Cumartesi Moda artık ikinci elde

Moda artık ikinci elde

04.11.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gençler ekonomik krizin de etkisiyle artık ikinci el kıyafetleri seçiyor. Üstelik modanın gerisinde kalmadan

Moda artık ikinci elde

En "trendy" kıyafetler, dünyaca ünlü markalardan örnekler, yurtdışından özel olarak getirilen nadide parçalar...
Moda artık ikinci elde

Gençler ekonomik krizin de etkisiyle artık ikinci el kıyafetleri seçiyor. Üstelik modanın gerisinde kalmadan

YİĞİT KARAAHMET

Ekonomik krize rağmen satışlarından memnun olanlar arasında ikinci el ürünler satan mağazaların sahipleri de var. Çünkü bu mağazaların müşterileri genellikle hep aynı sayıda kalıyor ve bu giyim tarzına sadakati elden bırakmıyorlar. Benzerlerine yurtdışında sıkça rastlanan bu dükkanların tiryakileri, yıllar boyu aradıkları bir kıyafete uygun fiyata sahip olabiliyorlar. Müdavimleri arasında öğrencilerin ve sanatçıların yoğunlukta olduğu ikinci el dükkanlarının tezgahlarını şöyle bir karıştırdık.

KÜÇÜK ÇUKUR HAN
Şehrin en büyük eski kıyafet dükkanı Eminönü’nde bir han...
Eminönü’ndeki Küçük Çukur Han’ın üst katında bulunan dükkan o kadar büyük ve alternatifler o kadar fazla ki, her zevke hitap edecek bir şey mutlaka bulunuyor, yeter ki kıyafetleri karıştırmaya zamanınız olsun. Eminönü’ne özgü baharat kokuları arasında yapacağınız esaslı bir aramanın sonucunda yıllardır hayalini kurduğunuz bir Adidas montla karşılaşabilirsiniz. Deri kıyafetlerden gömleklere, asker paltolarından ceketlere, şapkalara, botlara, kovboy çizmelerine kadar uzanan oldukça fazla seçenek var. Hatta kullanılmış kayak takımları bile bulunabiliyor. Özellikle derilerde çeşit çok fazla. Her kesimden müşterileri var ama özellikle öğrenciler, sanatçılar ve de emekliler geliyor. Nejat Uygur, Deniz Arcak, Peker Açıkalın buradan kıyafet alan ünlülerden bazıları. Kıyafetlerin tamamına yakını eskicilerden toplanıyor. Gelen kıyafetlerden Avrupa ya da markalı olanlar seçiliyor. Dükkanın sahibi Gazi Uyanık 35 senedir bu işi yaptığını ve krizden sonra artık kimse kıyafet satmadığı için mal toplamakta zorlandığını söylüyor. Bütün bunlara rağmen müşteri sayılarında çok önemli bir değişiklik yok çünkü müşterilerinin çoğu zaten devamlı geliyor.

Fiyatlar
• Gömlekler: 4 milyon TL
• Montlar: 15 milyon TL
• Deriler: 25 milyon TL
• Paltolar: 25 milyon TL Tel: (0212) 513 85 15

PULP OUTLET
İstiklal Caddesi gençliğinin en sevdiği mağazalardan olan Pulp ilk dönemlerinde sadece ikinci el kıyafet satıyordu. Daha sonra bundan vazgeçilip ikinci el kıyafetler kardeş dükkan Pulp Outlet’e taşındı. Atlas Pasajı’nın hemen yanındaki Anabala Pasajı’nın alt katında bulunan Pulp Outlet müşteri kitlesi açısından da hayli zengin. Buranın gözde müşterileri arasında öğrenciler ve sanatçılar yoğunlukta. Onlardan sonrada sırayı DJ’ler ve reklamcılar alıyor. Pulp Outlet’te deri, napa, mont ve sweatshirt’lerin yanı sıra kemer, şapka, gözlük gibi aksesuvarların da ikinci ellerine rastlanabiliyor.

