Cumartesi Geleceğin usta aşçıları

Geleceğin usta aşçıları

26.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Miniklere hitap eden mutfak atölyeleri onlara yemek yapmanın inceliklerini öğretirken bir yandan da sosyalleşmelerini ve eğlenceli vakit geçirmelerini sağlıyor

Geleceğin usta aşçıları

Annem ve babama ilk yemeğimi hazırladığımda 10 yaşındaydım. Onlar okul kayıt işlemlerimi halletmek için bütün gün koşturup eve geldiklerinde masada domates çorbası ve portakallı kek vardı. Benim için yorulduklarını bildiğimden onları mutlu etmek istemiş ve o zaman en sevdiğim iki yiyeceği hazırlamıştım. Oğlum benden de erkenci çıktı. Kendisi henüz 1.5 yaşında ama mutfakta bana destek olmaya bayılıyor. Anneannesi ona kek hazırlarken çırpıyor, hamur açıyor, kalıplarla kesiyor. Makarna yapıldığında spagettileri ortadan ikiye bölüyor, bezelye ayıklıyor ve bunları yaparken çok eğleniyor. Henüz benim oğlum kadar küçükleri kabul eden bir kurs yok ancak 2 yaş ve üzeri çocuklar
için hem gelişimlerine hem de sosyalleşmelerine fayda sağlayacak mutfak atölyeleri mevcut.

Haberin Devamı

Sağlıklı yemeklerin adresi

Yemek pişirmenin püf noktalarını ve lezzet sırlarını butik bir eğitimle deneyimleyebileceğiniz Mini Kitchen by Hecha’nın mevsimsel menü sunan bir de minik kafesi bulunuyor. Atölyelerin amacı sağlıklı yemek pişirme tekniklerini öğretmek. Mini Kitchen’da her ay çocuklar için de farklı mutfak atölyeleri düzenleniyor. Mekanın ortaklarından şef Burçak Ersen’e çocuk atölyeleri fikrinin nasıl doğduğunu sorduğumda; “Anne babaların çocukları için yaratıcı etkinlik arayışları olduğunu biliyoruz. Bağdat Caddesi civarında alternatif bir mekan olmak istedik” diye anlatıyor. Her cumartesi saat 11.00-13.00 arasında çocuklar için atölyeler düzenleyen mekanın mayıs ayında miniklerin doğum günü partilerine de ev sahipliği yapacak bahçe kısmı açılıyor. Minik şefler 3 Mayıs’taki “Eğlenceli Kahvaltı”, 10 Mayıs’taki “Annem ve Ben Pasta Yapıyoruz”
17 Mayıs’taki “Pizza Atölyesi”ne katılabilirler (4 yaş ve üzeri, ücreti
80 TL, www.minikitchen.com.tr).

Haberin Devamı

Lezzete açılan atölye

Minik Gurmeler sadece çocuklara yönelik bir mutfak atölyesi. 2 yaş ve üzeri çocukların katıldığı atölye çalışmalarında minikler çikolata, kurabiye, cupcake, waffle ya da pizza yapımını öğreniyorlar.
Atölyenin amaçlarından biri de hazır gıda yerine sağlıklı gıdalar tüketmeyi aşılamak. Minikler, hazırladıkları yemekleri atölye sonrasında afiyetle yiyebilecekleri gibi dilerlerse paket yapıp evlerine de götürebiliyorlar. Atölyenin kendi eğitim programına ek olarak ebeveynler kendi gruplarını oluşturarak kişiye özel atölye çalışması da düzenleyebiliyor.
Minik Gurmeler çocuğunuzun doğum günü partisi için de alternatifler hazırlıyor. Atölye çalışmasının ardından doğum günü temasına uygun animasyon, yaratıcı drama ya da perküsyon çalışmaları ile devam eden partilerde minikler için bolca sürpriz var (İki atölye çalışması için bir ebeveyn ve çocuk ücreti 120 TL, www.minikgurmeler.com).

Akademili küçük gurmeler

2004 yılında kurulan Mutfak Sanatları Akademisi, yiyecek ve içecek sektöründe çalışmak isteyenler için T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim sağlayan bir eğitim kurumu. Mutfak Sanatları Akademisi her ay “küçük gurme” temalı atölye çalışmaları da düzenliyor. Bu atölyeler 5-9 ve 9-14 yaş olmak üzere iki farklı yaş grubuna yönelik yapılıyor. 5-9 yaş grubunda çocuklar atölyeye bir ebeveyninin eşliğinde katılabilirken, 9-14 yaş grubu ise tek başlarına katılarak mutfaktaki hünerlerini sergiliyor. Çocukların yaratıcılıklarını ortaya çıkarmaya çalışan atölyeler çocuklara yemek yapmanın inceliklerini öğretirken aynı zamanda sosyalleşmelerini amaçlıyor.
Minik şefler 3 Mayıs Cumartesi saat 16.00-18.00 arasında MSA’da Küçük Gurme atölyesinde biberiyeli panelenmiş tavuk göğsü, hardallı fırın patates ve sonrasında meyveli tart hazırlayıp pişirecek, kendi elleriyle hazırladıkları bu lezzetlerin tadına bakacaklar (9-14 yaş, ücreti 110 TL - www.msa.com.tr).

Haberin Devamı

Okuma listesi

Eğer sizin ufaklık da mutfakta vakit geçirmekten hoşlanıyorsa, okuma listemizdeki bu kitapların ilginizi çekeceğini düşünüyorum.
l Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Ayşegül Mutfakta”da Ayşegül krepten ekmek tatlısına kadar mutfakta farklı lezzetleri pişirmeyi öğreniyor. Serinin “Küçük Aşçılar” isimli diğer bir kitabında
ise Ayşegül ve arkadaşları hep birlikte mutfağa
girip marifetlerini konuşturuyor
(Okul çağı, 6-10 yaş, 3.99 TL).
l “Cemile Kek Pişiriyor” isimli kitap sayesinde minikler Cemile ile birlikte kek pişirmeyi öğrenecekler (Okul öncesi, Kaknüs Yayınları, 5.49 TL).
l “Koca Dev’in Koca Sebzeleri” çocuklara genetiği değiştirilmiş organizmalı besinler hakkında bilgi veren eğlenceli bir kitap (Okul çağı,
6-10 yaş, Kelime Yayınları, 6 TL).