Cadde Ünlülerin tarikatı

Ünlülerin tarikatı

12.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Taraftarları, Scientology'nin huzuru ve barışı sağlayacak yeni bir inanç sistemi olduğunu savunuyor. Muhalifleri ise, Scientology Kilisesi'nin maddi kazanç peşinde koşan, bu uğurda insanları aldatan bir şebeke olduğunu öne sürüyor... Fenomen dergisi aralık sayısında Scientology dosyasını açtı.

Ünlülerin tarikatı

Scientology, yüzyılın en büyük şarlantanlığı mı yoksa tüm din ve inançların yerini alıp huzur ve barışı sağlayacak yeni bir yol mu? Scientology Kilisesi'nin hakkındaki bu soru henüz kesin cevap bulmuş değil. Bilim kurgu yazarı L. Ron Hubbard tarafından kurulan kilise, mutsuz insanları hedef almış ve onları umut vaadiyle dinsel içerikli bir kurumun çevresinde toplamış. Ama işin gerisinde büyük kazançlar ve kurumdan ayrılanlara şantaj yapan bir örgüt var.
Scientology, 1980 yılında 11 üst yöneticisinin tutuklanmasına rağmen son 25 yıldır gittikçe yayılıyor ve buna karşılık hukuksal bir engel oluşturulamıyor. Grubun şu an 65 ülkede 700 merkezi var. Bir ünlüler merkezi de kuran kilise buralarda ünlülerin kariyerlerine yön veriyor, çok büyük ücretler karşılığında danışmanlık yapıyor. Geçen ay "Görevimiz Tehlike" filminin Almanya gösteriminde Scientology karşıtları tarafından boykot edilen Tom Cruise başta olmak üzere John Travolta, Kristy Alley, Mimi Rogers, senatör ve şarkıcı Sonny Bono, cazcı Chick Korea gibi tanınmış isimler Scientology Kilisesi'nin sempatizanları.
Kiliseyi şu anda 36 yaşındaki David Miscavige yönetiyor. Miscavige, bu kiliseden ayrılmış olanlar tarafından kurnaz, acımasız ve paranoyak olarak nitelendiriliyor. Ancak iyi bir işadamı olduğu belli, çünkü rüşvetler vererek büyük emekli örgütlerini kuruluşun çevresinde toplamış. Sony ve Pepsi gibi dev şirketleri ve CNN'in patronu Ted Turner'ın sahibi olduğuu Goodwill Games'i sponsorluk için ikna etmeyi başarmış. Scientology yayınlarından yüzbinlerce kitabı büyük kitabevlerine sevkederek, kendi taraftarlarına durmaksızın satın aldırarak perakende kitapçılara büyük cirolar sağlamış ve bu yöntemle en çok satan kitaplar listelerinde aralıksız yer almış. Scientology'yi bir felsefe olarak tanıtarak büyük gazetelerde ve televizyonda dev reklam kampanyaları başlatmış. Ve öylesine başarılı olmuş ki örgütün kurucusunu bile gölgede bırakmış.
Scientology Kilisesi'nin kurucusu Ron Hubbard 1911'de Nebraska'da doğdu. II. Dünya Savaşı'nda denizci olan Hubbard sonradan savaş gazilerinin ruhsal sorunlarıyla ilgili bir örgütte çalıştı. Bu arada bilim kurgu hikayeleri yazıyordu. Scientology kurulduktan sonra basılan tanıtım broşürlerinde Hubbard bir savaş kahramanı olarak tanıtılacak, dahası bir kez kör olup iyileştiği, iki kere ölüp yeniden dirildiği gibi gerçekle alakası olmayan mucizeler de ona atfedilecekti.
Hubbard 1950'de Scientology'nin kutsal metinlerini yazmaya başladı. Hubbard'a göre geçmişteki mutsuz anılar ruhsal travmalara neden oluyordu. Düzenlediği seanslarda bu travmalar açığa çıkarılıyor ve terapik bir çalışmayla kişinin ruhsal sorunları çözülüyordu. 1967'de Scientology'nin ana kilisesi kuruldu. 1971'de federal bir mahkeme Hubbard'ın tıbbi iddialarının bilimselliğini reddetti. Hubbard bir din kurmakla suçlanıyordu, ama Amerikan yasaları Hubbard'ı ve inanılmaz iddialarını korudu. Örgütlenme devam etti, şubeler peşpeşe açıldı, ücretler sabit bağışlara ve Hubbard'ın komik kozmoloji öyküsü "kutsal metinler" haline dönüştü.
Bugün Scientology, Amerika'nın en büyük halkla ilişkiler örgütü. Örgütün ana stratejisi daha fazla ilerlemek. Hem insan hakları örgütleri, hem de Amerika Ulusal Kiliseler Birliği'nce destekleniyorlar. Muhalifler olsa da, kurbanlar ağlasalar da bir şey değişmiyor. Scientology yöneticileri ve onların çok güçlü avukatları milyonlarca doları ceplerine doldurarak yollarına devam ediyorlar.
Scientology Kilisesi'nin yeni lideri David Miscavige.
Kristy Alley
John Travolta
Harriet Baker ölen eşinin acısı üzerine katıldığı Scientology Kilisesi tarafından dolandırıldı ve evini kaybetti.