Cadde ‘Sedef hastalığından korkmayın'

‘Sedef hastalığından korkmayın'

23.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

.

‘Sedef hastalığından korkmayın

Sedef hastalığı üzerine uzun yıllardır çalışmalar yapan Dr. Mehmet İlteber Bahadır, rahatsızlıkla ilgili yapılması gerekenleri anlattı. Sedefin kış hastalığı olduğunu ve beslenme tarzının önemini vurgulayan Bahadır, “Günümüzde en yaygın ve yorucu hastalıklardan biri sedef... Genetik geçişli bir hastalıktır ama illa annede ya da babada olacak diye bir şey yok. Bazen, sedef hastalığı yedi kuşakta bulunmaz. Daha sonra ortaya çıkabilir. Bu, kişinin mutlaka sedef yaşayacağı anlamına gelmez. Sedef özellikle ergenlik döneminde, adelosan çağ dediğimiz zamanlarda genç kızlarda çıkabiliyor. Yine kadınlarda en fazla, hamilelik ve hamilelikten sonra hormonlarının çekilme dönemi denilen zamanda, ciltte görülen bir hastalıktır” dedi.

Haberin Devamı

‘Stres sedefi tetikliyor’

Sedef hastalığını tetikleyen pek çok etken olduğunu belirten Dr. İlteber Bahadır, “Sedef hastalığını hakikaten tetikleyen pek çok faktör var. Bunların başında stres gelir. Diğerleri de bazı gıdalarla alınan ilaçlar, rahatsızlığı tetikleyebilir.

‘Sedef hastalığından korkmayın

Banyoya dikkat!

Dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Bahadır, “Yaz aylarında yani havanın sıcak ve terlemenin fazla olduğu zamanlarda, banyoda bir sınırlama yapmıyoruz (Günde 2-3 kez banyo yapabilirler). Fakat özellikle terlemenin olmadığı kış aylarında her gün duş almak, cildin yağını alır (iki günde bir yapmalılar). Cilt hızla kurur ve çatlar. Bu da sedef hastalığı lezyonlarının hızla artmasına sebep olur” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Nem dengesi önemli

Tedavi sürecinde başarıya hastayla birlikte ulaştıklarını anlatan Dr. M. İlteber Bahadır, “Ana kuralımız, cildin yağ ve nem dengesini doğru sağlamaktır” diyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Üst cilt dediğimiz epidermiste, kan damarı bulunmaz. Buradaki hücreleri genel olarak ölü ya da yarı ölü olarak tanımlayabiliriz. Kaldı ki bu hücreler 28 günde bir değişir. Hastalar muayenelerinden sonra, gerekli krem tedavi takvimine özen gösterdiklerinde ve bu süreçte kontrollerini aksatmadıklarında, artık rahatlıkla hayatlarına kaldıkları yerden devam ediyor” dedi.