19.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım / BİR TABAK - BİR BARDAK
Belli bir yaşı geçmiş büyüklerimizin dilindedir: “Hey gidi hey, nerede çocukluğumun iftar yemekleri, sahur geceleri...” Ramazan ayı, eski sandıktaki anı defterini karıştırıyormuşum gibi hissettirir bana. Aklıma mutlaka çocukluğumdan bir kare gelir.
Bir de babaannemin herkesi telaşlı telaşlı masaya toplamaya çalıştığı sesi...
Beni en çok heyecanlandıran şey sahur yemekleriydi. Davul sesiyle başlayan koşuşturmacayı mutfaktan gelen sesler takip eder, masa sanki akşam yemeğiymiş gibi özenle hazırlanırdı. O kısacık sahur vaktinde muhabbet de ihmal edilmezdi.
Bu yıl ramazan ayının yaza denk gelmesi nedeniyle sahurda ağır ve yağlı yemekleri önermiyorum. Daha az tuz tüketmek, sebze ve meyveye ağırlık vermek, özellikle çorbayı ana yemekten sonra içerek daha uzun süre tok
kalmak işin püf noktalarından bazıları.
Hem tok tutuyor hem sebze ihtiyacını karşılıyor
Bu haftaki yemek önerilerim ise sahur sofraları için fırında biberli domatesli omlet ve kabaklı-peynirli gözlemeden oluşuyor. Fırında omlet yaz mevsimine uygun bir sahur yemeği. Yumurtanın tok tutması sahur için önemli. İçindeki kiraz domatesler ve renkli biberler sebze ihtiyacınızı da karşılıyor. Yağsız tavada pişirebileceğiniz kabaklı peynirli gözlemede de bolca kabak ve enfes peynir bulunuyor. Küçük bir öneri; peyniri daha az tuzlu tercih ederseniz gün boyu
su ihtiyacınızı azaltmış olursunuz.
Fırında biberli domatesli omlet
MALZEMELER
(4 kişilik)
l 4 yumurta l 1 kırmızı biber
l 1 yeşil biber l 1 sarı biber
l 6 kiraz domates l 2 yemek kaşığı kıyılmış taze dereotu
l 3 yemek kaşığı zeytinyağı
l Tuz, çekilmiş tane karabiber
Hazırlanışı
Biberleri ortadan uzunlamasına kesip çekirdeklerini çıkarın ve küp küp doğrayın. Bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Biberleri soteleyip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aktarın. Bir kasede yumurtaları çırpın. Tuz ve çekilmiş tane karabiberle lezzetlendirin. Çırptığınız yumurtaları biberlerin üzerine dökün. Kiraz domatesleri ikiye kesin ve tepsiye dizin. Kıyılmış dereotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin.
Kabaklı peynirli gözleme
MALZEMELER
(4 kişilik)
l 4 yaprak yufka
l 2 orta boy kabak
l 100 gram beyaz peynir
l 7-8 dal maydanoz
l Tuz
Hazırlanışı
Kabağı rendeleyin.
Bir kasede beyaz peyniri ufalayın. Rendelenmiş kabaklarla beyaz peyniri karıştırın. Maydanozları ince ince kıyın. Tüm malzemeyi karıştırın. Arzu ettiğiniz miktarda tuzla tatlandırın. Tezgaha bir yufkayı serin.
İç malzemenin 1/4’ünü yufkanın için yerleştirin. Yufkayı önce kenarlardan sonra köşelerden zarf şeklinde kapatın. Orta ateşteki yağsız yapışmaz tavada arkalı önlü pişirin. Diğer yufkalara da sırayla aynı işlemi uygulayın
ve sıcak servis edin.
Summer fresher
Tropik bir lezzete sahip ferahlatıcı bir kokteyl. Sürahide de hazırlayıp iftar sofralarında sunabilirsiniz
MALZEMELER
l 5 cl yaban mersini suyu
l 5 cl ananas suyu
l 1 cl şeftali şurubu
l 2 cl limon suyu
l Elma ve çilek parçaları
Hazırlanışı
Tüm malzeme buzla birlikte şeykıra konulup soğutulur. Çalkalandıktan sonra uzun bir kokteyl bardağına süzülür, üzeri elma ve çilek parçalarıyla süslenip servis edilir.