Cadde Tütün tarlasından uzaya!

Tütün tarlasından uzaya!

04.10.2010 - 11:40 | Son Güncellenme:

Köle ailenin fakir kızı, çocuk felci aşısından AIDS araştırmalarına kadar tıbbın tüm alanlarına fayda sağlarken, uzaya bile çıktı...

Tütün tarlasından uzaya

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

1951 yılında sadece 31 yaşındayken hayatını kaybeden Henrietta Lacks, işaretsiz bir mezara gömülse de, modern tıbbın en önemli gelişmelerinde büyük rol oynadı.
Beş çocuk annesi kadın, Amerika'da tütün tarlalarında çalışırken, rahim kanseri rahatsızlığından John Hopkins hastanesinde yaşamını yitirdi.
Henrietta öldükten kısa bir süre sonra rızası dışında ondan alınan kanserli hücrelerin incelenmesi, sayısız yaşamın kurtulmasına yardımcı oldu.
Çocuk felci, AIDS, tüp bebek uygulamaları konularında tıbba yol gösteren Henrietta'nın hücreleri kullanılarak rahim kanserine karşı bir aşı geliştirildi ve gen tedavisi konusundaki ilerlemeye yardımcı oldu.
DNA haritası çıkarılan hücreler Henrietta'nındı ve hatta 1960 yılında bu hücreler, uzayın astronotlar üzerindeki etkisinin araştırılması amacıyla uzaya da gönderildi.
HeLa hücreleri olarak bilinen ve Henrietta'nın adının ilk harflerinden adlandırılan bu hücreler, hala dünya üzerindeki bir çok laboratuvarda kullanılıyor ve ilaç endüstrisine milyarlarca dolar kazandırdığı biliniyor.
Henrietta'nın hücrelerini bu kadar özel kılansa, onların "ölümsüz" olmasıydı. Doktor George Gey tarafından yönetilen ekip, Henrietta ölmek üzereyken ondan alınan kanserli hücrelerin inanılmaz bir hızda geliştiğini keşfetti.
Ancak bu hücreler sağlıklı insan hücreleriyle aynı karakteristik yapıya sahipti.
Hücrelerin hızlı gelişimi, onların çoğaltılmalarını çok kolaylaştırıyordu. Bu yüzden Henrietta'nın hücreleri "ölümsüz" olarak adlandırıldı.
Eğer Henrietta'nın bugüne kadar üretilmiş tüm hücreleri birleştirilirse, yaklaşık 50 milyon ton ağırlığında bir kütle elde edilebilir.
Şimdi, ölümünden tam 59 yıl sonra, Henrietta Lacks'ın dünyada yaşayan her insanın hayatına, aşılarla, ilaçlarla bir şekilde etkide bulunduğu kabul ediliyor.
Hollywood Henrietta'yla ilgili bir film projesine girişirken, bilim insanı Rebecca Skloot da, Henrietta'nın hayatını anlatan bir kitap yazdı.