Fiyatlar
• Deri: 25-35 milyon TL
• Napa: 25-35 milyon TL
• Mont: 10-15 milyon TL
• Swetshirtler: 5-10 milyon TL
• Tel: (0212) 244 34 20

EX FUTURE FASHION
Dükkandaki ürünler Amsterdam’dan...
İstiklal Caddesi’ndeki Aznavur Pasajı’nın alt katında bulunan Ex Future Fashion ikinci el ve alternatif giyim sevenlerin sıklıkla takip ettiği mağazalardan biri. Pulp gibi önce sadece ikinci el satarak tanınmış. Fakat şu anda sınırlı sayıda ikinci elin yanında alternatif kıyafetler yoğunlukta. Bu mağazada ikinci el napa, deri ceket, kayak anorakları, eşofman üstleri, az sayıda da İspanyol paça pantolon bulunuyor. Mağazanın tarzına uygun olarak da hepsi son derece renkli ve modern kıyafetler. Buradaki ikinci ellerin hepsi yurtdışından, özellikle de "clubberöların gözde mekanı Amsterdam’dan geliyor. Mağazayı mankenler ve sanat camiası da sıkça ziyaret ediyor.

Fiyatlar
• Napa: 35-70 milyon TL
• Kayak mont ve anorakları: 25-40 milyon TL
• Deri ceket: 35-70 milyon TL
• Adidas eşofman üstleri: 18-25 milyon
• İspanyol paça pantolonlar: 15-20 milyon
• Tel: (0212) 292 34 07

... VESAİRE
En ünlü markaların ikinci elleri burada
İkinci eller genelde Eminönü ve Beyoğlu’nda bulunur sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İstanbul’un gözde mekanı Akmerkez’de bile bir ikinci el mağazası var. Yer Akmerkez olunca satılan kıyafetlerin çeşitleri de değişiyor. ...Vesaire dünyanın en ünlü markalarının uzun gece elbiselerini, tayyörlerini, seri sonu ve ikinci el ürünlerini çok uygun fiyatla bulabileceğiniz bir ikinci el mağazası. Burası ikinci el meraklılarına pahalı gelebilir. Ama Akmerkez’in 3. garaj katında bulunan mağaza yalnızca Gucci, Dice Kayek, Prada, Moschino, Versace, Kenzo gibi dev markaların kıyafetlerini satıyor. Ve aslında fiyatlar bu markaların normal fiyatlarının yarısından daha düşük. Mağazanın sahibi Bilgin Akın’a alışveriş yapanları sorduğumuzda ser verip sır vermiyor, yalnızca "Aklınıza kim geliyorsa hepsi buradan mutlaka bir kıyafet almıştır" diyor. Burada erkekler için de Paul Shark’ların, Lacoste’ların ikinci ellerini bulmak mümkün.

Fiyatlar
• Dice Kayek elbise: 125 milyon TL
• Emperio Armani uzun gece elbisesi (hiç giyilmemiş): 700 milyon TL
• Versace: 275 milyon TL
• Ferre mont: 225 milyon TL
• Telefon: (0212) 282 10 71

NÖBONB.
Nöbonb. gerek satılan eşyalar, gerek konsept olarak İstanbul’un en enteresan yerlerinden biri. İsminin hikayesi ise daha da ilginç. Yıllar önce dükkanın sahibi Fehmi Gören bir "nöbetçi onbaşı" tabelası bulur. Arkadaşlarıyla espri olsun diye dükkanın adını nöbetçi onbaşının kısaltılması olan "nöbonb." koyar. Sonra tabelayı kaybederler ama dükkanın adı "nöbonb." kalır. Gören "Duyan herkes beni asker sanıyor ama alakası yok" diyor. Dükkan gece elbiseleri, kitsch eşyalar, marjinal kıyafetlerle dolu. Kıyafetlerin bir kısmı yurtdışından geliyor. Bir kısmı da Fehmi Bey’in tasarımı ama çoğunu Beyoğlu ve Şişli civarındaki Ermeni ve Rumlardan topluyor. Çünkü onların daha yerleşik olduğunu ve daha çok hikayesi olduğunu düşünüyor. Aslında Gören’in bütün derdi hikayeler. Dükkanı açarken de "Hikayesi olan kentin, hikayesi olan dükkanları da olmalı" düşüncesiyle hareket etmiş. Nöbonb.’da kıyafetler kiralanabiliyor da. 5 milyondan başlayan fiyatlarla belki sizin iki katı yaşınızdaki bir gömleğe sahip olabilirsiniz.
ADRES: İstiklal Cad. Büyükparmakkapı Sk. Beyoğlu (Telefonu yok)




CUMARTESİ