Dünya Değeri 3 milyon TL, çok nadir! Madeni para koleksiyonda gizlenmiş olarak bulundu

Değeri 3 milyon TL, çok nadir! Madeni para koleksiyonda gizlenmiş olarak bulundu

21.10.2021 - 11:35 | Son Güncellenme:

Bir şekerleme kutusunda bulunan bu çok nadir parça, ABD’nin ilk madeni paralarının bir örneği olarak keşfedildi. Koleksiyon kutusunun içinde gizlenen bu madeni para değeriyle de dikkat çekiyor.

Değeri 3 milyon TL, çok nadir Madeni para koleksiyonda gizlenmiş olarak bulundu

New England şilini olarak kayıtlara geçen madeni para, Massachusetts Körfezi Kolonisi'nde bulunan ilk yerleşimciler tarafından para birimi olarak kullanılıyordu. 1652 yılında basılan para tam 369 yıllık bir geçmişe ışık tutuyor.

Haberin Devamı

Sanat danışmanı olan Beaumont keşfedilen madeni paranın farklı dönemlere ışık tutacak diğer paralarla bir arada metal bir şekerleme kutusunda bulduğunu söyledi. Konu hakkında açıklamada bulunan Beaumont, ‘’Daha önce böyle bir şey hiç görmemiştim. Onu bulduğumda ve açtığımda sıradan bir koleksiyon parçası olduğunu düşünmüştüm.’’ diyor.

Değeri 3 milyon TL, çok nadir Madeni para koleksiyonda gizlenmiş olarak bulundu

Madeni para gelecek ay(26 Kasım’da) Londra’da açık artırmaya yaklaşık 300 bin dolar(2 milyon 780 bin TL) değerinde çıkacak. Müzayedeciler Morton ve Eden için keşfi ineceleyen madeni para uzmanı James Morton, ‘’ Bu mükemmel bir New England şilini örneği. Fark ettiğimde gözlerime inanamadım.’’ diyor.

Bu madeni para kutuda ‘koleksiyonun yıldızı’ olarak görülüyor. Aynı kutunun içinde Çam Ağacı şilini, 1776 tarihli kalay dolarının iki örneği ve bronz madalya da dahil olmak üzere pek çok nadir parça bulunuyor.

Haberin Devamı

Değeri 3 milyon TL, çok nadir Madeni para koleksiyonda gizlenmiş olarak bulundu

Beaumont yaptığı açıklamada, "Şilinin yıllar önce atalarımdan biri tarafından Amerika'dan getirildiğini varsayabilirim" dedi.

Buluşu fark eden Beaumont ise 1636 yılında New England'ı ziyaret eden William Wentworth'ün soyundan geliyor. Ailesinin birkaç üyesi ise sömürge dönemi Amerika’da önemli görevlerde bulunmuş.