KEMOTERAPİDEN YIPRANAN CİLDE ŞİFA SUYU

Fransa merkezli Pierre Fabre Dermokozmetik’in markalarından Avene, Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği’yle ortak yürüttüğü proje kapsamında yine yüz güldürdü. One Smile/Cildiniz Gülümsesin Projesi, Avene Dermatoloji Laboratuvarları’nın dermokozmetik bakım yöntemleriyle, onkoloji hastalarının yaşam kalitesinin iyileştirilmesini desteklemek amacıyla ortaya koyduğu bir girişim.

KEMOTERAPİDEN YIPRANAN CİLDE ŞİFA SUYU

Her yıl Türkiye’den Avene Köyü’nde bulunan Hidroterapi Merkezi’ne giden bir hasta, termal kür şeklinde terapi ve tedavi görüyor. Bu senenin konuğu, post kanser hastası Nalan Ünver oldu. Ünver, geçtiğimiz ay üç hafta bakıma alındı. Kemoterapi yüzünden saçları ve cildi yıpranan hasta, Türkiye’de tedavisini üstlenen dermatolog Dr. Şenay Sarıtaş’ın tavsiyeleriyle sağlığına kavuştu. Nalan Ünver’le Türkiye dönüşü küçük bir söyleşi yaptık.

Haberin Devamı

Nasıl bir tedavi gördünüz?

Güney Fransa’da termal kaynaklara sahip bir dağ köyü olan Avene’de üç haftalık bir hidroterapi kürü aldım.

Tedavi öncesi hangi sorunları yaşadınız?

Kemoterapinin ardından cilt kuruluğu (atopik dermatit) sorunuyla karşılaştım.

Kemoterapi vücudunuzda nasıl değişikliklere yol açtı?

Saç ve vücut derisinde aşırı kuruluk vardı. Saçlarım daha seyrek çıkmaya başladı.

Cilt sorunları insanı psikolojik olarak da etkiliyor, siz nasıl hissettiniz?

Problemlerle başa çıkmasını iyi bildiğimden ve psikoloji eğitimi aldığımdan çok fazla etkilenmemiş olsam da, bütünsel sağlığa verdiğim önem nedeniyle, böyle bir tedaviye gerek duydum. Modern ve ileri teknolojiye sahip tesis, sağlığıma iyi geldi. İçinde bulunduğum ortamsa ruh halime olumlu katkı yaptı. Yani hem fiziksel hem zihinsel bir arınma yaşadım.

Egzamalı at mucize yarattı

Avene Hidroterapi Merkezi’ne gönderilen hastalar, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış termal suyun yatıştırıcı ve tahriş giderici etkisinden faydalanıyor. Burada atopik dermatit, egzama, yara ve yanık, kanser sonrası oluşan cilt hastalıkları, sedef tedavileri yapılıyor. Avene Termal Suyu, 1811’de keşfedildi. Çocuk ve yetişkin olmak üzere yılda üç bine yakın kişi tarafından ziyaret ediliyor. Günlük tedaviler, dermatolojik kontrol altında gerçekleştiriliyor. Her patoloji için kullanılan ana tedaviler, kişiye özel olarak reçete ediliyor.

Haberin Devamı

Merkezde çeşitli kurslar da veriliyor. Hastalar, cilt sorunlarıyla nasıl baş edebileceklerini, kaşınmayı azaltmak için ne gibi önlemler alınması gerektiğini öğreniyorlar. Ayrıca derisi ciddi zarar görmüş olanlara bölgesel makyaj yapma teknikleri de gösteriliyor.

Sosyal hayatta ve işyerinde cildinin durumundan estetik anlamda rahatsız olanlar, bu bölgeleri makyajla kapatabiliyor.

Kanser tedavilerinin yan etkileri

Uzun soluklu tedavi olan kemoterapi ve radyoterapi, kanseri iyileştirirken cilde zararlar veriyor. Hastaların yüzde 80’i kaşıntı, kuruluk, hassasiyet gibi çeşitli dermatolojik sorunlar yaşıyor. Şiddetli ilaç reaksiyonlarında deride kaşıntı, ürtiker, tüm vücutta kırmızı döküntü ve güneşe karşı ani hassasiyet ortaya çıkıyor. Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi, hızlı gelişiyor. Saçların tamamı veya büyük kısmı dökülüyor. Kirpikler, kaşlar ve vücut tüyleri de etkileniyor. Tırnaklardaysa renk, kalınlık ve dokusunda değişikler ortaya çıkıyor. Bu durum, hastaları psikolojik olarak mutsuz ediyor.

Haberin Devamı

Tarih boyunca şifa dağıttı

Termal su, tam 274 yıldır insanlığın hizmetinde ama keşfedilmesini bir ata borçlu!

1736: Marquis de Rocozel, şiddetli kaşınma hastalığına yakalanan atını arazisine salıyor. Hasta diye terk ettiği atı, birkaç hafta sonra sapasağlam buluyor. Atın girdiği suyun yatıştırıcı ve tahriş giderici özellikleri olduğu keşfediliyor.

1743: Rocozel, bu kaynaktan herkes faydalanabilsin diye iki adet havuz inşa etti. Bunun ardından tedavi amacıyla ilk turistler bölgeye geldi.

1874: Kaynak, kamu yararına çalışmaya başladı.

1990: Avene Dermatoloji Laboratuvarları, kaplıcaları yeniledi.

1993-2003: Üretim tesisleri genişletildi.

2004: Termal banyolar büyütüldü.

2007: Avene Termal Banyoları üzerinde su laboratuvarı kuruldu.

2010: Avene Dermatoloji Laboratuvarları uluslararası alandaki liderliğini kanıtladı.