Cumartesi Burning Man’in moda halleri

Burning Man’in moda halleri

25.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Katılımcılarının sıra dışı stilleriyle moda dünyasına ilham veren Burning Man, yarın başlıyor. Bir hafta boyunca sosyal medya akışlarımızı etkisi altına alacak festival öncesi, podyumlardaki Burning Man izlerine göz atıyoruz.

Burning Man’in moda halleri

Müzik ve sanat festivalleriyle moda arasındaki ilişki “yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar” ikilemini andırıyor. Festival katılımcıları yaratıcılıklarını kullandıkça özgür ruhları ve giydikleriyle tasarımcılara ilham veriyor, podyumdaki akımlar yalnızca festival alanlarına yansımakla kalmayıp sokaklardan plajlara hatta okullardan ofislere, hayatın her alanındaki stillere etki ediyor.

Haberin Devamı

Burning Man’in moda halleri

Yarın Nevada’nın Black Rock Çölü’nde başlayacak olan Burning Man, organizatörleri tarafından “Yalnızca bir festival değil; bir topluluk, geçici bir şehir. 10 prensip üzerine kurulu, kültürel bir hareket” olarak tanımlanıyor. Ancak adına ne derseniz deyin, Burning Man katılımcıları, ya da kendilerini tanımladıkları ifadeyle “burner”lar etkinliğin felsefesi altında yatan özgürlük, barış, yaratıcılık, sanatsallık gibi kavramları en iyi kostümleri sayesinde ortaya koyabiliyorlar orası kesin. Etnik aksesuarlar, bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi görünen metalik dokular, modern çağ hippilerinin çok sevdiği canlı renkler, saykodelik desenler… Kimi denizkızı oluyor, kimi kelebek, kimi kabile reisi. Son yıllarda Türkiye’den de çok sayıda katılımcının gittiği festivale dair tek bir stil anlayışından bahsetmek mümkün değil anlayacağınız. Ancak bu fantastik görünümlerin hem geride bıraktığımız yaz koleksiyonlarına hem de bizi bekleyen sonbahar trendlerine büyük etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Dikkatli bakın, kimi zaman minimallikle kimi zaman zarafetle yorumlanmış olsa da, her detayda Burning Man’i göreceksiniz.

Haberin Devamı

Burning Man’in moda halleri

Kostümlerin evrimi

İlk kez 1986’da 20 kişinin katılımıyla gerçekleşen ve ahşaptan bir adamın yakılmasıyla başlayan Burning Man’in ilk yıllarına ait fotoğraflar, festivalin en azından kostümler açısından her zaman bu denli çılgın olmadığını gösteriyor. Katılımcılar, 1990’ların ortalarına kadar festivale jean pantolon ve tişörtle gitmiş. İlk farklı kostümleri giyenler, 1995’te toplumsal cinsiyet rollerine karşı çıkmak amacıyla gelinlik giyen erkekler. Yüze yapıştırılan kristaller, tüylü şapkalar ve maskeler ise Burning Man sahnesine 2000’lerde dahil oluyor. Elbette bunda, modadaki değişimler kadar internetin ve sosyal medya çağının da etkisi büyük...

Burning Man’in moda halleri