Dünya 49 kat fazla! Uzmanlardan aşı uyarısı: Pandemi dönüşebilir

49 kat fazla! Uzmanlardan aşı uyarısı: Pandemi dönüşebilir

22.01.2022 - 09:36 | Son Güncellenme:

Washington Post'un haberine göre, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) alınan ve aşı olanlarla olmayanların hastaneye yatış oranlarına ilişkin yeni veriler açıklandı. Uzmanlar, pandeminin endemiye dönüşebileceğini söylüyor.

49 kat fazla Uzmanlardan aşı uyarısı: Pandemi dönüşebilir

Elde edilen son verilere göre, koronavirüse yakalanan 65 yaş ve üstü aşılanmamış yetişkinlerin, takviye aşı dozları alan yaşlılara göre hastaneye yatma olasılığı 49 kat daha fazla.

Haberin Devamı

Bu yaş grubundaki aşılanmamış yetişkinlerin, iki doz mRNA aşısı veya bir Johnson & Johnson aşı dozu alanlara kıyasla hastaneye kaldırılma olasılıkları da 17 kat daha fazlaydı.

Öte yandan, 50 ile 64 yaş arasındaki aşılanmamış kişilerin, aşılanmış olanlara kıyasla hastaneye yatmaya ihtiyaç duyma olasılığı 44 kat daha fazlaydı.

Ekim ve Aralık 2021 arasında alınan hatırlatıcı dozlara ilişkin CDC rakamları, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olarak kullanılan aşıların etkinliğinin dünya geneline de ışık tutuyor.

PANDEMİ, ENDEMİYE DÖNÜŞEBİLİR

Dünyanın dört bir yanından koronavirüs uzmanları, Kovid-19 ile yaşamayı öğrenmemiz gerekebileceğine dair öngörüde bulunurken, pandemi sözlüğünde daha az bilinen terimlerden birine dikkat çekiyorlar: endemi.

Haberin Devamı

49 kat fazla Uzmanlardan aşı uyarısı: Pandemi dönüşebilir

Endemi, bir enfeksiyon etkeninin veya hastalığın belirli bir coğrafyada veya toplulukta sürekli görülmesi durumudur.

CDC direktörü Rochelle Walensky, Aralık ayında MSNBC'ye yaptığı bir açıklamada, "Bunun ABD'de ve dünyada endemik bir hastalık haline gelebileceğini şimdi gördük" dedi ve ekledi:

"Endemik olan birçok hastalığımız var, bunlardan biri de grip, her yıl baş edebileceğimiz ve üstesinden gelebileceğimiz küçük zorluklara neden oluyor. Kovid de bu tarzdan bir hastalığa dönüşebilir."

PANDEMİ ÖNCESİ HAYATA DÖNMEK MÜMKÜN OLMAYABİLİR

Bu durum, pandeminin bitmeye yakın olduğu anlamına gelmiyor. ABD'nin büyük kısmı da dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde, oldukça bulaşıcı olan Omicron varyantının neden olduğu yüksek vaka sayıları, hastaneye yatışlar ve ölümler yaşanmaya devam ediyor.

Öte yandan uzmanlar, Kovid-19 endemik hale gelse bile kaygısız, pandemi öncesi hayatlarımıza büyük olasılıkla geri dönemeyeceğimizi söyledi.