Cumartesi 40’ıncı yılını kutluyor

40’ıncı yılını kutluyor

29.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tube top’ları yaratıp 70’leri kasıp kavuran, yıllar geçtikçe dünyanın en ünlü tasarımcılarından biri olan Elie Tahari moda dünyasındaki 40’ıncı yılını kutluyor. Tahari “Yaptığım işe gerçekten âşığım ve bunun koleksiyonlarıma yansıdığını düşünüyorum” diyor

40’ıncı yılını kutluyor

Yahudi bir ailenin çocuğu olarak 1952’de İran’da dünyaya geliyor, ardından ailesiyle beraber İsrail’e göç etmek zorunda kalıyor. Annesiyle babası boşanınca İsrail’de bir yetimhanede büyüyor. 21 yaşına gelince de tanıdığı kimse olmadan ve tek kelime bile İngilizce bilmeden, cebinde 300 dolarla Amerika’ya taşınıyor. Şimdi mi? Moda severlerin çok iyi bildiği üzere dünyanın en çok satan tasarımcılarından biri o. Aradaki zamanı ve başarısının sırrını modadaki 40’ıncı yılını kutlayan Elie Tahari’den dinledik.

Modayla ilişkiniz nasıl başladı?

1971’de New York’a taşındım ve kadın giyimiyle ilk tanıştığım yer olan Greenwich Village bölgesinde iş buldum. Bir üretim hatası sonucu elimizde tüp şeklinde bir yığın kumaş kaldı ki bu, New York’ta bir mağazanın sonunu getirebilecek türden bir hataydı. Oysa ben henüz o anda hit bir parçanın doğduğunu anlamıştım. Tanesi iki dolardan bir yığın aldım ve onları
4 dolara sattım. Böylece tube top (tüp üst- straples, büstiyer benzeri üst) doğmuş oldu. Sonra içinde bu parçaların olduğu çantamla bir fuara sızdım, yanımda onların nasıl giyileceğini gösteren fotoğraflar bile yokken gün sonunda elimde binlerce sipariş vardı. Böylece hazır giyim kariyerim başlamış oldu.

Haberin Devamı

“Elie Tahari kadını güçlü, kendine güvenli ve seksidir”

Ardından tube top, 70’ler modasını kasıp kavurdu. Hâlâ en önemli moda buluşlarından biri olarak görülüyor. Neden bu kadar sevildiler sizce?

Tube top’ları “Cumartesi Gecesi Ateşi” döneminde popülerleştirdim. O dönemin en meşhur gece kulübü Studio 54’te geçirdiğim gecelerden ilham alırdım. Kadınlar kendilerini seksi ve özgür hissetmek istiyorlardı. Tube top’lar da
o disko geceleri için idealdi.

Siz aynı zamanda Madison Avenue’da butik açan ilk tasarımcılardan birisiniz.

Evet, o caddedeki ilk butiğimi 1974’te açtım. Disko sahnesinden lüks giyim dünyasına geçiş yaptığım bir dönemdi. Kadınlar iş dünyasına adım atmakla kalmamış, kendilerini kanıtlamaya başlamışlardı. Ben de onlara kendilerini güçlü hissettirecek kıyafetler tasarlamak istedim.

Haberin Devamı

Sizin tasarımlarınızı giyen kadınları nasıl tanımlıyorsunuz?

Elie Tahari kadını; güçlü, kendine güvenen ve seksi bir kadın. Dikkat çekeceği ve içinde kendini güzel hissedeceği parçalar giymek istiyor. Nitekim ben de koleksiyonlarımı yalnızca 0 beden mankenler için değil, gerçek kadınlar için tasarlıyorum ve kıyafetlerimi giyen her kadının kendini güzel hissetmesini istiyorum. Ben yaptığım işe gerçekten âşığım ve bunun koleksiyonlarıma yansıdığını düşünüyorum.

“Her zaman en iyi kumaşları kullanırım”

Severek yapıyor olmanız dışında sizin tasarımlarınızı bu kadar özel yapan nedir sizce?

Klasik silüetler tasarlıyorum ama yine de modern bir havaları var. Her zaman en iyi kumaşları kullanmakla övünürüm. Kullandığımız tüm deriler İtalyan el yapımı mesela. Bir kadın benim tasarladığım bir elbiseye yatırım yaptığı zaman bilir ki o elbise her zaman gardırobunun temel parçalarından biri olarak kalacaktır.

Tasarım anlayışınız 40 yıldır aynı mı?

