Geri Dön
Dentofobi nedir?

Dentofobi nedir?

Dentofobi, internet kullanıcılarının sıklıkla arattığı bir fobi türü. Peki anlamını biliyor muyuz? Dentofobi nedir? İşte mutlaka bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Dentofobi nedir?

Diş hekimi korkusu olan dentofobi, İngilizcedeki 'dentist', yani 'diş doktoru' ile fobi kelimelerinin birleşiminden oluşur. Diş tedavisi olması gerektiği halde çeşitli gerekçelerden dişçiye gitmekten korkan kişilere dentofobik denir.

Dentofobikler ne yapar?

Dentofobi yaşayanlar, dişçi koltuğuna oturmaktan çekinir. Diş tedavisinden korktukları için dişçiye gitmeyi ertelerler. Ancak bu ertelemeleri yüzünden korkuları giderek daha da büyür. Böylece tek seanslık bir dolguyla çözülecek sorunlar 2-3 seansa çıkar.

Dentofobi neden oluşur?

Bir kişinin dişçi koltuğuna oturmaktan korkmasının altında çeşitli sebepler yatar. Örneğin, bir diş tedavisi esnasında acılı ve travmatik bir durum yaşayanlarda dentofobi oluşabilir. Ancak illa somut bir olay yaşanmasına da gerek yok. Çocukken bir dişçiyi korku öğesi olarak bilinçaltına kodlayan kişi de hayatı boyunca bu travmayı yaşayabilir.

Dentofobi nasıl yenilir?

Bütün fobilerde olduğu gibi dentofobide de korkunun üzerine yürümek gerekir. Mutlaka sizi rahat, güvende hissettiren bir diş hekimi seçmelisiniz. Yaşadığınız korkuyu dişçinizle tedavi öncesinde paylaşın. Keza diş hekiminize düzenli gitmeniz de dentofobinin önüne geçmenizde yardımcı olabilir. Böylelikle bir dişçi muayenehanesi korkutucu bir mekan olmaktan çıkıp sıradan bir mekana dönüşebilir.

Benzer İçerikler