Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Neyi fark etti? Efendim, Show TV yeni günlük bir diziye başlıyor; ‘Beni Affet’. Bu dizinin özelliği nedir? Brezilya dizilerinin yerli hali. Yapımcısı bu konunun uzmanı Focus Film. ‘Bizim Evin Hallleri’, daha sonra ‘Bez Bebek’le ünlendiler. Bu işi de keşfeden ve ‘izlenme oranlarında’ günlük dizileriyle istikrar sağlayan Fox TV oldu. Ucuz maliyetler ve çoğu fazla adı bilinmeyen’ tiyatrocu kökenli isimlerin yer aldığı günlük diziler Fox’a büyük kâr getirdi.
Bugün Saat 15.00’te ‘Unutma Beni’, ardından 16.45’te ‘Dinle Sevgili’ ile gündüz kuşağını (Tabii ‘Su Gibi’ programını da unutmayalım) ele geçirdi diyebilirim. Bu işe önce Star uyandı. ‘Sihirli Annemi’ günlüğe çevirdi. Şimdi de Show TV ‘Beni Affet’le bu ‘öğleden sonra dizileri rekabetine’ girmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

‘DESPARATE’ Mİ, ‘UMUTSUZ’ MU?
‘Desparate Housewives’ dizisinin yerli hali ‘Umutsuz Ev Kadınları’ nasıldı? Orijinalini takip etmedim. Bu konuda danıştığım ‘ekşisözlük’ bilgileri değişik yorumlar getirmiş. O ekip yabancı dizilerin iyi takipçisi. Yaklaşık altı sezon takip eden ‘kedikara’ rumuzlu yazarın yorumu özetle şöyle: “Türkleştirme işi gayet iyi olmuş.” Bennu Yıldırımlar (Brees) ve Songül Öden (Susan), İncilay Şahin (dedikoducu teyze) son derece başarılı bulunmuş. Bazı çekinceleri olanlar da var: Orijinalindeki ‘seks esprileri’ ne kadar bu diziye yansıyacak? Mesela Brees’nin oğlunu canlandıran genç, sonraki bölümlerde eşcinsel oluyor, bu yansıtılacak mı?
Valla onu bunu bilmem, ama Zeliş (Evrim Solmaz) ‘iç gıcıklayıcı’ haliyle bu soruya cevap niteliğini taşıyacak gibi geliyor. Eşcinsellik olayı da bıçak sırtı. Dizinin içine yedirmeyi becerirlerse kimsenin ruhu bile duymaz. Bir tespite daha katılı-yorum; yeni dönemdeki belli temaların dışına çıkmayan daha doğrusu ‘dram yüklü’ sahnelerden ya da ‘yalancı dolma entrikalardan’ bir nebze olsun kurtulmuş dizi. Orijinalini seyretmeyen için (yani mesela ben) karakterleri yerli yerinde, esprileri özenli yerleştirilmiş senaryo eşliğinde, bir yerli dizi izledik diyebilirim. Bu ilk bölüm için geçerli. Handikap, her dizinin ortak sorunu; bölüm sürelerinin çok uzun olması. Her hafta ‘bu kadar akıllı uslu espriyi üretmek’ mümkün olacak mı? Bu arada dizi için “Hiç olmamış” ya da “Gereksiz” diyenler de var!

Haberin Devamı

DİZİ MÜZİĞİNDE ERKEK TEKELİ KIRILDI
‘Umutsuz Ev Kadınları’nın müziklerini Ayşe Önder yapmış. ‘Balkan Düğünü’ ve ‘Bu Kalp Seni Unutur mu?’nun yanı sıra ‘Son Osmanlı;Yandım Ali’, ‘Çınar Ağacı’ gibi filmlere müzikleriyle katkı sağlamış. Sanırım bu dizi Önder’in tek başına ilk çalışması. Bu açıdan bakınca; çok izlenen bir kanalın iddialı bir dizisinin müziklerine imza atan ilk kadın besteci oluyor Ayşe Önder. Çok izlenen dizilerin müzikleri erkek bestecilerden çıkıyordu.

REHBERiM

OKAN BAYÜLGEN SERİSİ BAŞLIYOR

Okan Bayülgen nihayet TV8’deki yeni projesi ‘Kraliyet Ailesi’yle geliyor. Haftanın altı günü değişik ‘kral’ elbiseleri giyecek. ‘Muhabbet Kralı’, felsefi konuların eğlenceli tartışması olacak. Kanal D’deki benzer programlardan yola çıkarsak bir küçük uyarı; umarım Okan Bayülgen çok fazla yorum yapmaz, konuklarına güzel paslar dağıtır. Salı geceleri ‘Muhallebi Kralı’ var. (23.00)