Cumartesi “İnsanlara iyi gelen bir sanat”

“İnsanlara iyi gelen bir sanat”

15.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Müzikle tedavi çalışmaları yapan Gökhan Kırdar: “Şifacıyla müzisyeni çok da ayırmıyorum. İnsanlara iyi gelen; gerekiyorsa mutlu, gerekiyorsa hüzünlü hale getiren bir sanatım var benim”

“İnsanlara iyi gelen  bir sanat”

Osmanlı’dan bu yana sema törenlerinin yapıldığı eski taş bir yapının içindeyiz. Alanın etrafında çember olmuş 50’nin üzerinde insan, merakla bekliyoruz. Şaman kostümüyle ışığın altına gelen Gökhan Kırdar davuluyla müziğe katılıyor. Dinleyicilerin kimi şaşkın, kimi gözlerini kapatmış derin bir halde, kimi gülümsüyor. İlk müziğin ardından Kırdar işin ilmini anlatıyor uzun uzun...

Haberin Devamı

Kırdar’ın müzikle tedaviye ilişkin Skygen projesinin galasında gerçekleşen bu deneyim ilgi çekici. Alana geldiğinde nefes alamayan ağır alerji hastası bir kadın, sesle birlikte nefesinin açıldığını anlatıyor. Orta yaşlı bir kadın “Duygularım değişti, daha iyi hissediyorum” diyor. Bir senedir OQ Music Therapy isimli Facebook grubunda şifalı müziklerini ücretsiz dağıtan Kırdar’la seans sonrasında buluşup işin sırrını öğreniyoruz.

Müzisyenlikten şifacılığa yolculuğunuz nasıl gerçekleşti?

Şifacıyla müzisyeni çok da ayırmıyorum. İnsanlara iyi gelen, gerekiyorsa mutlu, gerekiyorsa hüzünlü hale getiren bir sanatım var. Şifacı kelimesi bilimsel gelmiyor, o yüzden sahiplenmiyorum. Ben bilimsel yöntemler uyguluyorum. 1995 yılında müzikoloji okurken frekansla iyileştirme kavramıyla tanıştım. Frekansların insan bedeniyle rezonansa girip manyetik bölgeleri yeniden akortlayabildiğini gördüm. Salgı bezlerinin hormon salgılayabilmesi için alması gereken frekanslar var, bunları alamazsa düzgün salgılayamıyor.

Haberin Devamı

“21 gün dinlemek gerekiyor”

Tedavi edici frekansların çalışma mantığı nedir?

Enerji bedenimizde yer alan merkez noktalara çakra deniyor. Yedi tane var ve hepsinin titreşim frekans değerleri farklı. Kök 256Hz, karın 320Hz, kalp 34Hz, boğaz
384Hz şeklinde değişiyor. Titreşimleri bozulursa onlara bağlı salgı bezleri işlerini yapamıyor ve hastalanmaya başlıyoruz. Ses titreşimleriyle çakra bölgelerinin olması gereken titreşimlere dönmesini sağlıyoruz. Bu sesleri üreten kişi olarak kulağınız ne kadar iyiyse, o kadar iyi akort yapabilirsiniz.

Müzikleri nasıl bir ortamda dinlemek lazım?

Önemli olan havada yayılan ve insan bedenine ulaşan ses dalgaları olması. En doğrusu canlı performanslara katılmak. Yine de insanlar kulaklıkla dinleyince de şifalandılar, oldukça iyi geri bildirimler aldık. 21 gün dinlemek gerekiyor işe yaraması için. Beyin bu sürede ancak kabul ediyor ve iyileştirmeye başlıyor.

Bireysel tedaviler nasıl oluyor, internet üzerinden tedavi yapıyormuşsunuz...

Örneğin mide rahatsızlığı olan birisi geldiğinde, o bölgeye yönelik bir frekans belirliyoruz. İnsanlar üzerinde etkili olmuş, test ettiğimiz frekansları kullanıyoruz. Benim muayene alanım stüdyodur ama bunu çok genele yayamıyoruz. Çoğunlukla müzik dosyalarını gönderiyorum, kendi imkanlarınca dinliyorlar.

Haberin Devamı

Grup çalışmalarını nasıl düzenliyorsunuz?

Grup çalışmalarını Ay’ın evrelerine odaklı yapıyoruz. Büyük ses sistemleri kurulu oluyor.Tedavinin en etkili hali buralarda gerçekleşiyor. 7 Ağustos’ta İzmir’de ve eylülde Antalya’da bir grup çalışmamız olacak.

Müzikle tedavi çalışmalarınıza Skygen ismini veriyorsunuz, anlamı nedir?

Skygen ismini bir gök ve uzay neslinin tohumlarını atma fikrinden alıyor. Enerji bedenimiz gerçekten aktive olduğunda sadece fiziksel değil, düşünsel ve altıncı duyular anlamında bize verilen asıl yetenekleri kullanabilir hale geleceğiz. Bu da yeni bir jenerasyon oluşturacak. Teknoloji ve şehirleşme, doğadan uzaklaşma arttıkça insanlarda spiritüelliğe özlem başlıyor. Denge bu şekilde korunuyor.

Haberin Devamı

“Sesle dengeyi yeniden kurabiliriz”

Tedavi amaçlı olarak ses kullanımı ülkemizde yaygınlaşıyor. Nilüfer Ormanlı da insanların kendi seslerini kullanarak iyileşmelerini sağlayan bir şifacı. “Ses Kaşifleri” adı altında grup çalışmaları düzenliyor. “Kendi biricik sesimizi keşfetmek ve sesimizi iyileşmek, dönüşmek ve evrilmek için araç olarak kullanmak mümkün” diyor: “Kalbimizi, dolaşım sistemimizi, nefesimizi, sinir sistemimizi etkiliyor. Sesle bedenlerimizde dengeyi yeniden kurabilir, bir nevi akortlanabiliriz. Bunun sonucu olarak sağlıklı ve iyi bir yaşamın temellerini atabiliriz. İlla hasta olmamız gerekmiyor. Duygusal ve zihinsel olarak daha uyumlu ve huzurlu olmamızı sağlayabilir kendi sesimiz.”