Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Çağlayan Adliyesi’nde Berkin Elvan savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın öldürülmesiyle sonuçlanan rehin alma ve operasyonla ilgili haberlere yayın yasağı geldi. Ana haber bültenleri bu yasağı ‘farklı’ verdi.
Kanal D Ana Haber’de Cüneyt Özdemir ilginç bir ayrıntıyı paylaştı:
“Son 4 yılda 149 konuda mahkemeler yayın yasağı getirdi.
Bu olayda yayın yasağı direkt Başbakanlık tarafından verildi.” Özdemir: “Şok bir yayın yasağı kararı” diyerek haberi verdi.

Hürriyetler engellenmesi
En uzun ve ağır konuşmayı Fatih Portakal yaptı:
“Haberciyiz ama görüntü paylaşamayacağız, cümle kuramayacağız. Başbakanlık yayın yasağı istedi, bu bir ilk Türkiye’de, umarız hürriyetlerin önüne getirilen engeller bir daha konmaz.”

‘Şartlar ağır’
Star TV’de Nazlı Çelik, “Yasak Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan imzasını taşıyor. Çok ağır şartlar içeriyor, dolayısıyla olayın ayrıntılarını ekrana taşıyamıyoruz” diyordu. Ece Üner, “Yayın yasağı nedeniyle elimizdeki bilgileri paylaşamıyoruz” diyerek fazla yoruma girmedi.

NTV ‘yasak’ günlerini unuttu
NTV’de Bekir Ağırdır, Süleyman Seyfi Öğün ve Mehmet Barlas, Oğuz Haksever yönetiminde toplanmış haftalık ‘mutat’ konuşmalarını yapıyorlar. ‘Gündem Masası’ tam yasakların geçerli olduğu zaman diliminde yayında...
Oğuz Haksever yayın yasağı kalktığında her türlü ayrıntıyı vermeye hazır olduklarını söyledi ve konuklarına “Yasak niye geldi?” diye sordu. Mehmet Barlas, ‘’Bu çağda yayın yasağının anlamsızlığını, internet ortamında bütün bilgilerin aktığını söyledi.
Ev ahalisiyle izliyoruz “Bu kanal değil miydi, gezi olayları sırasında millet kapısına gelmişti” diye bir hatırlatma yapıyor.
NTV, Gezi olaylarındaki ‘hal ve tavırları’ nedeniyle tepki duyulan kanallardan biriydi, kapısında millet toplanmıştı (2 bin kişi kadar!) ve protestoyu yemişti kanal. “Kendileri yasak getirdi, şimdi yasağa kızıyorlar” ev ahalisinden geldi bu yorum.
Oğuz Haksever için ayrı bir parantez. Bakınız Gezi olayları sırasında Fatma Gül Berktay’la olan muhabbetlerine!

Habertürk muhabiri ne dedi?
İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, “İçeride silah sesi geldi, operasyon başladı” açıklamasını yapmıştı. Habertürk
muhabiri Ahmet Örsoğlu:
“Önce bir sis bombası atıldı, onun sesi duyuldu, ilk duyulan sesti. Silah sesi duymamıştık. Sonra hemen bir el silah sesi, iki el silah sesi ve ardından sayamadığım kadar silah sesi geldi” dedi.

‘Üç eylemci öldürüldü’
Saat 21.15 gibi Halk TV’de Barış Yarkadaş “Üç eylemci öldürüldü” bilgisini verdi.
Yayın yasağının propaganda görüntüleri için olduğunu, bu saatten sonra böyle bir yasağın anlamsızlığını belirtti.