Cumartesi İnci abla, bize sihir öğret!

İnci abla, bize sihir öğret!

23.03.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

İnci abla, bize sihir öğret!

İnci abla, bize sihir öğret



İnci abla, bize sihir öğret


Çocukların İnci ablası o. Her sabah Kanal D’nin "Duma Duma Dum" programıyla küçükleri ekran başına topluyor. Aynı zamanda 15 yıllık profesyonel oyuncu. Kanal D’nin yeni komedisi "Sihirli Annemöle izleyici karşısına çıkan İnci Türkay’dan söz ediyoruz.
Başrollerini Nevra Serezli ve Şahap Sayılgan’la paylaştığı dizide İnci Türkay, doğaüstü güçlere sahip Betüş’ü canlandırıyor. Betüş, kendisi gibi "sihirli" annesinin muhalefetine rağmen bir "dünyalı"yla evleniyor ve komik olaylar böylece gelişiyor. İnci Türkay’la her pazar yayınlanan "Sihirli Annem"i, çocuklarla ilişkisini ve tabii tiyatroyu konuştuk.

Nasıl başladınız tiyatroya?
İzmirliyim, Ankara Devlet Konservatuvarı’nı bitirdim ve 15 yıldır profesyonel oyunculuk yapıyorum. Devlet Tiyatroları’nda sekiz yıl hizmetim var. Diyarbakır ve Trabzon’da çalıştıktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu’nda iki sene geçirip Gencay Gürün’ün teklifi üzerine İstanbul’a geldim. O dönem Nevra-Metin Serezli’yle beraber oynadığım "Sylvia"yla ödüller kazandım. Derken Devlet Tiyatrosu’ndan istifa ettim.

Neden?
Duvara asılan bir kağıtta ne oynayacağıma karar verilmesi beni çok rahatsız ediyordu. Rolümü kendim seçmem lazımdı. Oyunculuğu çok seviyorum ama biri bana bir şeyi zorla yaptırdığı zaman çok moralim bozulur. "Sanatçı memur" tipi beni rahatsız ediyordu. O kurumda herkes şikayetçi ama kimse bir şey üretmeye çalışmıyor.

Şimdi tiyatro çalışmalarınız nasıl gidiyor?
Dört yıldır Gencay Gürün’le çalışıyorum ve çok mutluyum. Şimdi Nurseli İdiz ve Alev Gürzap’la beraber "İhtirasöta oynuyorum. Çok sükse yaptı oyun, kapalı gişe sahneleniyor, tüm biletler satıldı, çok mutluyuz.

Televizyona nasıl geçtiniz?
NTV’nin sanat programı "Gece Gündüzöde sunuculukla başladım. Bir yıl sürdü. O dönemin Kanal D Genel Müdürü Faruk Bayhan beni tiyatroda izlemiş. "Bir şey yapalım seninle" dedi. Ben de çocuk programı istedim. Çünkü çocukları önemli buluyorum, onlara yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bütün bu kültür erozyonunun, gittiğimiz uçurumun eğitimle aşılacağına inanıyorum. "Duma Duma Dum" böyle çıktı. İki yıldır başarısından hiçbir şey kaybetmedi program. Çocuklar arasında kült oldu. Kendi aralarında "Duma Duma Dumöculuk oynuyorlar!

Bu başarının sırrı ne?
Eğittiğimizi belli etmiyoruz. Eğlenirken fark etmeden bir şeyler öğreniyorlar. Tiyatroda birçok çocuk oyununda oynadım ve bunu biliyorum.

Günlük hayatta çocuklarla aranız nasıl?
Garip bir elektrik var aramızda. Ben onları çok iyi anlıyorum, onlar da beni. Belki onların çok gerçek olmalarından kaynaklanıyor bu. Yalanları yok, riyaları yok. Kimse bir çocuğa telefonda "İnci abla, seni çok seviyorum" dedirtemez. Onlar saf, kendi duygularıyla hareket ediyorlar. Çocuklar bizim programdan bir şeyler kazanıyorlar ama asıl ben çok şey öğrendim onlardan.

"Üstün güçlere, perilere inanırım"
Gelelim TV dizilerine... Sizi bu alanda pek göremiyorduk, neden?
Tiyatro her şeyin üstünde. Bu yüzden dizi yapmadım pek. "Dünya Varmış" adlı sitcom’da Ozan Güven ve Nurseli İdiz’le oynamıştım, reyting savaşına yenik düştü. Bir de "İki Oda Bir Sinanöda Nedim Saban’la oynadım.

"Sihirli Annem" nasıl başladı?
"Sihirli Annem" çocuklara da yönelik olacağı için iyi bir fikirdi. Çocuk mantığıyla baktığım için üstün güçlere, aramızda dolaşan perilere inanırım. Çok güvendiğim bir projeydi "Sihirli Annem" ve başarılı da oldu. Şimdi çocuklar "Duma Duma Dumöda soruyorlar, "Sen nasıl sihir yapıyorsun?" diye.

İlaçlarınızı bile otomobil kullanırken alacak kadar yoğunsunuz. Nasıl idare ediyorsunuz tüm işleri?
O kadar işkoliğim ki bu tempodan çok memnunum. İki yıldır hep 06.30’da uyanıp canlı yayına gidiyorum. Prova dönemleri iyice yoğun oluyor. Bütün bunların arasında kendime de vakit ayırıyorum. Sinema ve tiyatroya gidiyorum, spor yapıyorum. İnsan belli bir tempoya girince ritmi iyice hızlanıyor. n























Yazarlar