Cumartesi Müslüman erkek, kadından sağlıklı

Müslüman erkek, kadından sağlıklı

24.03.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre Müslüman ülkelerde erkekler daha uzun yaşıyor

Müslüman erkek, kadından sağlıklı

Müslüman erkek, kadından sağlıklı

Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre Müslüman ülkelerde erkekler daha uzun yaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) geçtiğimiz yıl dünyanın 191 ülkesinde ortalama sağlıklı ömür süresi hesaplamalarını içeren bir rapor yayımladı. Rakamlar, genel olarak kadınların erkeklere oranla daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Ancak raporun en ilginç yönü, Müslüman ülkelerin bu duruma istisna oluşturması: Birçok Müslüman ülkede kadınların sağlıklı ömür ortalaması, erkeklerden daha düşük.
Müslüman ülkelerde bu konu özelinde kapsamlı bir araştırma henüz yapılmadı. Ancak örtünme, kapalı alanlarda yaşam tarzı nedeniyle kadınlarda ve kız çocuklarında ortaya çıkan D vitamini eksikliği ve WHO’nun sağlıklı ömür istatistikleri dikkate alınarak bilimsel araştırmalar yapılmasının gereği ortada.
Dini inançlar ya da yaşam tarzı nedeniyle vücudun belli oranlarda örtülmesi genellikle inanç özgürlüğü, insan hakları ve politik çağrışımları çerçevesinde değerlendiriliyor. Oysa araştırmalar, kadınlarda örtünmeye bağlı olarak D vitamini eksikliğinin ortaya çıkma riskinin arttığına dikkat çekiyor.

Cilt güneş ışını istiyor
D vitamini diğer vitaminlerden farklı ve aslında vitamin tanımına da aykırı olarak vücutta üretilebiliyor. Ancak bu üretim için cildin güneş ışınlarına maruz kalması şart. Uzmanlara göre, vücudunu çeşitli sebeplerle kat kat örtü altına gizleyen kadınlar, yeterince güneş ışını alamadıklarından vücut için gerekli olan D vitaminini de üretemiyorlar.
Kemik gelişiminde önemli rol oynayan D vitamininden vücudun mahrum kalması, özellikle çocukların ve gelişme çağındaki gençlerin "raşitizm" hastalığına yakalanma riskini artırıyor. Daha ileri yaşlarda ise kalsiyum eksikliği nedeniyle kemikler sertliğini yitiriyor ve kemik erimesi ortaya çıkıyor. Vücudun yeterli miktarda D vitamini almaması; kas yetersizliği, yürüme bozukluğu ve bel ağrısı gibi şikayetlere neden oluyor.

"Listedeki rakamlar kasıtlı"
Mehmet Helvacı Türkiye Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
D vitamininin kaynağı güneş ışığıdır. Ama Müslüman kadınlar sadece dışarıda, başka insanların göreceği yerlerde örtünürler; yani kendi evlerinde bahçede, avluda, balkonda rahatlıkla güneşlenirler. Zaten Müslüman bir erkek hanımının ihtiyaçlarını düşünür. Doktorların bu konuda çalışma yapmasına gerek yok. Çünkü Peygamber efendimiz, insanların nasıl sağlıklı yaşayacaklarını bildirmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün listesi kasıtlı; kadınlar erkeklerden daha kısa yaşamıyor. Müslüman ülkelerde kadınlar, yeryüzünün en rahat yaratığıdır. Ama ben islamiyeti tam olarak bilen ve yaşayanlardan bahsediyorum. Türkiye’nin de yüzde 99’u Müslüman diye geçiyor ama uygulamada öyle değil.

"Güneş ışığı temel kaynak"
Vildan Çerçi Alman Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı
Kemik sağlığı için D vitamini çok önemli. Ancak asıl kaynağı güneş ışığı olan bu vitamini beslenme yoluyla almak çok zor. Çünkü deniz ürünleri dışındaki gıdalarda çok az miktarda D vitamini bulunuyor. Kapalı giyinmek ve sürekli evde yaşamak, yeterince güneş ışığı almayı engellediği için kemik sağlığının bozulmasına neden olabiliyor. Özellikle yaşlılarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik erimeleri ortaya çıkıyor. Ama Dünya Sağlık Örgütü’nün raporu, sadece D vitamini eksikliği ile değerlendirilemez. Irksal özellikler, beslenme alışkanlıkları, ekonomik-sosyal seviye gibi kriterler de sonuçlarda etken olabilir.

Sağlıklı ömür ortalamasında ilk 5 ülke
Ülke Erkek Kadın Ortalama
Japonya 74.5 71.9 77.2
Avusturalya 73.2 70.8 75.5
Fransa 73.1 69.3 76.9
İsveç 73.0 71.2 74.9
İspanya 72.8 69.8 75.7


Kadının sağlıklı yaşam süresinin kadınlardan
daha düşük olduğu Müslüman ülkeler:
Ülke Erkek Kadın Ortalama
Suudi Arabistan 64.5 65.1 64.0
Katar 63.5 64.2 62.8
Türkiye 62.9 64.0 61.8
Cezayir 61.6 62.5 60.7
Tunus 61.4 62.0 60.7
İran 60.5 61.3 59.8
Mısır 58.5 58.6 58.3
Irak 55.3 55.4 55.1



CUMARTESİ