Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tariflerin, tencerelerin, sebzelerin, etlerin adeta havada uçtuğu bir dünya; ekranda yemek. Çeşit çeşit, boy boy... İzleniyor mu? Evet izleniyor. Hatta özel olarak yemek kanalları izleyenlerin sayısının azımsanmayacak oranda olduğu kanaatindeyim. Ev ahalisi TLC kanalında ‘Mutfağın Şefleri’nde asık yüzlü kadın aşçıyı izlerken aklıma geldi. ‘Ekranda yemek olayı nasıl?’ı, bu işi yapan birine sorma ihtiyacı...

Mecburen oraya gelmiş, bir an önce yemeği yapalım da gideyim gibiydi programın kadın aşçısı. Çok ünlü, muhteşem yemekler yapan bir isim olabilir. Ama durum böyleydi ve ev ahalisi bu durumdan hiç hoşnut kalmadı. Danıştığım isim Beste Önkol. Bizim gazetede yıllarca ekonomide çalıştı. Sonra yemek işine profesyonel olarak girdi. Ekran tecrübesi de yaşadı.

Haberin Devamı

Gündüz kuşakları, aynı yemekler

Gündüz kuşakları içerisinde yapılan yemek programlarının tek düze bir hali var Beste’ye göre. “Baklava, kuşbaşı et, her bayram baklava, her Ramazan hafif iftar yemeği, börek çörekle belli kısır bir döngüye giriliyor” diyor. Ekranda yemek programları arasında en çok ilgi gören ‘gezmeli görmeli yemek’ programları. Turgay Başyayla ve Ezgi Sertel örneklerini veriyor. ‘Programın önüne geçme arzuları’ eleştirdiği konu.

Hem teknik hem samimi

İşte bu orta yol bulunamıyor... Yemek pişirme sırasında doğru sanılan yanlışların işe dahil edilmesi, kitaplardan kopya yapıştır bilgilerle yapımlar sıradanlaşıyor. Mutfak terminolojisine vakıf olmak kolay değil. En büyük eksik bu. Böyle olunca tarifler anlaşılır bir dille anlatılamıyor. Yemeğin kimyasından uzaklaşan tarifler havada kalıyor. Kısıtlı zamanlarda 3 - 4 dakika süren şeflerin sadece ellerini görüldüğü programlarda işte bu yanlış yorumdan kaynaklanıyor.

Kimler bu işi iyi yapıyor?

Yunus Emrek Akkor yemeğin tarihi, yiyeceklerin geldiği yerler vs. bilgilerle izleyiciyi bağlıyor. Arda Türkmen ve Uğur Volkan Uysal, tarifleri ve herkesin evde yapabileceği şekilde sunumları nedeniyle iyi bir izleyici kitlesine sahipler. Sedef İyibar da içten sunumu, konuklarının kalitesi ve sağlıklı alternatif yemekler yaptığı için uzun soluklu bir programa imza atıyor. Beste Önkol’un listesinde bu isimler vardı.

Haberin Devamı

Saptamalarım

‘Nursel’in Mutfağı’nı daha sempatik bulurum. Vedat Milor, her daim lokantalarını izlediğimdir. Mehmet Yaşin ağabeyimin iştahı ve mekanları bir tarafa yazılır. Ayhan Sicimoğlu’nun yemekli gezintileri müzik sosuyla hepsinden farklıdır. Tematik yemek kanallarını hamburger isteğim olursa izlerim!