Cumartesi Lüferciler bayram edecek

Lüferciler bayram edecek

18.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Defne Koryürek öncülüğünde Fikir Sahibi Damaklar hareketinin girişimiyle düzenlenen Lüfer Bayramı’nın dördüncüsü bugün ve yarın Kuzguncuk’ta gerçekleşiyor

Lüferciler  bayram edecek

Lüferin avlanma boyu sınırıyla ilgili yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Fikir Sahibi Damaklar hareketinin lideri Defne Koryürek’in öncülüğünde 2010’da başlatılan Lüfer Bayramı etkinliği bugün ve yarın dördüncü defa gerçekleştirilecek. Boğaz’ın en güzel semtlerinden Kuzguncuk’ta kutlanacak olan Lüfer Bayramı’nın programı bu yıl da dopdolu.
Açılış bugün 10.00’da ama etkinliğin takipçileri sabah 5.00’te “İstanbul’un en baba lüferi” olta avı yarışması için Kuzguncuk sahilindeki Çınaraltı’nda buluşacak. Saat 7.00’deki “Refika ile Boğaz’da Lüfer Peşinde” ile 13.00’teki Buket Uzuner’in de konuşmacılarından biri olduğu “Balıklı Sohbetler” ilgi çekebilecek diğer aktivitelerden. Gün, 19.00’da Simotas Binası’ndaki “Refika’nın Mutfağı’nda Bir Akşam Yemeği” etkinliği ile son bulacak.
Etkinlikte çocuklar da unutulmamış. Onlar için de özel atölyeler var. Yarın 13.00’te başlayacak ve Kuzguncuk Bostanı’nda yapılacak “İyikido-Lüferin Yolculuğu Yaratıcı Drama Atölyesi” bunlardan biri. Programdaki etkinliklerin tamamına fikirsahibidamaklar.org adresinden veya Facebook sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

“Bu boylarda avlandıkça yok olma kaçınılmaz!”

Defne Koryürek
(Fikir Sahibi Damaklar hareketinin lideri)

l Lüfer 27-30 santimetre aralığında üreyen bir balık. Biz başladığımızda 14 santimetre boyunda avlanmak yasaldı. Şimdi bu sınır 20 santime yükseltildi. Ama bu boy hâlâ yavru bir lüferin boyu aslında! Biz lüferi üremeye fırsat bulamadan bu boylarda avladığımız sürece yok olması kaçınılmaz!
l Gezegenin insan çağı son derece karanlık bir dönemden geçiyor. Dahilinde yaşadığımız sistem çökmek üzere. Bu koşullar altında doğaya dönmemiz çok normal. Özellikle çözümü başka gezegenlere göç etmekte gören ve GDO’ların kurtarıcılığını savunanları düşününce... Çinekop büyüsün lüfer olsun demek en makul yaklaşım.
l Lüfer Bayramı için bu yıl Fikir Sahibi Damaklar’ın genç ekiplerine işin yönetimini teslim ettik. Ayşenur Arslanoğlu koordinatör olarak yerini aldı ve desteğini ilk günden bu yana devam ettiren Profesyonel Balıkçılar Forumu’nun yanına Sokak Bizim Derneği’ni kattı. Onlar da Üsküdar Belediyesi’ni ve Kuzguncukluların desteğini getirdiler.
“Genç lüferler bazı lokantalara minnettar”
l İstanbul’un sürümden kazanan balık lokantaları çok uzun süre destek vermedi. Ama haksızlık da etmeyelim; Asmalı Cavit, Ahırkapı Giritli, Karaköy Lokantası ve Cibalikapı Balıkçısı gibi bazı istisnai müesseseler de inat ve ısrarla yavru lüfer satmadılar, satmıyorlar. Genç lüferler onlara minnettar.
l Bu yıl ayrıca lüferin onuruna menü yapan şefler ve mekanlar var. İlk günden bu yana destek veren şef Mehmet Gürs, Mikla’da kömür ateşinde lüfer ızgara koyarken menüsüne, şef Şemsa Denizsel, Kantin’de lüferden tartar yapacak. Diliyorum sayısı 15 civarında olan bu işletmeler giderek çoğalsın.