Cadde Oscar yerine Broadway’i seçtim

Oscar yerine Broadway’i seçtim

15.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Altın Portakal’ın bu yılki konuklarından Burstyn, kazandığı tek Oscar’ı almaya gitmemesinin nedenini açıkladı: ‘İş mi ödül mü diye vicdanımı yokladım, işi seçtim’

Oscar yerine Broadway’i seçtim



51. Antalya Film Festivali’nin Oscar ödüllü konuğu Ellen Burstyn, 1970’lerde sonradan Yeni Hollywood olarak tanımlanacak dönemin yıldız oyuncularından biri. O dönemin önemli yönetmenleri Peter Bodganovich, Martin Scorsese ve William Friedkin’in de aralarında olduğu öncü yönetmenlerinin efsane filmlerinde rol aldı.
Christopher Nolan’ın heyecanla beklenen yeni filmi ‘Interstellar’da da karşımıza çıkacak. Burstyn ile bir araya geldik.

Yeni Hollywood dönemini nasıl görüyorsunuz?
- O zamanlar içindeyken özel olduğunu bilmiyorduk. Sonradan Hollywood’un Altın Çağı olarak görüldü. Sadece film çekiyorduk. Ne zaman uluslararası şirketler stüdyoları devraldı, o zaman Yeni Hollywood döneminin kıymetini anladık.
‘Şeytan’ çok gerçekçiydi

O dönemde başrolünü üstlendiğiniz ‘Şeytan’ (The Exorcist) gişede büyük başarı elde etti, hâlâ da korku sinemasının klasikleri arasında...
- ‘Şeytan’ öncelikle çok popüler bir romanın sinema uyarlamasıydı. Büyük bir film olma ihtimalinin herkes farkındaydı. Çok korkutucu olmasının sebebi çok gerçekçi olması. William Friedkin filmin gerçekçi olması için elinden geleni yaptı.

1970’lerle bugün arasındaki fark ne?
- Oyuncular, bağ ve arkadaşlık kuruyordu. Gerçek arkadaşlık bence filmde de kendini gösteriyordu. Bunun şimdilerde olmaması büyük bir kayıp bence.

‘Alice Doesn’t Live Here Anymore’la aldığınız En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını sizin yerinize yönetmen Scorsese aldı. Ödül törenine katılmama nedeniniz neydi?
- Broadway’de bir oyunda rol alıyordum. Yapımcı gitmeme izin veriyordu ama bir gece oyunu kaçıracaktım. O kadar beğenilen bir oyundu ki insanlar aylar öncesinden bilet alıyordu. Vicdanımı yokladım. İş mi ödül mü diye... İşi seçtim.

Haberin Devamı

‘Mevlana’yı seviyorum’

Şimdi Konya’ya gidiyorsunuz. Sufi inancınızdan bahsedebilir misiniz?
- 1970’lerde ABD’deki Sufilerin başında olan Pir Vilayat Inayat Khan’la tanıştım ve o zamandan beri bu grubun bir parçasıyım. Bu yüzden de Mevlana’yı seviyorum. Evini göreceğim için çok seviniyorum.