Cumartesi Oğlum karnımda ben yoga dersinde

Oğlum karnımda ben yoga dersinde

22.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hamileyken de kendiniz için yapacağınız çok şey var. Örneğin spor... Ben spora hamileliğimde de ara vermedim. Hamileler için pilates ve yoga derslerine katıldım, bol bol yürüdüm. Hepsini uzmanlarının gözetiminde yaptım

Oğlum karnımda  ben yoga dersinde

Hamile olduğumu paylaştığımda çevremdeki birçok kişi bana “Yat dinlen” diye tavsiyede bulundu. “Hasta değilim yahu, hamileyim” demekten ben yoruldum, bu cevabı almaktan onlar yorulmadı. Sağlıklı bir hamilelik geçirdiğimi söyleyebilirim. Mide bulantısı, iştahsızlık gibi sorunları ilk dönemlerimde yaşamadım. Doktorum onay ve bebeğimle benim sağlığımız izin verdiği sürece de “Yat dinlen” tavsiyesini kulak ardı edip bu zamanı benim için en verimli olacak şekilde değerlendirdim.
11 yaşımdan beri aktif olarak spor yaptığımdan hamileliğimde de ara vermedim. Hamileler için pilates ve yoga derslerine katıldım. Karnım büyüdükçe artan sırt ağrılarıma çok iyi geldiklerini söyleyebilirim. Bahar ve yaz günlerinde bol bol yürüyüş yaptım ve yüzmeyi de listeme ekledim. Doğuma yaklaşırken bedenimin ihtiyacı olan esnekliği sağlamak için hamile masajından faydalandım. Masaj terapistimin önerisiyle bir pilates topu aldım eve. Belinizi ve kalçanızı dinlendirmenin en iyi yollarından biri akşamları pilates topunda oturmak. Televizyon seyrederken, kitap okurken zamanımın bir kısmını topun üzerinde oturarak geçirdim. Bu şekilde omurganızı daha dik tutabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Pilatesle sırt, boyun ve omuz bölgelerini çalıştırmak gerek

Hamile pilatesi ve gyrotonic denince akla ilk gelen isimlerden biri Roxy Menzies. Kanadalı/Jamaikalı Roxy; Londra, Paris, Kuzey Amerika ve Asya’da çeşitli eğitimler alıp hamilelerle çalıştıktan sonra Türkiye’ye yerleşmiş ve Nişantaşı’nda kendi butik stüdyosunu kurmuş. Roxy her kadının hamilelik süreci farklı seyrettiği için grup dersleri yerine bire bir eğitimler vermeyi tercih ediyor. Kadınlar hem hamilelik sürecinde hem de sonrasında en fazla sırt ve bel ağrısı problemi ile karşılaştığından derslerinde sırt, boyun ve omuz bölgeleri ağırlıklı bir çalışma programı uyguluyor.
Kalça ve bacakların da vücudun yükünü kaldırabilmesi için egzersize ihtiyacı olduğunun altını çiziyor Roxy. Derslerinin başında ve sonunda meditasyon ve rahatlama tekniklerini de öğretiyor. www.roxymenzies.com

Haberin Devamı

Doğru nefes ve rahat bir doğum için hamile yogası

“Gönüllü emzirme rehberi olarak annelere emzirme konusunda destek olurken başka nasıl faydalı olurum diye düşündüm ve karşıma hamile yogası eğitmenliği fırsatı çıktı” diye anlatıyor hikayesini Zeynep Gözübüyük. İçinizde günbegün büyüyen bebeğinizle değişen vücudunuza esneklik kazandırmak, derin nefeslerle bebeğinizin aldığı oksijen miktarını artırmak, ağrısız, krampsız sağlıklı, huzurlu bir hamilelik ve rahat bir doğum için hamile yogasını deneyebilirsiniz.
Yogayla doğru nefes almasını ve doğum sırasında sıklıkla gelen sancılara nefes ile cevap vermeyi ve acıyı azaltmayı öğrenebiliyorsunuz. Zeynep “Haftada iki kere düzenli olarak yapıldığında başta eklem ağrıları olmak üzere hamilelik sürecinde çektiğimiz ağrıların azalmasını sağlıyor” diyor. www.zeyneplehamileyogasi.com

Keyifli bir hamilelik için öneriler
* Yürüyüş yapın. Önümüz bahar, havalar ısınmaya başlarken kısa yürüyüşler hem size hem de bebeğinize iyi gelecektir. Ancak uzun yürüyüşlerin bel ve kalça ağrılarını arttırdığını unutmamak gerek.
* Masaj yaptırın. Eşinizden de eklem ve bel ağrılarınızı gidermek için masaj desteği talep edebilirsiniz.
* Ayaklarınızda ve bileklerinizde ödem oluyorsa akşamları ayaklarınızı içerisine biraz kaya tuzu ekleyeceğiniz suda bekletip yatarken ayaklarınızın altına yastık koyarak yükseltebilirsiniz. Bunlar kan dolaşımına ve ödemin azalmasına yardımcı olacaktır.
* Uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan kaçının zira kuyruk sokumunuzda ağrılar oluşabilir.
* Fırsat buldukça dinlenin ve sevdiğiniz şeyleri yapın. Hamileliğin keyfini çıkarın.

Haberin Devamı

Siyatik, ödem ağrıları ve krampların giderilmesi için hamile masajı

Hamilelik boyunca omurgaya binen yükün artması omurga ve ona bağlı kaslarda gerilimler oluşmasına yol açabiliyor. Hamile masajı özellikle boyun, baş ve sırt bölgesinde oluşan bu tür gerginliklerin giderilmesinde etkili. Hamile masajı terapisti olarak hizmet veren ve aynı zamanda doula (doğum destekçisi) olan Emine Gültekin, pelvik bölgesi üzerinde uygulanan masajın doğuma yaklaşırken bedeninizin ihtiyaç duyduğu esnekliği kazanmasına yardımcı olacağını söylüyor.
Hamile masajı aynı zamanda dolaşım bozukluklarının sebep olduğu siyatik, ödem ağrıları ve krampların giderilmesinde de etkili. En güzeli, kişiye özel olarak uygulanan masaj seansına, hamileliğin son haftalarına kadar rahatlıkla devam edilebiliyor. Emine 1.5 saat süren masaj sırasında doğal, organik yağlar kullanıyor. Kendi masaj yağını hazırlamak isteyenlere de badem yağına gevşetici ve rahatlatıcı özelliğinden dolayı birkaç damla lavanta yağı damlatmalarını ve bu karışımı kullanmalarını öneriyor. Baba adaylarına da eşlerine hamilelik döneminde ve doğum sırasında yapacakları masajla nasıl destek olabileceklerini öğretiyor. Hamile masajının bu işin eğitimini almış kişiler tarafından yapılması gerektiğinin altını çiziyor ve masaj sırasında anne adayının nasıl yattığı bile önemli diyor. www.eminegultekin.com