Cadde RAMAZAN’I RAHAT GEÇİRMENİN YOLLARI - YAĞLI VE BAHARATLI YİYECEKLER MiDEYi YORUYOR

RAMAZAN’I RAHAT GEÇİRMENİN YOLLARI - YAĞLI VE BAHARATLI YİYECEKLER MiDEYi YORUYOR

03.07.2014 - 21:11 | Son Güncellenme:

Yağlı, baharatlı, salçalı ve ekşi yiyeceklerin iftarda fazla tüketilmesi başta hazımsızlık olmak üzere pek çok sağlık sorununu beraberinde getiriyor

RAMAZAN’I RAHAT GEÇİRMENİN YOLLARI - YAĞLI VE BAHARATLI YİYECEKLER MiDEYi YORUYOR

Acıbadem Atakent Hastanesi’nden gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Fatih Oğuz Önder, Ramazan’ı sağlıklı bir mideyle geçirebilmek için özel önerilerde bulundu.
Orucun mide sağlığı üzerine olumlu ve olumsuz etkileri var. Araştırmalara göre, Ramazan boyunca oruç tutan bireylerde mide asitinde artış meydana geliyor. Oruç dönemi bittikten bir ay sonra ise değerler normale dönebiliyor.
Bu bilgiye ters olarak; bazı çalışmalarda da Ramazan boyunca mide ağrısı ve yanması gibi şikayetlerle hastaneye başvuran hastaların sayısında azalma görülüyor.

Haberin Devamı

AKTİF MİDE HASTALARI ORUÇ TUTMAMALI
Aktif mide veya ülseri olanların ya da yakın tarihte kanama geçirenlerin oruç tutması uygun değil. Ülseri iyileşmiş hastaların sahurda alınacak mide koruyucu ilaçlarla oruç tutmalarında sakınca yok. Sağlıklı bireylerde ise Ramazan ayında tutulan orucun mide şikayetlerine neden olması beklenmiyor.

SALÇA VE EKŞİ DE ZARAR VERİYOR
Reflü şikayeti olanların oruç tutsun veya tutmasın tedavilerinde dikkat etmeleri gereken iki önemli nokta var. Ne yediklerine ve ne kadar yediklerine özen göstermeleri gerekiyor. Midenin aşırı miktarda doldurulması reflü hastalarında şikayetlerin artmasına neden olabiliyor. Yemekte yağlı, acılı, salçalı yemeklerden, narenciye, domates, nane, sarmısak ve soğandan uzak durmaları öneriliyor.

Haberin Devamı

ÜLSER VAKALARININ SAYISI ARTIYOR
Eskiden ülser geçirmiş ve ülseri iyileşmiş olanların mide koruyucu ilaçlar kullanarak oruç tutmalarında sakınca bulunmuyor. Ancak bu hastaların doktorlarına danışması gerekiyor.
İyileşen ülser hastalarının ise sahurdan 30 dakika önce mide koruyucu ilaç alması tavsiye ediliyor.
Ramazan boyunca hastaneye mide şikayetleri ile başvuran hasta sayısında belirgin bir azalma oluyor. Bunun nedeni, birçok kişinin orucunu yarım bırakmak istememesi.
Ancak aktif ülser hastalığı olanların şikayetlerinde bu ay içinde artma yaşanıyor. Oruç dönemi sonrası yapılan endoskopik değerlendirmelerde bu hastaların çoğunda aktif duodenal ülser tespit edilme riski yükseliyor.

BU UYARILARA DİKKAT

* Daha önce fark edilmemiş veya önemsenmemiş aktif ülser hastalığının aşikar hale gelmesi.
* Dikkatsiz beslenme veya mideye olumsuz etkisi olan ağrı kesiciler gibi ilaçların kullanılması.

YEMEKTE KISA ARALAR ŞART

Ramazan'da yaşanan bir diğer sorun ise hazımsızlık ve şişkinlik. Uzun süren açlık döneminden sonra hızlı şekilde yemek yemek hazımsızlık ve şişkinliğe yol açıyor.
Zaman zaman kalp krizi ile bile karıştırılan bu sorunları yaşamamak için yemeği ağır yemek ve mümkünse kısa molalar vermek gerekiyor. Ayrıca iftar ve sahurda kızartma, mayalı besinler, aşırı şeker ve yağ içeren şerbetli tatlılar, çok tuzlu veya baharatlı gıdalar, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri, bal/kaymak ve gazlı içeceklerden uzak durmakta fayda var. Böylece hazımsızlıktan, mide yanmalarından, reflüden ve a kilo alma problemlerinden korunmuş olursunuz.