Cumartesi Sofranıza kış bereketi gelsin

Sofranıza kış bereketi gelsin

24.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kışın bereketini yansıtan iki tarif veriyorum size bu hafta: Bol etli bir humus ve enerjinize enerji katacak bir kabak tatlısı

Sofranıza kış bereketi gelsin

Şanslıyız ki ülkemizde dört mevsimi en güzel şekilde yaşayabiliyoruz. Bugünlerde ise bereketli kışın her halini görüyoruz. Vücut soğuğa direndiği için bol karbonhidrata ve şekere ihtiyacımız oluyor. Mevsimin sebzeleri de sizi tok tutacak bir şekilde tasarlanmış. Kerevizinizi, havucunuzu, patatesinizi yemeklerinizden eksik etmeyin.
Her mevsimin güzeli
Ben kış mevsiminde beslenmeye daha büyük bir önem veriyorum. Her sabah kalktığımda mutlaka aklıma bir çorba tarifi geliyor, akşama yapıp sıcacık içerim diyorum. Öğlene doğru canım bol tereyağlı, karbonhidratı ve proteini bol şeyler istiyor. Akşama doğru ise tatlı krizim tutuyor ama öyle bir parça çikolatayla dindirilecek gibi değil; şerbeti bol bir şeylerden yemezsem olmaz. Durum böyle olunca size birkaç güzel tarif vermeliyim dedim.
Bu hafta her mevsimin güzeli humusu küçük bir oyunla size sunuyorum. Üzeri bol etli bir humus. Diğeri ise enerjinize enerji katacak bir kabak tatlısı tarifi. İçinizi sıcak, sofralarınızı bereketli tutun...

Haberin Devamı

Kabak tatlısı

MALZEMELER (8-10 kişilik)
l 2 kilo balkabağı l 3 bardak toz şeker
l 1 bardak su l 1 tarçın çubuğu
(arzuya göre) l 3 karanfil (arzuya göre)
l 1 bardak dövülmüş ceviz

Hazırlanışı
l Kabağı dilimleyin ve kabuğunu bıçakla soyup çekirdeklerini çıkarın. Çelik veya kalın dipli bakır bir tepsiye kabakları yerleştirin ve üstüne
toz şekeri serpin. Arzunuza göre
tarçın ve karanfil ekleyin.
l Kabak pişerken suyunu bırakacağı için yalnızca bir bardak su ekleyin. Sonra kapağını kapatarak ağır ateşte 30 dakika pişirin. Ateşi iyice kısın, parlak olmaları için kabakların
üstüne bir-iki tutam daha şeker
serpin ve kapağını yine kapatın.
5 dakika sonra ateşten alın.
l Soğuduktan sonra üzerini dövülmüş cevizle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Humus

MALZEMELER
(4 kişilik)
l 2 su bardağı haşlanmış nohut
l 4 yemek kaşığı tahin
l 1 limonun suyu
l 2 diş sarımsak
l 1 yemek kaşığı zeytinyağı
l Deniz tuzu
l Maydanoz
(süslemek için)
Eti için
l 200 gr kuzu kuşbaşı
l 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
l Bir tutam tarçın
l Bir tutam yenibahar
l 1 karanfil l Deniz tuzu, karabiber
l 2 yemek kaşığı çamfıstığı

Hazırlanışı
l Mutfak robotunda limon suyu, haşlanmış nohut, tahin, sarımsak ve deniz tuzunu ezmeye başlayın. Daha sonra
1 yemek kaşığı kadar zeytinyağını hafifçe ekleyerek homojen hale getirin. Humusu bir kaseye alarak ortasına kaşık arkasıyla yuvarlak açın.
l Ayrı bir tavada ayçiçek yağını ısıtın ve kuzu kuşbaşıları ilave edin. Tuz, tarçın, yenibahar ve karanfille kavurun. Bu karışımı humusun yuvarlak kısmına yerleştirin. Çamfıstıklarını tavada hafifçe kavurup etlerinizin üzerine serpin ve kıyılmış maydanozla servis edin.

Manhattan

Soğuk günlerde içinizi ısıtacak klasik bir kokteyl

MALZEMELER
l 6 cl Four Roses Bourbon viski
l 3 cl Martini
Rosso vermut
l 2-3 damla Angostura Bitters
l Limon kabuğu

Hazırlanışı
Tüm malzeme şeykırda buzla soğtulup çalkalanır ve bardağa süzülüp servis edilir. Üzerine limon zest (kabuğundaki yağları kokteyle püskürtme) yapılır.

Haberin Devamı

Yanında ne yemeli?
Benim yemek tercihim genellikle hafif başlangıçlardan levrek ceviche olacak.