Dünya 300 metre derinlikte kayboldu! 57 saatlik film gibi kurtarma çalışması

300 metre derinlikte kayboldu! 57 saatlik film gibi kurtarma çalışması

09.11.2021 - 10:29 | Son Güncellenme:

Galler'de bir adam, İngiltere'nin en derin mağaralarından birisinde mucize denebilecek bir şekilde kurtarıldı. 18 metreden düşerken son anda bir kayaya tutunan ancak o kaya da kayınca bir kez daha düşüp bilincini kaybeden kazazede, korkunç yaralarla kurtarıldı.

300 metre derinlikte kayboldu 57 saatlik film gibi kurtarma çalışması

18 metrelik bir çıkıntıdan düştükten sonra 300 metre derinliğindeki bir mağara sisteminde mahsur kalan mağaracı için görülmemiş bir seferberlik düzenlendi. 

Haberin Devamı

57 saat süren ve üç güne yayılan operasyon, Galler'de gerçekleştirilen benzerleri arasındaki en uzun kurtarma çalışmasıydı. Adamın ilk başta hava ambulansıyla hastaneye taşınması planlandı ancak hava koşulları nedeniyle helikopter inemedi.

Adam bunun yerine mağara girişinden çıkarıldı ve kendisini bekleyen bir ambulansa arazi aracı ile taşındı.

Acil servis irtibat görevlisi Gary Evans, kurtarılan mağaracının durumu hakkında BBC'ye şunları söyledi: "Kazazedenin ne kadar süredir mağarada olduğunu, ne kadar süredir sedyede kaldığını düşündüğünüzde, durumu oldukça iyi. Şu anda tedavi altında, kısa sürede daha fazlasını öğreneceğiz."

'BOLCA MORFİN VERİLDİ'

Kurtarma ekibinden birisi, "Düştükten sonra hayatta kaldığı için çok şanslı. Düştükten sonra bir dakika kadar baygındı ve kendine geldiğinde çok acı çekiyordu. Ağrıları çok şiddetli olduğu için bolca morfin verildi."

Haberin Devamı

300 metre derinlikte kayboldu 57 saatlik film gibi kurtarma çalışması

Bir başkası, "Bir süre baygın kalmış, düştüğü mesafe göz önüne alındığında bu oldukça endişe verici" dedi.

Hampshire'lı olduğu anlaşılan ve mağaraların girişine yakın ucuz bir kulübede kalan mağaracı, Cumartesi günü bir kaya parçasının gevşemesi üzerine düştü.

KIRILMADIK YERİ KALMADI

Düşme sonucu bir süre bilincini yitiren kazazedenin omuriliğinde hasar, bacağında, göğüs, köprücük ve kaval kemiğinde kırık, çenesinde ve ağzında yaralanma, boynunda da yırtılma meydana geldi.

Cumartesi günü yaralı adamla birlikte olan başka bir mağaracı, aynı gün uzman kurtarma ekipleri çağıran polise haber verdi ancak o gün adamı kurtaramadılar.

300 metre derinlikte kayboldu 57 saatlik film gibi kurtarma çalışması

Adamın, düşüşünü yavaşlatmak için bir kayaya tutunmadan önce, başlangıçta 18 metre düştüğü anlaşıldı. Daha sonra tutunduğu kaya kaydı ve adam tekrar düştü.

Güney ve Orta Galler kurtarma ekibinin müdürü Julian Carter, mağaranın İngiltere'deki en derin ve en uzun üçüncü mağara olduğu için maceracılar için bir cazibe merkezi olduğunu söyledi.

Mağaranın aktif akarsular, teknik bölümler ve dik tırmanışlarla birçok seviyeye ayrıldığını ve üç ayrı girişi olduğunu belirtti.

Carter, “Mahsur kalan kişinin düştüğü yer nedeniyle zorlu bir kurtarma çalışması oldu, en yakın girişten çıkartamadık” dedi.