Dünya 140 bin gönüllüye kanser testi

140 bin gönüllüye kanser testi

14.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kanserin 50’den fazla türünü belirtiler ortaya çıkmadan önce tespit edebilecek kan testinin denemelerinin İngiltere’de başlayacağı duyuruldu.

140 bin gönüllüye kanser testi

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), dünyanın en geniş çaplı kan testi denemesi niteliğinde olan çalışmaları gönüllülerle yürütüleceğini aktardı. NHS denemelerin, farklı etnik kökene sahip 50 ila 77 yaşları arasında 140 bin kişiyle gerçekleştirileceğini açıkladı. Çalışmaya katılacak kişilerden önümüzdeki haftalarda ilk kan örneğinin alınacağı, ardından 12 ay ve iki yıl sonra olmak üzere gönüllülerin birkaç kez daha testlere tabi tutulacağı kaydedildi. Katılımcıların yarısına Galler testinin uygulanacağı, diğer yarısının kan örneklerinin ise gelecekte yapılacak potansiyel testler için depolanacağı aktarıldı. Proje destekleyicisi Cancer Research UK ile King’s College London’ın kanser önleme denemeleri biriminin direktörü Prof. Peter Sasieni, “Test, erken kanser teşhisi için çığır açabilir” dedi.

Haberin Devamı

Uzmanlar, Kaliforniya merkezli Grail isimli şirket tarafından geliştirilen Galleri testinin, herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyen kişilerin kanında kanserin yol açtığı moleküler değişiklikleri belirlemek için tasarlandığını kaydetti. NHS İngiltere’nin CEO’su Amanda Pritchard, söz konusu testin kanser tespiti ve tedavisinde devrim niteliğinde olacağını söyledi.

Doğruluk payı yüksek

Bilim insanları, daha önceki deneylerin sonuçlarının Annals of Oncology dergisinde yayımlandığını ve herhangi bir kanser belirtisi ortaya çıkmadan önce kanserin doğru bir şekilde teşhis edildiğini gösterdiğini, yanlış pozitif sonuç oranının ise çok düşük olduğunu söylüyor. NHS verilerine göre, akciğer kanseri İngiltere’de kanserden ölümlerin yaklaşık 5’te 1’ini oluşturuyor. Akciğer, bağırsak, prostat ve meme kanserinden ölümler ise kanserden ölümlerin yüzde 45’ine tekabül ediyor. BBC haberine göre, algoritmalara dayalı test, kanserli tümörlerden kana karışan hücresiz DNA genetik kodlarındaki kimyasal değişiklikleri inceliyor.