Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Galip Tekin’in ilk kitabı ‘Acayip Hikayeler’in dizisi 13 Nisan’da Star’da başlıyor. İlk defa bir dizimiz 40 dakika olacak. Bazen 38 dakika bile sürecekmiş. Sizi bu süre zarfında ‘psikopata bağlayacak’ hikayeler bekliyor. Her bölümde ayrı bir hikaye var.
İlk bölümde Haluk Bilginer, paraya para demeyen, yine ‘fantezi’ye yolculuktaki bir gece seyahatinde birden katil olup sonra aslında hayatın katil olduğunu anlayacak bir adam olarak ekrana gelecek mesela. Bir başka bölümde Cem Özer, sütyenle karşınızda olacak. Ama bu o kadar da ‘ayıp’ ve ‘ bayağı’ bir hal değil, merak etmeyin. Dedim ya psikopata bağlayacaksınız.

Haberin Devamı

BU DiZi SiZi PSiKOPATA BAĞLAYACAK

Galip Tekin

13 ve baykuş
Galip Tekin’in çizgileri ne kadar yerini bulur dizide göreceğiz. Tekin’in soluduğu yalnız ve arkadaşsız hayatın koridorlarındaki gariplikler, dibe vurmuşluklar, çıplaklıklarda biraz yürümek bile yetiyor. Bir yerde bu dizi, oyunculara kendilerini başka rollerde ispatlama şansını da veriyor.
Dizinin 13 Nisan’da başlaması da tesadüf değil. Garip hikayelerin garip bir tarihte başlaması isteğinden kaynaklanıyor bu. Üzerinde ‘uğursuz gün’ yaftasıyla dolaşan bir tarihin gecesinde. Gece demişken dizimiz, +18 olacak. Dizide her yerde karşınıza bir baykuş çıkacak. Bir masaya iliştirilmiş ya da duvarda bir tablonun dibinde, bir mekanda... ‘Baykuş uyumaz’ vurgusu... Bakalım bu baykuşu bulabilecek misiniz?
Gelelim tutar mı tutmaz mı bölümüne... Rahatsızlıktan hoşlanıyorsanız ve bu rahatsızlıkla kafa bulmak da ayrıca keyif veriyorsa en geniş anlamıyla sizi idare eder bu dizi...

NOT DEFTERİMDEN

ABD IRAK’TA, CNN BAĞDAT’TA, YA BİZ?
Amerikan ordusu Bağdat’ı bombalıyor. Christiane Amanpour orada. 18.12.1998 tarihli yazımda “CNN en iyi görüntüleri almak için kameralarını ulaştırma bakanlığı binasının tepesine koymuş” demişim. Bizim yaptığımızsa CNN’den gelen görüntüleri tercüme ederek yayınlamak. Bu konuda sorunlar yaşanmış. Profesyonel tercüman bulamamışlar. İyi İngilizce bilen isimlere yönelmiş kanallar. Mesela Defne Samyeli ve Elif Ilgaz kanalların iyi İngilizce bilenleri olarak bu işle görevlendirilmişler. Samanyolu Televizyonu çözümü Engin Noyan da bulmuş. ‘Kapılar Köprüler’ programı yapıyor o yıllarda Noyan. “Aman ağabey, sen iyi İngilizce biliyorsun, gel tercüme et” demişler!

Haberin Devamı

ORHAN PAMUK HANGİ KANALA ÇIKMIŞ?
O zamanlar da anlatıyormuş Orhan Pamuk. Bugün hayatta çıkmayacağı bir kanala konuk olmuş o yıllar; Kanal 7. ‘Benim Adım Kırmızı’ yılları yani.
Ben de şöyle bir not düşmüşüm; “İfade sıkıntısı var...” Yani yazmak başka, konuşmak başka demeye getirmişim.

ADAMLAR 7 YIL ÖNCE YENİ TELEVİZYONU KEŞFETMİŞLER
Aynen buna benzer bir ifadeyle yazmışım yazıyı (21.12.1998). Fransız ‘Mediamterie’ TV izleme araştırma şirketi bu tarihte ‘2005 Yılında Televizyon Ne Olacak?’ başlıklı bir araştırma yapmış. 11-15 yaş arası gençlerin ve çocukların internet, video oyunları, cep telefonları bağımlısı olacaklarını, televizyonun klasik anlayışından çıkıp bu mecralarla bağlantılı yeni bir düzene geçmesi gerektiği yazılmış. Bizde daha yeni ‘reyting’ filan keşfedilmeye çalışılıyor o yıllar. Programların hangisi tutar, reklam geliri nedir gibi ‘kısa günün kârı’ işlerindeyiz.

Haberin Devamı

RTÜK PLAYBOY’U KAPATMIŞ
O zamanlar CINE 5’in içinde yer alan bir kanaldı Playboy. RTÜK ‘Playboy’u kapatınca şifreli kanalı da kapatmış oldu. CINE 5 aboneleri erotik kanalı izlemek için ayrıca bir para ödüyorlardı. Havuz problemi gibi bir durum.
Bugün aynı şeyler olmuyor mu? RTÜK mesela Digitürk içinde yer alan, yine para verilerek izlenen ‘salon filmleri’ne ceza vermiyor mu? ‘Türk aile yapısı cezaları’nın tarihi.