Markamın uzun ömürlü olmasını kendi tasarım anlayışımdan ödün vermeden değişikliklere ayak uydurabiliyor olmama borçluyum.
30 yıl sonra da kadınlar benim kıyafetlerimi seksi ve fonksiyonel bulacaklarsa ne mutlu bana.

Haberin Devamı

Yaz koleksiyonunuzu nasıl anlatırsınız?

Bu koleksiyonu 50’li ve 60’lı yıllarda Palm Springs’deki Richard Neutra (Güney Kaliforniya’da inşa ettiği evlerle ünlü bir mimar) evlerinden ilham alarak oluşturdum. Ayrıca Amerikalı fotoğrafçı Slim Aarons’un inanılmaz fotoğrafları ve o fotoğraflardaki güzel insanlar da ilham kaynağım oldu. O fotoğrafların modern bir versiyonunda Elie Tahari elbise giymiş bir kadın hayal edebiliyorum.

İki çocuğunuz var, onlar modaya ilgi duyuyor mu?

Ne olmak istediklerine kendileri karar verecekler. Ben ise her adımlarında yanlarında olacağım.

40’ıncı yılını kutluyor

Elie Tahari'nin feminen şıklığa sahip tasarımları Türkiye'de kendi mağazasında ve Harvey Nichols'da satılıyor.

40’ıncı yılını kutluyor

Tahari’nin icat ettiği büstiyer benzeri tube top’lar hâlâ moda dünyasında çok popüler.

“Türk müşteriler de Amerikalılara benziyor, klasik ve çok yönlü parçalar istiyorlar”

Amerika dışındaki ilk mağazanızı da İstanbul’da açmayı tercih etmiştiniz. Neden?

İstanbul’u seçtim çünkü dünyanın her yerinden insanların ilgisini çeken, şaşılacak derecede uluslararası bir şehir. Ekim 2010’daki İstanbul ziyaretimde markamın temsil ettiği yaşam stilini bu küresel toplulukla tanıştıracak olduğum için çok heyecan duymuştum. Varlığımızı dünyaya yaymak için daha iyi bir yer düşünemezdim dolayısıyla.

Haberin Devamı

Çok sık seyahat eder misiniz?

Evet, dünyanın farklı yerlerine gitmek ve farklı kültürlerden insanlarla tanışmak bana ilham veriyor. İstanbul da favori şehirlerimden biri. Harika insanlarla dolu, çok güzel bir şehir.

Türk kadınlarının stili hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türk müşterilerinin Amerikalı müşterilerime benzediğine inanıyorum; klasik ve çok yönlü parçalar istiyorlar, zarif ve zamansız olmayı da çok iyi başarıyorlar. Özellikle akşam davetleri için giyinmeyi seven İstanbullu kadınlar bence dünyanın en güzel kadınları arasında.

Moda dünyasından

Kate Moss Playboy’a poz mu verecek, İstanbul Shopping Fest’te neler oluyor, Stella McCartney’nin Wimbledon için hazırladığı tenis koleksiyonun yüzleri kim? İşte haftanın moda haberleri...

Haberin Devamı

40’ıncı yılını kutluyor

Stella’dan WImbledon gardırobu
İngiliz tasarımcı Stella McCartney uzun yıllardır Adidas için de koleksiyon hazırlıyor. Tasarımcının tenis koleksiyonu Wimbledon Tenis Turnuvası’nın başlamasıyla birlikte satışa sunuldu. Teknolojik kumaşların kullanıldığı koleksiyonun yüzleri ise ünlü tenis şampiyonları Laura Robson, Caroline Wozniacki ve Maria Kirilenko oldu.

Versace için kumral oldu
Versace’nin 2013-14 sonbahar-kış kampanyasının yüzü olan Kate Moss, Mert Alaş ve Marcus Piggott’un çektiği fotoğraflarda hem yeni saç rengiyle hem de oldukça cesur bir görünümle karşımızda. 39 yaşındaki süpermodelin Playboy dergisine poz vereceği yönündeki dedikoduların son günlerde çok konuşulduğunu da hatırlatalım.

Alışveriş festivalinde son iki gün
8 Haziran’da başlayan ve bu yıl üçüncü kez düzenlenen Istanbul Shopping Fest yarın sona eriyor. Gezi Parkı direnişi sebebiyle organizasyonun konser, parti gibi etkinlikleri iptal edildi fakat pek çok mağazada yüzde 50’ye varan indirimler yarına kadar devam edecek. Vitrininde Istanbul Shopping Fest çıkartması gördüğünüz mağazalardaki avantajlardan yararlanabilirsiniz.