Cumartesi Sana dün bir sergiden baktım aziz İstanbul

Sana dün bir sergiden baktım aziz İstanbul

02.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Deniz Müzesi’ndeki “Pitoresk İstanbul” adlı sergi, 19’uncu yüzyıldaki seyyah ressamların İstanbul’u anlatan tablolarını görücüye çıkarıyor. Sergi aynı zamanda tabloların dijital versiyonlarını dev boyutlu perdelerde gösteriyor

Sana dün bir sergiden baktım aziz İstanbul

Pitoresk kısaca “resmi yapılacak güzellikte manzaraları, görüntüleri” tanımlayan bir kelime. İstanbul’a, hele de nisan ayında Boğaz’ın iki yanında erguvanlar açmışken, daha çok yakışan bir sözcük olabilir mi?

Bu güzel şehir çağlar boyu onu yansıtan eserler veren ressamlara ve seyyahlara ev sahipliği yaptı. İstanbul Deniz Müzesi de bu konuda kapsamlı bir koleksiyona sahip. Restorasyonu tamamlandıktan sonra 2013’te açılan müzenin koleksiyonunda Melling ve Ayvazovski’nin aralarında bulunduğu isimlere ait eserler yer alıyor.

Figürler hareket ediyor
Müze bu kez “Pitoresk İstanbul” adlı sergiyle 19’uncu yüzyıl seyyah ressamlarından Antoine Ignace Melling, Anton Schranz, Thomas Allom, Henry Bartlett, John Frederick Lewis ve ressam Ivan Ayvazovski’nin İstanbul’u anlatan tablolarını görücüye çıkarıyor. Eserlere dijital sunumlar eşlik ediyor.

Haberin Devamı

Sana dün bir sergiden baktım aziz İstanbul


Serginin girişinde izleyicileri Kapalıçarşı’nın tarihi bir resmi karşılıyor. Arka taraftaki fotoğraf stüdyosunda ziyaretçiler sanki buradaymış gibi hatıra niyetine fonda Melling gravüründen alınmış İstanbul manzarasıyla fotoğraf çektirerek sergiye giriyorlar. Seyyah ve ressamlara ait eserler ise iç kısımda ziyaretçileri bekliyor. Bunları incelerken ziyaretçilere eserler üzerine anlatımların yer aldığı videolar bilgi veriyor. Serginin esas sürprizi en son kısımda. Burada ziyaretçilere yaklaşık yarım saatlik bir dijital gösterimle beş metreye 60 metrelik dev ekranlarda sergideki ressamlara ait İstanbul resimleri gösteriliyor. Resimlerin gösterimleri sırasında tablolardaki figürler hareket ediyor. Böylece tablolardaki detaylar daha dikkat çekici biçimde incelenebiliyor.

Üç yıllık çalışmanın ürünü
Dijital serginin genel yönetmenliğini Bülent Özükan, müzik yönetmenliğini Anjelika Akbar, sanat yönetmenliğini ise Murat Öneş yürütüyor. Boyut Yayın Grubu’nun yaklaşık üç yıllık çalışmasının ürünü olan sergiye bir de aynı isimli kitap eşlik ediyor. Kitapta da tablolarla ilgili detaylı bilgiler bulunuyor.

Bülent Özükan sergiyi, “Pitoresk İstanbul” sergisi iki bölümden oluşuyor. Orijinal eserler salonları ve dijital gösterim salonu. İstedik ki müze ziyaretçileri, sanatçıları orijinal eserleriyle de tanıyabilsin. Ayvazovski’nin üç orijinal tablosu sergileniyor. Deniz Müzesi koleksiyonundan. Ayrıca yine Deniz Müzesi koleksiyonundan Schranz’ın tabloları var. Schranz’ın 1800’lü yıllarda basılmış orjinal kitabı da sergide. Diğer sanatçıların seçilen eserleri, gravürleri, çoğu taşbaskı tekniğiyle basılan ve çelik levhaları kazımak suretiyle oluşturulan kitap baskıları. Hem İstanbul gravürlerinin orijinalleri hem de yer aldığı kitapların orijinal baskıları sergileniyor” diyerek anlatıyor.

Haberin Devamı

Nasıl ziyaret edilir?

Deniz Müzesi’nin Barbaros Salonu’nda yer alan serginin biletleri sergi salonu önündeki gişeden ve Biletix’ten satışa sunuluyor. 22 Mayıs’a kadar sürecek olan serginin giriş fiyatları 8 ile 25 lira arasında değişiyor.