Cadde YENi TEDAViLER iYiLEŞME ORANINI YÜKSELTiYOR

YENi TEDAViLER iYiLEŞME ORANINI YÜKSELTiYOR

08.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yeni jenerasyon ilaçlar sayesinde tedavide ve son teknoloji ürünü cihazlarla erken teşhiste alınan yollarla testis kanseri ve prostat, meme ile rahim kanserlerinde yaşam beklentisi giderek artıyor

YENi TEDAViLER iYiLEŞME ORANINI YÜKSELTiYOR

İstatistikler, Türkiye’nin kanser rakamlarının ürkütücü boyutta olduğunu gösteriyor. Sağlık Bakanlığı’nın 2000 - 2006 yılllarını kapsayan son çalışmasına göre, Türkiye’de 396 bin kanser vakası bulunuyor. Her yıl 140 bin kişi kanserden ölüyor. Bu rakamın önümüzdeki 20 yılda 500 bine çıkacağı tahmin ediliyor.
Her yıl ortalama 150 bin yeni kanser tanısı konuyor, yine 20 yıl içinde hasta sayısının 1.5 milyona ulaşacağı öngörülüyor.
Kanserin Türkiye’ye yıllık maliyeti ise 2.5 milyar doları buluyor. Kadınlarda meme, erkeklerdeyse akciğer kanseri birinci sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

Gelişmeler umut veriyor
Bu korkutucu istatistiklerin yanında kanserin teşhis ve tedavisinde yüz güldürücü gelişmeler de var. Öyle ki yeni jenerasyon ilaçlar sayesinde tedavide ve son teknoloji ürünü cihazlarla erken teşhiste alınan yollarla erkeklerde testis kanseriyle prostat, kadınlardaysa meme ile rahim kanserlerinde yaşam beklentisi giderek artıyor. Hatta meme kanseri ‘kronik hastalık’ olarak anılıyor. Yine cilt, meme ve prostat kanserleriyle lenfomaların yaşam kalitesini en az etkileyen kanser türleri olduğundan bahsediliyor.
Medicana International İstanbul Hastanesi’nden medikal onkoloji uzmanı Dr. M. Salih İyikesici, Türkiye’de en sık görülen kanserleri ve risk faktörleri hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

Türkiye’de en sık görülen kanser türleri hangileri ?
En sık görülen beş kanser türü sırasıyla akciğer, meme, mide, deri ve kolorektal kanserleridir.

Türkiye’de dünya ortalamasının üzerinde görülen kanser türleri var mı?
Türkiye’de İç Anadolu Bölgesi’ndeki ‘mezotelyoma’ sorununun, dünya ortalamasının bin katı kadar yüksek olduğu biliniyor. Ege Bölgesi’nde arsenikle ilgili olabilecek kanserlerde, Doğu Anadolu Bölgesi’nde mide kanseri sıklığında diğer bölgelere göre önemli bir yükseklik var.

Ülkemize özgü risk faktörleri nelerdir?
Türkiye’de görülen kanser türleri arasında akciğer kanserinin birinci sırada yer almasının sigara tüketiminden kaynaklandığı biliniyor. Son 40 yılda akciğer kanseri tanısıyla hastaneye yatış oranlarında 43 kat artış var.


TOMOGRAFİ HAYAT KURTARIYOR MU??
Son yıllardaki araştırmalar, spiral veya helikal düşük doz bilgisayarlı tomografi yönteminin, erken akciğer kanseri taramasında başarılı olduğu gösterdi. Ancak bu yöntemin hayat kurtarıcı olup olmadığı kesinlik kazanmadı.


En sık görülen ilk 5 kanser

KADIN
- Meme kanseri
- Akciğer kanseri
- Kolorektal kanser
- Rahim kanseri
- Cilt kanseri



ERKEK
- Akciğer kanseri
- Prostat kanseri
- Kolorektal kanser
- Mesane kanseri
- Cilt kanseri