Cumartesi Mutlu ve güvenli bir seyahat

Mutlu ve güvenli bir seyahat

26.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu bayram çocuğunuzla birlikte ister büyüklerinizi ziyaret edin ister tatile çıkın; kendi arabanızla çıktığınız yolculuğun daha keyifli ve güvenli geçmesi için size birkaç önerim var

Mutlu ve güvenli bir seyahat

Bayram, küçüklüğümüzden beri benim için aileyle yenen öğle yemeği demek. Babaannem, halam, amcam, yengem, annemler ve kuzenlerimle masaya oturalım. Saatler süren masa başı muhabbeti başlasın... Annem her bayram giymemiz için bize yeni bir şey alırdı. Babam da harçlık verirdi. Babaannemin oyalı mendil içinde verdiği harçlıkla kitap hediyesini dört gözle beklerdim. Sonra
çay saatinde dayım, yengem ve diğer kuzenlerle buluşmaya anneanneme gidilirdi. Pırasalı Boşnak böreğini afiyetle mideye indirir, eve dönmek istemezdim.
Kuzenler büyüdü, tek tek evlendiler, herkesin kendi çekirdek ailesi oldu. Aile büyüklerimin vefatından sonra eskisi gibi büyük sofralarda bir araya gelemiyoruz pek. Ancak halen çocukluğumun en güzel anıları arasında sayarım o keyifli bayram sofralarını. Oğlum da bayramlardan bizim gibi keyif alsın diye bu bayram annemlere gidiyoruz, birlikte öğle yemeği yemeye. Kim bilir, belki biz de senelerce devam edecek kendi geleneğimizi başlatırız.
Eğer siz de bayramda şehir dışında yaşayan ailenizle bir arada olmaya ya da tatile gidiyorsanız bu yazı ilginizi çekebilir. Çocuğunuzla birlikte arabayla yapacağınız uzun seyahatlerin keyifli, güvenli ve daha az yorucu geçmesi için birkaç önerim olacak. Şimdiden hepinize iyi bayramlar, iyi tatiller!

Trafik kurallarına uyun, ufaklığa örnek olun
l Trafik kurallarına uyun: Çocuklarımız bebekliklerinden itibaren bizi taklit eder. Bu nedenle biz de emniyet kemeri takmak, kırmızı ışıkta durmak ve hız limitlerine dikkat etmek gibi trafik kurallarına uyarsak ufaklığa da örnek olmuş oluruz.
l Seyahat önlemlerini alın: Çocuğunuzun rahat seyahat edebilmesi için araç camlarına güneşlik takabilirsiniz. Eğer uyku saatlerinde yolculuk edecekseniz araç yastıklarını kullanabilirsiniz. Araç içi sıcaklığını iyi ayarlayın zira ısınan metal ve plastik aksamlar çocuğun canını yakabilir. Aracınızda mutlaka bir ilk yardım çantası olsun. Ufaklığın arabada midesi bulanıyorsa, yola çıkmadan karbonhidrat oranı yüksek atıştırmalıklar veya yeşil elma iyi gelebilir. Arka koltuğun ortasında oturarak ön camdan dışarıyı izleyebilmesi de faydalı olacaktır.

Çocuk koltuğu yaralanma ve ölüm oranını azaltıyor
l Doğru koltuğu seçin: Yasalarla da düzenlendiği üzere, 12 yaşına kadar olan 1.35 metreden kısa ve 36 kilo altındaki çocukların araçla seyahat ederken çocuk koltuğunda oturması gerekiyor. Her ne kadar ülkemizde pek uygulandığını göremesem de bu durum toplu taşıma için de geçerli. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, çocuk koltuğu kullanıldığında kazalarda yaralanma ve ölüm oranı yüzde 70 azalıyor. Koltuğu sallantılarda oynamayacak ve yerinden çıkmayacak şekilde sağlam monte etmek de çok önemli.
l Koltuğun konumunu belirleyin: Bebeğiniz 1 yaşına gelene dek ana kucağında arkaya bakarak oturması tavsiye ediliyor. Onu hem sağ hem de sol taraftan gelecek darbelere karşı korumak için çocuk koltuğunu arka koltuğun orta kısmına koyabilirsiniz. Bu şekilde sizinle de daha rahat iletişim kurabilecektir. Ayrıca ortada oturmak bulantı problemini de azaltacaktır.
l Çocuğunuzu ön koltukta oturtmayın: Çocuklar ön koltukta oturmaya oldukça meraklı. Kucakta giden bir çocuğu fren yapmanız gereken bir anda ya da kaza durumunda tutmaya çalışmak hiç de kolay olmayacak ve yaralanmalara sebebiyet verecektir.
Kaza anında açılan hava yastıkları da çocukların boğulma tehlikesi geçirmesine, yaralanmasına sebep olabilir.

Seyir halindeyken bir şeyler yedirip içirmeyin
l Sık sık mola verin: Araç seyir halindeyken çocuğunuzun bir şeyler yemesi, içmesi tehlikeli. Ani bir fren anında boğazına yiyecek kaçabileceği gibi kamışlı bir içeceği fazla sıkması halinde şoföre gelen meyve suyu onun dikkatini dağıtabilir. Bu nedenle en iyisi hem yemek-içmek hem de çocuğunuzun sıkılmaması için sık sık mola verin.
l Oyun oynayın: Uzun seyahatlerde şu oyunları oynayabilirsiniz. Bir kelimenin son harfi ile başlayan yeni kelime bulmak, bir renk veya plaka numarası belirleyip yoldan geçen bu renk araç ve plakaları saymak, şarkı söylemek ya da müzik dinlemek, birkaç kelime belirleyip bu kelimelerle hikaye uydurmak ilk aklıma gelen oyunlar.

Haberin Devamı

Yolculuk çantası hazırlayın
Çocuğunuzun arabada oynayabileceği sevdiği oyuncaklarını, kitaplarını, ıslak ve kuru mendillerini, suyunu ve atıştırmalıklarını bir çantaya koyun ve çantayı bagaj yerine araç içinde sizin kolay ulaşabileceğiniz bir yerde tutun. Mümkünse koltuk arkasına takılan cepli seyahat kitlerinden bir tane edinin ve çocuğunuzun ulaşmak istediği eşyaları ona koyun. Araç içinde, sabit bir yere yerleştirilmemiş su şişeleri, oyuncaklar, yiyecek kapları
ani fren ya da kaza anında yaralanmalara sebep olabiliyor.