlanmış. Sualtında 10 metre derinliğe kadar çekim yapabilen kamera 1 metre yükseklikten düşmelere dayanıklı

Toshiba Qosmio F50-G50:
Toshiba’nın bu dizüstü serisi aslında portatif masaüstü bilgisayarı diye de tanımlanabilir. Üstün multimedya uygulamaları ve en yeni oyunlar için ideal olan bu bilgisayar, tasarımıyla da dikkat çekici.